Miten säilyttää kodin arvo

Miten säilyttää kodin arvo?

Kodin säännöllinen huoltaminen on yksi tärkeimmistä asioista mitä kiinteistön omistaja voi itse tehdä kotinsa arvon säilyttämiseksi. Arvokaskin kiinteistö tai koti rapistuu ja menettää arvonsa, jos siitä ei pidetä huolta. Kodin säännölliseen huoltaminen pitää sisällään pieniä huoltotöitä, joista suuren osan voit tehdä itse – niiden avulla koti pysyy puhtaana ja turvallisena asua. Jotta kotisi olisi viihtyisä ja pysyisi mahdollisimman kauan kunnossa, kannattaa kiinteistän arvoa ylläpitävät huoltotyöt tehdä säännöllisin väliajoin, samalla talosi säilyttää paremmin jälleenmyyntiarvonsa kun sen aika koittaa.

Miten säilyttää kodin arvo? 

 • Vältä vesivahingot – havaitse vesivuodot ajoissa 
 • Pidä vesilukot ja lattiakaivot puhtaina 
 • Tarkista kodinkoneiden liitännät aika-ajoin 
 • Reagoi nopeasti hajumuutoksiin 
 • Vaihda ikkunoiden tiivisteet säännällisesti 
 • Pidä vakuutusturva voimassa 
 • Laadi kunnossapitosuunnitelma 
 • Pidä kotikansio ajantasalla ja vaadi kunnossapitotoimenpiteistä tarvittavat raportit ja dokumantit

Havaitse vesivuodot ajoissa – tarkkaile vedenkulutusta

Vesivuodon voi havaita seuraamalla vesimittarin liikettä silloin, kun mikään hana tai kone ei käytä vettä. Jos vesimittari silti liikkuu, vettä vuotaa jonnekin. On hyvä käytäntö pitää taulukkomuotoista energian- ja vedenkulutuksen seurantaa. Taulukkoseurannan avulla voidaan vuosittaista tai jopa kuukausittaista energian- ja vedenkulutusta seurata helposti. 

Puhdista vesilukot ja lattiakaivot säännöllisesti 

Keittiön vesilukkoihin kertyy ajan mittaan ruoantähteitä, samoin suihkun vesilukkoon hiuksia ja muuta likaa. Säännöllinen puhdistus auttaa ehkäisemään vesivahinkoja. Puhdista lukot, viimeistään silloin kun ne eivät vedä kunnolla tai lattiakaivo alkaa tuoksumaan ikävältä. Suositus on puhdistaa ne 2-3 kertaa vuodessa. Jos lattiakaivot vetävät huonosti toistuvasti, on syytä kutsua paikalle putkimies tarkistamaan tilanne. 

Tarkista pesukoneiden liitännät 

Vesivahinkojen syynä on monesti astian- tai pyykinpesukoneen liitännän pettäminen. Pidä liitäntöjen kuntoa silmällä, äläkä jätä pesukonetta yksin päälle asuntoon. Sulje hana käytön päätteeksi. Muista, että pesukoneiden letkujen ja liitäntöjen asennukset tulee aina teettää ammattilaisilla. 

Käytä aistejasi – tunnista tunkkainen ja kostea haju 

Tarkkaile taloa sisä- että ulkopuolelta säännöllisesti. Kiinnitä huomio ulkona sokkeliin ja vedenohjauksiin, vesikattoon ja piippuun. Sisällä tuoksuihin, ilmanvaihtoon, putkistoihin ja kosteisiin tiloihin. Asuntojen ilma vaihtuu poisto- ja korvausilmaventtiilien kautta. Pidä venttiilit puhtaana, jotta ilmanvaihto toimisi oikein. 

Vaihda ikkunoiden tiivisteet säännöllisesti 

Ikkunatiivisteitä joutuu vaihtamaan useasti ikkunan elinkaaren aikana, kuinka usein, se riippuu tiivisteiden laadusta ja kestävyydestä. Onkin hyvä tarkistaa tiivisteiden tilanne kerran vuoteen. Kun tiivistät ikkunat ja ovet oikein, huoneen lämpötilaa voidaan laskea 20-21 asteeseen asumismukavuuden siitä kärsimättä ja säästää samalla lämmityslaskussa.

Tarkista kiinteistön vakuutusturva 

Vahingon sattuessa on tärkeää, että vahingot korjataan nopeasti, jotta vahinkojen laajuus ei pääse kasvamaan. Kun vakuutukset on kunnossa, voit toteuttaa korjausremontit nopeammin ilman rahoitushuolia. 

Laadi kunnossapitosuunnitelma tulevaisuudelle 

Ota huomioon sähkölaitteiden käyttöikä sekä sähköjen ja putkistojen kunto. Kotisi arvo säilyy paremmin kun tarvittavat päivitykset ja remontit on tehty hyvissä ajoin. Esimerkiksi putkiston ja viemärin kunnon kartoitus on syytä tehdä viimeistään 35 vuoden ikäpyykin kohdalla, käyttövesiputkiston jo aikaisemmin noin 20 vuoden kohdalla. Myös sähköjohtojen käyttöikä tulee tiensä päähän 50vuoden kohdalla ja tällöin usein myös on syytä vaihtaa sähkökaappi uuteen sekä tarkistaa ampeerien riittävyys nykykäytölle. 

Pidä kotikansio ajantasalla

Jokaisella omakotitalolla tulisi olla myös käyttö- ja huolto-ohjekirja eli ns. kotikansio. Kansioon tulisi listata tehdyt kunnostus- ja muutostyöt riittävällä laajuudella. Tehtyjen toimenpiteiden lista voi sisältää esimerkiksi tehdyt vuosikorjaustyöt, peruskorjaukset, tilamuutokset tai ennakoimattomien vahinkojen korjaukset. Lisäarvoa tuottaa esimerkiksi jälleenmyyntitilanteessa se, jos käyttö- ja huolto-ohjeessa on kirjattuna myös rakennusosat, pintamateriaalit, järjestelmät ja laitteet listattuna siten, että käyttäjä voi muodostaa kokonaiskuvan kiinteistön ylläpidon vaatimuksista. Teknisten laitteiden ja järjestelmien sekä pintamateriaalien ylläpitoa ja hoitoa tarkennetaan erillisillä ohjeilla.

Varmista kunnossapitotoimenpiteiden dokumentointi 

Arvon säilymisen kannalta on tärkeää, että tarvittavat huolto- ja remonttityöt on tehty asianmukaisesti ja sellaisen tahon toimesta, jolla on hommaan viralliset luvat. Pidä huolta, että saat kaikki tarvittavat dokumentit ja säilytä ne hyvin, voit tarvita niitä vahinkotilanteissa vakuutusyhtiötä varten tai tulevaisuudessa talon myyntiä tai sen arvonmääritystä varten. Urakoitsijan tehtävä on toimittaa tarvittavat käyttö- ja huolto-ohjeet sisältäen rakennusosien, käytettyjen materiaalien, aineiden, tarvikkeiden ja laitteiden tiedot sekä tarvittavat pöytäkirjat, mutta kiinteistän omistajan vastuulla on tarkistaa asiakirjojen riittävä sisältö. 

Helppoja huoltotoimenpiteitä kerran vuodessa tehtäväksi 

 • Jos talossasi on takka – tilaa nuohooja kerran vuodessa 
 • Puhdista liesituulettimen rasvasuodatin 
 • Kodinkoneiden taustan imurointi 
 • Puhdista ilmanvaihtoventtiili
 • Tarkista saunankiukaan vastusten ja kiuaskivien kunto
 • Ovien ja ikkunoiden saranoiden voitelu 
 • Rännikourujen putsaaminen
 • Tilaa rasvakaivon tyhjennys

24 Center auttaa kodin talotekniikan huoltamisessa 

24 Center on talotekniikan päivystyskeskus, joka tarjoaa laadukkaan palvelun taloteknisiin ongelmiin ajasta ja paikasta riippumatta. Saat avun yhdellä soitolla niin kiireellisiin hätätapauksiin kuin kiireettömiin arkitöihin. Laajasta tekijäverkostostostamme löydät alueesi parhaat talotekniikan ammattilaiset. Löydä lähin vapaana oleva putkimies, sähkömies, lukkoseppä tai vaikka imuauto helposti – yksi soitto riittää 0100 2470 tai voit tehdä tilaksen kiireettömästä työstä  verkkotilauksena täältä. 

PutkimiesSähkömies | LukkoseppäImuautoSuurtehoimurointi |  Asennuspalvelut

Sinua voisi myös kiinnostaa:

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Read More »

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.