Turvallista joulua

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia.

Kotitöiden pyörteissä saattaa tapahtua vahinkoja tai löytyä jotain korjattavaa, johon tarvitaan ammattilaisen apua. Kokosimme tähän blogiin kolme tyypillisintä taloteknistä haastetta, jotka voivat ilmetä kotona joulun vieton tiimellyksissä. Muista, että 24 Center päivystää myös jouluna 24/7, joten ole yhteydessä, jos mieltäsi askarruttaa jokin talotekninen kysymys.

1. Pidä viemärit puhtaina

Perinteiseen tapaan monen kodin joulupöydässä aterian kruunaa joulukinkku. Paiston seurauksena kinkusta irtoaa runsaasti rasvaa, joka on kuumana paiston jälkeen nestemäisessä muodossa. Väistämättä tulee ensimmäisenä mieleen, että nestemäisen seoksen voisi kaataa vaikka lavuaariin tai vessanpönttöön. Kuitenkaan paistorasvaa ei tule kaataa viemäriin. Sen sijaan suosittelemme keräämään paistorasvan esimerkiksi maitopurkkiin ja antamaan sen jähmettyä ennen hävittämistä biojätteeseen.

Kannattaa myös tarkistaa, onko paikkakunnallasi käynnissä kinkkurasvan keräyskampanjaa, kuten Kinkkutempulla on. Kätevät kotitalousihmiset osaavat hyödyntää ylijäänyttä paistorasvaa muussa ruoanlaitossa. Siinä 24 Center ei valitettavasti pysty auttamaan, mutta jos paistorasvaa päätyy viemäriin tai huomaat, ettei kaikki ole kodissasi talotekniikan kannalta kuten tulisi olla, soita tai lähetä viestiä chatissa asiakaspalveluumme ja kysy neuvoa.

Mitä tapahtuu, jos kinkkurasva päätyy viemäriin?

“Hups, nyt sitä kuumaa rasvaa meni viemäriin.”

Voi olla, että paniikinomainen intuitio käskee valuttamaan perään kylmää vettä, mutta itse asiassa tämä voi pahentaa tilannetta ja nopeuttaa isomman vahingon syntymistä. Kylmä vesi nopeuttaa rasvan jähmettymistä, jolloin sitä jää isompina kerrostumina kiinni putkien seinämiin ja alkaa kerätä roskia, lopulta aiheuttaen tukoksen.

Ruoan tai sen hävikin heittämistä putkistoihin tulisi välttää aina. On putkien elinkaaren keston kannalta tärkeää huolehtia ruoantähteiden ja ruoanvalmistuksen yhteydessä syntyvän hävikin asianmukaisesta kierrätyksestä biojätteenä. Vältä heittämästä ruokaa tai sen valmistuksessa syntyviä jäämiä, kuten perunankuoria tai kastikepurkin tähteitä, vessanpönttöön tai huuhtelemasta niitä keittiön lavuaarin läpi. Ruoasta irtoava rasva jähmettyy helposti putkistoihin ja ajan myötä aiheuttaa tukoksia.

Ruoantähteet viemärissä voivat houkutella kutsumattomia vieraita, kuten rottia, joten on ehdottomasti suositeltavaa välttää ruoaksi kelpaavan materiaalin laittamista vessanpönttöön tai valuttamista lavuaariin. 

Soitto 24 Centerille – lähetämme paikalle LVI-ammattilaisen

Jos kuuma kinkkurasva pääsee virtaamaan sulana putkistoja pitkin ja myöhemmin jähmettyy, se tiivistyy voimakkaasti putkien seinämiin, aiheuttaen ajan myötä haasteellisia tukoksia. Tukkeutunut viemäri vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen, mutta voi olla haitallista myös ympäristölle. 

Tukkeutuneen viemärin voi tunnistaa seuraavista merkeistä:

  • Viemäri pulputtaa tai pitää outoja ääniä.
  • Lavuaari vetää huonosti. 
  • Wc pöntön vedenpinta nousee joko hetkellisesti tai pysyvästi. 

Maltillisia tukoksia voit yrittää avata itse esimerkiksi ruokasooda+väkiviinaetikka -yhdistelmällä. Jos et ole varma, kuinka laajalle rasva on valunut tai jos rasvaa on runsaasti, on suositeltavaa kutsua ammattilainen tarkastamaan putket. Avaamattomat tukokset voivat johtaa vuotoihin rakennusten kellareissa ja ympäristössä, jos niihin ei puututa ajoissa.

Muistathan pitää kotisi putkistoista huolta ympäri vuoden. Kun putket ovat kunnossa, on asuminen huoletonta ja vältyt isoilta turhilta tuntuvilta remonteilta. Tästä pääset lukemaan, kuinka voit ennaltaehkäistä viemäritukoksien syntymistä. 

2. Vältä sähköverkon kuormittamista

Joulun valot ja koristeet voivat lisätä sähkönkulutusta, mikä saattaa johtaa sulakkeiden palamiseen. Tämä voi tapahtua, jos sähköä käytetään liikaa samaan aikaan. Toinen tyypillinen sähkökatkon aiheuttaja on, jos liian monta laitetta on kytketty samaan pistorasiaan tai jatkojohtoon. Tämä voi ylikuormittaa sähköverkkoa, mikä puolestaan voi johtaa pistokkeiden ylikuumenemiseen tai sulakkeiden palamiseen. Myös viallinen sähkölaite voi rikkoa sulakkeen.

Jos sulake menee paikoiltaan, voit kääntää sen itse takaisin paikoilleen. Palaneen sulakkeen voi vaihtaa itse, mutta koska kyseessä on sähkötyö, on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Jos tunnet epävarmuutta, ole yhteydessä 24 Centeriin. Me autamme sinua ja lähetämme tarvittaessa sähköasentajan paikalle.

Erityisen kylminä tai runsaslumisina talvina nämä luonnonilmiöt tuovat haasteita sähkönjakeluun. Mikäli sähkökatko osuu kylmään päivään, on tärkeää varautua asianmukaisesti ja pitää taloa lämpimänä varaenergialla, kuten takalla, kaasulämmittimellä tai varageneraattorilla. Tiedot paikallisista sähköyhtiöistä ja heidän häiriötiedoistaan voivat myös auttaa sinua saamaan tietoa tilanteesta ja mahdollisista arvioista palautumisajasta.

24 Centerin päivystävät sähköasentajat

24 Centerin päivystävät sähköasentajat tarjoavat laajan valikoiman palveluita, kuten sähköjärjestelmien asennuksen, huollon ja korjauksen. He ovat erikoistuneet hätätilanteisiin, kuten sähkökatkoihin ja sähköjärjestelmien vikoihin, tarjoten nopean ja tehokkaan palvelun.

3. Pidä vara-avain varmassa paikassa ja älä anna ovenlukon jäätyä

Vaikka joulu on rauhoittumisen aikaa, saattaa joulua laittaessa sattua vahinkoja. Luumuhillo jäikin ostamatta, ja kauppaan kiirehtiessäsi huomaatkin unohtaneesi avaimet sisälle. Oikein kylmänä päivänä avain ei välttämättä mene lukkoon, koska lukko on jäässä. Pahimmassa tapauksessa lukkoa yritetään avata väkisin, ja avain napsahtaa rikki.

Oven lukko kannattaa suojata sateelta, jolloin siihen ei pääse kertymään kosteutta, mikä jäätyy kylmien kelien saapuessa. Lukosta täytyy pitää myös huolta, ja se on syytä voidella säännöllisesti, mikä estää myös sen jäätymisen. Voit kuitenkin varautua hieman ennalta, mikäli jäätyminen pääsee syntymään. Lukkosulaa kannattaa säilyttää käden ulottuvilla talon ulkopuolella, jotta voit käyttää sitä lukon sulattamiseen. Vara-avaimelle kannattaa myös keksiä turvallinen paikka, josta sen voi noutaa helposti, mikäli oma avain jää sisälle tai katoaa.

24 Centerin ammattilaiset hallitsevat laaja-alaisesti mekaanisten ja sähköisten lukitus- ja turvajärjestelmien huollot, korjaukset ja avaukset ja päivittävät osaamistaan jatkuvasti. Lukkiutuva ulko-ovi on yksi suurimmista turvallisuuden varmistajista, ja harva asia järkyttää omaa turvallisuudentunnetta samalla tavalla kuin rikkinäinen lukko oman kodin ulko-ovessa. Siksi lukkosepän tulee olla paitsi nopea, osaava ja tehokas, myös hienotunteinen ammattilainen.

24 Centerin kautta voit myös päivittää mekaanisen lukon digitaaliseen

Olisiko tässä joululahja perheelle, että fyysiset avaimet voisi unohtaa ja sitä kautta olisi yksi huolenaihe vähemmän? 24 Centerin kautta saat asiantuntevan ammattilaisen, joka arvioi juuri sinun kotisi ja tarpeidesi mukaan sopivan ratkaisun. Voit myös tilata meiltä asentajan, joka päivittää lukkosi kätevästi sähköiseen lukitusjärjestelmään.

Lue lisää sähköisen lukitusjärjestelmien eduista. 

24 Center auttaa, kun tarvitset apua taloteknisten haasteiden kanssa

24 Centerin ammattilaisverkosto on vain yhden yhteydenoton päässä, kun kotonasi tapahtuu kaikki katastrofin ainekset tai jos tarvitset neuvoa siitä, miten edetä pienemmän vahingon kanssa. Päivystävät asiakaspalvelijamme ovat valmiina auttamaan sinua talotekniikan ongelmissa. 24 Centerin kautta hoituvat sekä kiireettömät ja suunnitellut putkien asennustyöt että kiireelliset toimenpiteet, kuten putkien sulatus ja tukkeutumisten avaaminen. Voit luottaa ammattitaitoomme ja nopeaan reagointiin, kun tarvitset apua haasteiden ratkaisemisessa.

Ota yhteys 24 Centeriin, kun mietit – mitä pitäisi tehdä! Myös jouluna! 

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.