Viemari_tukossa

Putkistojen tukkeutumisen estäminen: Näin huolehdit kodin viemäreistä ennaltaehkäisevästi

Putkistojen tukkeutumisen estäminen: Näin huolehdit kodin viemäreistä ennaltaehkäisevästin

Yksi hyväksi havaituista tavoista huolehtia kodista on käyttää aistejaan. Yleensä, jos et havaitse mitään poikkeavaa, kaikki on kunnossa. Mutta jos alat kuulla omituisia ääniä huoneistossa, huomaat veden laskeutuvan lavuaarista tai vessanpöntöstä totuttua hitaammin tai äkkiä haistat epätavallisia hajuja kylpyhuoneessa tai keittiössä, on syytä tarkistaa onko kaikki kunnossa.

Pelkästään aistien varaan ei kuitenkaan kannata huoltotoimenpiteiden tekoa jättää. Esimerkiksi kodin viemäreiden ja putkistojen pitkäikäinen toimivuus varmistetaan ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä. Näillä toimenpiteillä voit pidentää kodin elinkaarta ja sen irtaimiston käyttöikää ja ennen kaikkea säästät rahaa, kun vältät tarpeettomia ja yllättäviä kuluja, jotka voivat syntyä ajattelemattomuuden tai huolimattomuuden seurauksena.

Seuraavaksi muutama neuvo, miten pidennät kodin elinkaarta pienillä toimenpiteillä:

 • Huolehdi kylpyhuoneessa siitä, että putsaat lattiakaivon säännöllisesti. Siivousta voi helpottaa asettamalla lattiakaivoon suodattimen, joka kerää suurimman osan hiuksista ja irtoroskista talteen. Suodatin on edullinen ostos, joita voi hankkia perusmarketista. Suodatin on helpompi puhdistaa kuin yrittää kalastaa pitkiä karvoista muodostuneita ”käärmeitä” lattiakaivosta. Lisäksi, Jos esimerkiksi tiputat suihkussa lävistyskorun kiinnikkeen, se ei pääse karkaamaan kovin kauas, kun se jää kiinni asennettuun suodattimeen.

  Lattiakaivon puhtaanapito kuuluu kodin perushuoltotöihin. Mitä useammin siivoat lattiakaivon, sitä vähemmän epämiellyttävää se on. Suositusten mukaan lattiakaivo kannattaa puhdistaa vähintään pari kertaa vuodessa. Puhdistaminen on helppoa: kaada lattiakaivoon ½—1 dl ruokasoodaa ja 1—2 dl väkiviinaetikkaa. Anna seoksen vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja huuhtele sitten kaivo runsaalla kuumalla vedellä. Irtokarvat ja roskat voit kerätä pois esimerkiksi talouspaperilla.

 • Vessanpönttöön tulisi laskea ainoastaan siihen tarkoitetut luonnollisen poistuman eritteet. Kaikki muu, kuten aiemmin mainitut hiukset, mutta myös lisäksi kasvojenpuhdistusliinat, vanulaput, terveyssiteet ja tamponit, tukkivat viemärit erittäin nopeasti.

  Mikäli vessanpönttö kuitenkin pääsee tukkeutumaan, voit kokeilla seuraavia:

 1. Työnnä WC-harjaa voimakkaasti ja hitaasti pöntön viemäriaukkoon. Tämä voi joskus riittää avaamaan tukoksen, kun harjalla tehdään liikettä edestakaisin.
 2. Jos WC-harja ei auta, voit kokeilla putkipumppua. Aseta putkipumpun kumi-imukuppi viemäriaukon päälle ja työnnä sitä voimakkaasti useita kertoja. Tämä luo alipainetta ja saattaa auttaa tukoksen avaamisessa.
 3. Tarvittaessa voit käyttää kemiallista viemärinavausainetta. Noudata tarkasti valmistajan ohjeita ja varmista, että käytät sopivaa tuotetta WC-pönttöön.


  Jos mikään näistä ei auta, kutsu ammattilainen.

 • Huolehdi ruoantähteiden ja ruoanvalmistuksen yhteydessä syntyvän hävikin asianmukaisesta kierrätyksestä biojätteenä. Vältä heittämästä ruokaa tai sen valmistuksessa syntyviä jäämiä, kuten perunankuoria tai kastikepurkin tähteitä, vessanpönttöön tai huuhtelemasta niitä keittiön lavuaarin läpi. Ruoasta irtoava rasva jähmettyy helposti putkistoihin ja ajan myötä aiheuttaa tukoksia. Lisäksi ruoantähteet houkuttelevat epämiellyttäviä vieraita, kuten rottia. Kuka haluaisi kylpyhuoneessaan yllättäen kohdata tällaisia ei-toivottuja vieraita aamutoimien yhteydessä?

  Keittiön ja kylpyhuoneiden lavuaarin hajulukko on suositeltavaa puhdistaa pari kertaa vuodessa, mutta viimeistään silloin – kun havaitset hajuhaittoja. Jos olet asunto-osakas tai vuokra-asuja, tarkista vastuunjakotaulukosta saatko avata itse hajulukon vai kuuluuko se huoltoyhtiön tehtäviin. Sekä asunto-osakas että omakotiasuja voi tilata puhdistuksen ammattilaiselta ja hyödyntää verotuksessa kotitalousvähennystä.

 • Kopistele hiekat ulos tai jos asut kerrostalossa, hyödynnä kestokasseja. Kesäaikaan lasten mukana tulee yllättävän paljon hiekkaa sisälle, eikä ylimmissä kerroksissa asuvien enää huvita tehdä taskujen ja kenkien tyhjennys kierrosta takaisin ulos. Sen sijaan, että kävisit kippaamassa lenkkarin ja taskujen sisällön vessanpönttöön, voit hyödyntää isoa Ikean kestokassia.

  Ohjaa lapsi seisomaan auki olevaan Ikean kestokassiin ja tyhjentäkää taskut ja kengät pussin pohjalle. Näin irtohiekan pöllyäminen käännetyistä taskuista muualle asuntoon minimoituu. Kestokassin pohjalle valutetut hiekat on helppo kaataa roskapussiin.

  Muista myös, että kissanhiekka tukkii helposti viemärit, joten se tulee hävittää sekajätteen mukana.

Lue lisää ennaltaehkäisevistä tavoista pitää huolta kodin putkista ja siitä kuinka voit avata itse tukkeumia, mutta myös siitä milloin on syytä kutsua paikalle ammattilainen. Jos tukkeutuminen pääsee pahenemaan, voi paikalle kutsua imuauton. Lue asiakaskertomus, kun imuautoa tarvittiin paikalle.

Viemäreiden tukkeutuminen on uskomattoman yleistä. Lue viidestä yleisimmästä syystä, miksi viemärit menevät tukkoon. Pääset postaukseen täältä.

24 Center auttaa, kun tarvitset apua kodin putkien kanssa

24 Centerin LVI-ammattilaisverkosto on vain yhden yhteydenoton päässä, kun kodin vesipisteilläsi tapahtuu kaikki katastrofin ainekset tai jos tarvitset neuvoa siitä, miten edetä pienemmän vahingon kanssa. Päivystävät asiakaspalvelijamme ovat valmiina auttamaan sinua kaikissa LVI-alan ongelmissa, aina viemäritukoksista jäätyneiden putkien sulatuksiin ja vuotavien putkien korjauksiin. 24 Centerin kautta hoituvat sekä kiireettömät ja suunnitellut putkien asennustyöt että kiireelliset toimenpiteet, kuten putkien sulatus ja tukkeutumisten avaaminen. Voit luottaa ammattitaitoomme ja nopeaan reagointiin, kun tarvitset apua LVI-haasteiden ratkaisemisessa.

Ota yhteys 24 Centeriin, kun mietit – mitä pitäisi tehdä!

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.