Kesämökin huolto- ja korjaustyöt tarjoavat mainion tilaisuuden nauttia talkootoiminnasta perheen ja ystävien kesken. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tietyissä huolto- ja korjaustehtävissä on suositeltavaa ja joskus jopa välttämätöntä turvautua ammattilaisten osaamiseen.
24 Center on apunasi, jos mökin talvikuntoon laiton yhteydessä tulee vastaan jotain, missä omat taidot tai korjausvälineet eivät ole riittävät. Muista, että voit kääntyä meidän puoleemme myös silloin, kun et ole ihan varma, kuinka vastaantulleen taloteknillisen haasteen kanssa pitäisi toimia. Äkillisissä ja yllättävissä tilanteissa 24 Center on vain yhden puhelun päässä.
Aiemmin julkaistu blogikirjoituksemme, Kodin vuosihuolto – 11 kohdan muistilista, pätee erinomaisesti myös ympäri vuoden käytössä oleviin loma-asuntoihin. Tässä kirjoituksessa kuitenkin keskitymme erityisesti kesäkäytössä oleviin kakkosasuntojen hoitoon.
Laadimme avuksesi 7+1 -muistilistan, mitkä tulisi ainakin huomioida, kun valmistelet kesämökkiä talviteloille.
1. Sadevesikourut, eli rännit puhtaaksi
Mökkiä reunustavat rännit on hyvä puhdistaa kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä, ja etenkin syksyllä puhdistus on hyvä tehdä ennen syyssateiden saapumista. Puhdistus sujuu kätevästi joko käsin tai pitkävartisella harjalla. Lopuksi voit suihkuttaa puutarhaletkulla tai kaataa vettä ränniin, jolloin voit havaita mahdolliset tukkeumat syöksytorvissa. Mikäli vesi ei pääse virtaamaan esteettömästi ja hallitusti, se voi aiheuttaa kosteusvaurioita talon rakenteissa. Muista myös tarkistaa rännien kiinnikkeiden ja saumojen kunto.
2. Käy läpi sähkölaitteet
Käy läpi kaikki sähkölaitteet ja niiden kunto, ja pyyhi niistä pölyt huolellisesti pois. Älä unohda myös jääkaapin ja uunin takana olevien alueiden puhdistamista, sillä niihin kertyy yllättävän paljon pölyä, joka voi lyhentää laitteiden käyttöikää.
Mikäli havaitset viallisia sähkölaitteita, on suositeltavaa viedä ne ammattilaisen korjattaviksi, sillä rikkinäiset sähkölaitteet voivat aiheuttaa paloturvallisuusriskin. Käyttökelvottomat sähkölaitteet viedään SER-jätekeräykseen.
Ennen mökiltä poistumista, sammuta kaikki sähkölaitteet ja varmista, että kaikki valot ovat sammuneet. Lisäksi harkitse sähköjen katkaisemista pääkytkimestä, jotta voidaan estää mahdolliset sähköviat tai tulipalon riski. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon mökin lämmitysmuoto tässä yhteydessä.
3. Ikkunoiden ja ovien tiiviyden varmistaminen, pohdi myös ylläpitolämmön tarvetta
Tarkista, että ikkunat ja ovet ovat suljettuina tiiviisti. Näin estät kylmän ilman, kosteuden ja lumen pääsyn mökkiin. Riippuu täysin mökin rakennusmateriaaleista, vesiputkista ja niiden sijainnista sekä mökillä säilytettävistä varusteista, voiko mökin jättää talveksi kylmilleen.Tai vaihtoehtoisesti kannattaako siinä pitää ylläpitolämpöä.
Perinteinen hirsimökki on yleensä rakennettu niin, ettei siinä tarvita erillistä ylläpitolämpöä. Eristetyt mökit voivat kuitenkin vaatia pientä ylläpitolämpöä, jotta kosteus ei pääse kertymään ja homeitiöt kasvamaan. Joka tapauksessa pieni ylläpitolämpö voi kuitenkin auttaa torjumaan kosteuden kertymistä kovien pakkasten aikaan, oli mökkisi sitten perinteinen hirsirakennus tai modernimpi eristetty mökki.
4. Vesiputket puhtaiksi ja tyhjäksi
Suorita vesilukkojen ja lattiakaivojen puhdistus, jotta ne eivät jää haisemaan. Muista myös katkaista vesiyhteys ja tyhjentää putket vedestä, jotta pakkasen saapuessa jäätynyt vesi ei aiheuta putkistolle vaurioita.
5. Onhan nuohouksesta huolehdittu?
Kiinteistön omistajalla on pelastuslain mukaan velvollisuus huolehtia säännöllisestä nuohouksesta. Paloturvallisuuden lisäksi säännöllinen nuohous on tarpeen, jotta tulisija toimii hyvällä lämmitysteholla ja hormi vetäisi moitteettomasti.
Nuohousta koskeva sääntely uudistui vuoden 2019 alussa. Uudistuksen myötä pelastuslaitoksilla ei enää ole velvoitetta järjestää nuohouspalveluja alueellaan, vaan kiinteistön omistaja voi tilata työn haluamaltaan nuohousyrittäjältä.
6. Älä houkuttele jyrsijöitä paikalle
Viilenevät kelit saavat hiirulaiset ja muut pienet metsäneläimet etsimään itselleen suojaa. Tyhjennä keittiön kaapeista kaikki jyrsittäväksi kelpaava, mukaan lukien kaurahiutaleet ja muut kuiva-ainetuotteet. Kuiva-aineet voi myös säilöä tiiviisiin rasioihin, kuten lasipurkkeihin.
7. Ennaltaehkäise mökkimurto ja tarkista, onko lukitus riittävä
Vie mökiltä pois kaikki arvokas ja rahallisesti merkittävä tavara. Älä myöskään jätä alkoholia näkyville houkuttimeksi mahdollisille tunkeilijoille.
Millainen lukitusjärjestelmä mökissäsi on? Perinteinen manuaalinen lukko voi olla helppo murrettava. Sähköinen lukitus tarjoaa lisäsuojaa, ja sähköisen lukituksen sovellusten avulla saat ilmoituksia esimerkiksi kutsumattomista vierailijoista.
Sähköinen lukitusjärjestelmä tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös silloin, jos vuokraat mökkiä esimerkiksi syksyn ruskaretkeilijöille. Olisiko sähköinen lukitus sopiva valinta mökillesi? Lue juttu sähköisestä lukitusjärjetelmästä.
+1 Muistilista keväälle
Tehdessäsi tarkistus- ja huoltokierrosta, kirjaa ylös kaikki huoltoa ja korjausta vaativat asiat. Näin sinulla on keväällä valmis huoltolista, ja voit tehdä edullisia hankintoja pitkin talvea, kun tiedät mökin puutteet ja tulevat huolto- ja remonttikohteet.
24 Center auttaa kodin sekä kesämökin talotekniikan huoltamisessa
24 Center on talotekniikan päivystyskeskus, joka tarjoaa laadukkaan palvelun taloteknisiin ongelmiin ajasta ja paikasta riippumatta. Saat avun yhdellä soitolla niin kiireellisiin hätätapauksiin kuin kiireettömiin arkitöihin. Laajasta tekijäverkostostostamme löydät alueesi parhaat talotekniikan ammattilaiset. Löydä lähin vapaana oleva putkimies, sähkömies, lukkoseppä tai vaikka imuauto helposti – yksi soitto riittää 0100 2470 tai voit tehdä tilaksen kiireettömästä työstä verkkotilauksena täältä