Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä oman pankkitilin saldoon että siihen, kuinka paljon sähköä säästämällä voidaan vähentää ympäristön kuormitusta. 

Älä kuitenkaan katkaise kiinteistösi lämmitystä säästääksesi sähkökustannuksissa. Nopeat lämpötilan vaihtelut voivat aiheuttaa putkirikkoja ja vahingoittaa talon rakenteita. Jos haluat säätää kiinteistön lämpötilan peruslämpötilaan, peruslämpötila voi olla 5-10 astetta riippuen kiinteistön iästä. Ylläpitolämmitys estää homeen kasvua ja veden kondensoitumista, mutta tee radikaaleja lämpötilansäätöjä harkiten, jotta sisälämpötila ei laske liian nopeasti.

Suuret säästöt tulevat usein pienistä puroista, joten listasimme tähän blogipostaukseen 10 tapaa säästää helposti sähkölaskuissa.

1. Siirrä verhot ja raskaat kalusteet pois pattereiden edustalta

Peittääkö huoneiston pattereita paksut verhot, vai oletko sijoittanut isoja huonekaluja, kuten sohvan tai lipaston, patterin eteen? Paksut ja massiiviset materiaalit estävät lämmön pääsyn huoneistoon, jolloin pattereista hohkaava lämpö jää pyörimään vain verhon, sohvan tai muun ison huonekalun taakse.

2. Alenna huoneen lämpötilaa

Energiatehokas ja terveyden kannalta hyvä sisälämpötila on 20–21 astetta. Makuuhuoneessa lämpötila saa olla viileämpi, 18–20 astetta. Ihminen pääsääntöisesti nukkuu paremmat yöunet hieman viileässä.

Kannattaa myös pohtia sitä, että onko esimerkiksi lattialämmitys tarpeellista pitää koko ajan päällä. Tietenkin märkätiloissa suihkun jälkeen lattialämmityksen avulla tilan saa kuivattua nopeasti, mutta ympäri vuorokauden sen päällä pitäminen voi tehdä yllätyksen sähkölaskuun.

3. Lyhennä suihkussa vietettyä aikaa

Lyhentämällä suihkussa käytettyä aikaa voit säästää ison summan rahaa. Lyhyet suihkut pienentävät energian määrää, jota käytetään veden lämmittämiseen.

4. Tarkista sähkölaitteiden ikä

Vanhat kodinkoneet, etenkin jääkaappi ja pakastin, vievät helposti leijonanosan sähkönkulutuksesta.

Muista lisäksi pitää kylmälaitteet siistinä. Jos pakastimessa on tuhti jääkerros, se syö paljon sähkölaskusta. Kylmälaitteiden taustan säännöllinen imurointi säästää paitsi sähköä myös pidentää niiden käyttöikää.

 

5. Suosi astianpesukonetta käsin tiskaamisen sijaan 

Koneellinen astianpesu kuluttaa sähköä ja vettä vähemmän kuin käsin tiskaaminen. ECO-ohjelmaa käyttämällä ja pesemällä täysiä koneellisia saat kaikista ekologisimman ratkaisun.

Joskus ei kuitenkaan ole mahdollista käyttää astianpesukonetta. Käytä tällöin tiskaamiseen lämmintä vettä, ei kuumaa. Sillä, kuten aiemmin mainittiin suihkussa käynnin yhteydessä, veden lämmittäminen tapahtuu sähkön avulla, ja tämä lisää kierroksia sähkötaulun mittariin.

 

6. Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä

Pese pyykkiä täysiä koneellisia ja noudata tekstiilien pesuohjeita. Usein matalammalla pesulämpötilassa saa puhdistettua vaatteet. Pese vain oikeasti likaisia vaatteita, säästät ja pidennät vaatteiden käyttöikää, jos ne ovatkin vain tuuletuksen tarpeessa.

Muista myös tarkistaa pesukoneen ikä, sillä vanhat kodinkoneet saattavat kuluttaa sähköä enemmän kuin uudet.

Valitse sopiva ajankohta pyykinpesuun. Etenkin, jos käytössäsi on pörssisähkö, tarkkaile, milloin sähkönhinta on alimmillaan, ja ajoita pyykinpesu tähän ajankohtaan.

Ostitko uuden pesukoneen tai astianpesukoneen ja tarvitset apua sen asentamisessa tai entisen irrottamiseen? Ota yhteyttä 24 Centerin asiakaspalveluun, lähetämme asentajan laittamaan koneet käyttökuntoon. 

 

7. Laita televisio ja tietokone kiinni, jos et käytä niitä. Tarkista, että töpseli ei ole turhaan seinässä

Useassa kodissa on monenlaista viihde-elektroniikkaa. Niiden lepotilaan jättäminen lisää sähkölaskun loppusummaa, joten kannattaa ottaa tavaksi, että kun lopettaa niiden käytön – sammuttaa koneen ja ottaa töpselin pois seinästä. Jatkuvassa verkkolähteessä oleva laite, kuten puhelimen laturi, kuluttaa yllättävän paljon sähköä.

8. Tarkista ikkunoiden tiivisteet

Vetääkö kotona? Lämpö menee taatusti harakoille, jos ikkunoiden tiivisteitä ei ole hetkeen päivitetty. Huonosti tiivistetyt ikkunat päästävät myös kosteutta rakennukseen. Jos kotona tuntuu ilma viileältä, tulee helposti käännettyä patteria isommalle, mutta siitä ei ole mitään hyötyä, jos ikkunan turha veto imee lämmön itseensä.

Jos ikkunat tai niiden tiivisteet olisi syytä päivittää, voit kutsua 24 Centriltä apua työn suorittamiseen. 

 

9. Sähkösauna päällä vain lämmityksen ja kylpemisen ajaksi 

Pidä sähkösaunan kiuasta päällä vain sen aikaa, kun lämmität saunaa sekä kylpemisen ajan. Turhaan päällä oleva kiuas kuormittaa sähkönkulutustasi.

Lue myös vinkit sähkökiukaan huoltamiseen.


10. Liiketunnistimet valoihin

Asutko monikerroksisessa talossa, jossa on paljon portaita, tai onko asunnossa paljon käytäviä? Tällöin voi tuntua siltä, että valokatkaisija on aina väärässä paikassa. Liiketunnistin tekee kerrosten välillä ja suurissa huoneissa liikkumisesta helpompaa, erityisesti silloin, kun joudut kuljettamaan esimerkiksi pyykkejä tai painavia ostoskasseja käsissäsi.

Liiketunnistimella ja aikakatkaisulla toimivat valot parantavat myös kodin turvallisuutta. Samalla saat säästöjä sähkönkulutuksessa, sillä kun liikettä ei enää havaita, aikakatkaisu estää valojen turhan päällä olon.

Lue vinkit oikeanlaisen valaistuksen valitsemiseen.  

 

24 Center auttaa taloteknisten tehtävien kanssa

Voit ottaa yhteyttä 24 Centeriin myös silloin, kun et ole aivan varma, miten tulisi toimia jonkin taloteknillisen haasteen edessä. 24 Centerin asiakaspalvelijoilla on vahva halu auttaa asiakasta hädässä kuin hädässä. Moni asia voi ratketa jo kotikonstein asiakaspalvelijoidemme kokemukseen perustuvien vinkkien avulla. 

Muista, että voit hyödyntää verottajan myöntämää kotitalousvähennystä, kun tilaat ammattilaisen tekemään kotiisi huolto- ja asennustöitä. Voit laskea kotitalousvähennyksen määrän kätevästi laatimamme laskurin avulla.

Ota 24 Centeriin yhteyttä 

Kiireellisissä tapauksissa, on paras olla yhteydessä 24 Centeriin puhelimitse: Soita numeroon 0100 2470. Numero palvelee ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. 

Ei-kiireellisissä tapauksissa voit olla yhteydessä puhelimen lisäksi myös chatin kautta. Chat palvelee sinua arkisin klo 8-20. Voit jättää chatin kautta myös soittopyynnön, ja olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. Aloita chat-keskustelu kotisivuillamme painamalla oikeassa alareunassa olevaa keltaista välkkyvää palloa.

Kiireettömän työn tilaaminen onnistuu kätevästi myös verkkotilauslomakkeen avulla. Täytä Yhteydenottolomake ja saat apua haluamallesi päivälle. Vaihtoehtoisesti voit lähettää tilaus- ja tarjouspyynnön sähköpostitse osoitteeseen: [email protected].

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.