Säännölliset huoltotoimenpiteet pidentävät ilmalämpöpumpun käyttöikää – näin putsaat laitteen itse

Säännölliset huoltotoimenpiteet pidentävät ilmalämpöpumpun käyttöikää – näin putsaat laitteen itse

Ilmalämpöpumppu säilyy hyvin hoidettuna 12–15 vuotta. Mitä kuitenkin se hyvin hoitaminen käytännössä on? Avasimme tähän blogipostaukseen, miten usein ilmalämpöpumppua olisi hyvä huoltaa. Lisäksi kerromme mitä kaikkea voit tehdä itse sekä sen, milloin kannattaa kutsua ammattilainen paikalle.


Milloin on ilmalämpöpumpun putsaamisen aika?

Ilmalämpöpumpun viitteellinen ja suositeltava omatoiminen puhdistusväli on 1–2 kuukautta. Tämän voi vaikka merkata kalenteriin, että vilkaisee ainakin parin kuukauden välein, miltä ilmalämpöpumpun suodattimet näyttävät. On toki huomioitava, että laitteen sijoituspaikka vaikuttaa siihen, kuinka usein olisi hyvä puhdistaa laite. Jos ilmalämpöpumppu on asennettu keittiöön, suodattimet keräävät ruoanlaitosta nousevaa rasvaa, jolloin suodattimet olisi syytä puhdistaa viikoittain. Puhdistusväliin vaikuttavat ilmalämpöpumpun käyttöasteen lisäksi se, että onko taloudessa lemmikkejä, poltetaanko sisällä tupakkaa tai kuinka usein takkaa lämmitetään.

Muista, että jos et ole aivan varma, mitä tulee tehdä, voit soittaa 24 Centerin asiakaspalveluun. Saat kokeneilta talotekniikan asiantuntijoilta apua, ja tarvittaessa lähetämme verkostostamme ammattilaisen avuksesi.

Ilmalämpöpumpun asennus-, huolto- ja poistotöissä on mahdollista hyödyntää kotitalousvähennystä. Lue 24 Centerin laatimat ohjeet. 

 

Huomioitavat asiat ennen puhdistuksen aloitusta

Kuten useissa taloteknisissä askareissa, myös ilmalämpöpumpun kunnon huolehtimisessa pätevät ennakoivat työt, mutta lisäksi kannattaa käyttää omia aisteja. Jos haistat kotonasi outoja hajuja tai kuulet epäilyttäviä ääniä, kannattaa tarkistaa myös ilmalämpöpumpun kunto ja puhtaus. Puhdistamaton ilmalämpöpumppu on hyvin otollinen paikka homesienien ja haitallisten bakteerien kasvulle. Likainen ilmalämpöpumppu ei ole kovin energiatehokas, eikä siitä tällöin saa parhainta hyötyä asunnon lämmityksessä tai viilennyksessä.

Huom! Ennen kuin ryhdyt puhdistamaan ilmalämpöpumppua, tarkista ohjekirjasta valmistajan suositukset ja kiellot. Jos toimit näitä vastaan, laite voi paitsi rikkoutua, voi sen takuu raueta väärinkäytön seurauksena. 

Muista myös oma turvallisuutesi!
Kytke laite pois päältä ja ota töpseli pois seinästä tai sammuta virta sulaketaulusta ennen kuin ryhdyt puhdistustöihin. Ilmalämpöpumppu on tyypillisesti sijoitettu katonrajaan, joten varmista turvallisuutesi käyttämällä tukevia tikkaita, kun työskentelet korkeuksissa. Suojaa myös kätesi naarmujen ja pesuaineiden ärsytyksen ehkäisemiseksi. 

 

Sisäyksikön puhdistus

  • Suodattimien näkyvät osat voit imuroida tai käyttää puhdistusliinaa ja pestä kevyesti osat itse. Jos suodattimet eivät ole kovin likaiset, huuhtelu juoksevan veden alla voi riittää. Voit käyttää kodin yleispuhdistusaineita, mutta ei mitään muita voimakkaita pesuaineita ei ole suositeltavaa käyttää.
  • Anna osien kuivua täysin ennen kuin asennat suodattimet takaisin paikoilleen ja otat laitteen taas käyttöön.

HUOM! Älä koske suodattimien alla näkyviin lameleihin. Vääränlaisella puhdistustekniikalla ne voivat rikkoutua. Jos ne näyttävät kovin likaisilta tai haisevat, on tällöin syytä kutsua ammattilainen paikalle tekemään syväpuhdistusta.

 

Ulkoyksikön puhdistus

  • Tarkista säännöllisesti, ettei ulkoyksikköön ole päässyt roskia, kuten lehtiä tai risuja. Nämä voivat vaurioittaa laitteen propelia. Erityisesti myrskysään tai kovan tuulen jälkeen, kannattaa käydä vilkaisemassa ulkoista yksikköä. 
  • Tuuletusaukon ritilä on myös hyvä puhdistaa säännöllisesti, etenkin jos laite on sijoitettu kovin pölyävään tai kuraiseen paikkaan.

Ammattilainen kannattaa tilata tekemään syväpuhdistus noin kolmen tai viiden vuoden välein, riippuen käyttöasteesta ja laitteen sijainnista. Syväpuhdistuksen yhteydessä ammattilainen tarkistaa laitteen osien toimivuuden, huoltaa ne tarvittaessa ja suorittaa niiden perusteellisen puhdistuksen.

 

Kondessivesi

Jos ilmalämpöpumpussasi on kondenssivesiputki, varmista, että se on vapaa tukkeista ja vesi virtaa kunnolla. Tihkuva tai väärin ohjautuva kondenssivesi voi aiheuttaa asunnon rakenteisiin kosteusvaurioita ja ongelmia sisäilmaan.

 

Ilmalämpöpumpun hankinta mielessä

Oletko pohtinut ilmalämpöpumpun hankkimista? Ilmalämpöpumppu lisää asumismukavuutta ja edistää hengitysteiden terveyttä sekä parantaa unenlaatua, kun makuuhuoneen lämpötilan saa säädettyä optimaaliseksi. Lisäksi ilmalämpöpumppu toimii tärkeänä apuvälineenä taloteknisissä tarkoituksissa, kuten kodin rakenteiden suojelemisessa kosteudelta.

Lue lisää ilmalämpöpumpun hankinnasta ja sen asentamisesta.

24 Centerin kautta saat sekä ilmalämpöpumpun että asennuksen. Ota yhteyttä, niin kartoitamme, millainen ilmalämpöpumppu sopii kotiisi parhaiten ja lähetämme verkostostamme ammattilaisen suorittamaan asennustyöt. Kaikki tämä järjestyy yhdellä yhteydenotolla, sinun aikataulusi mukaan.


Ota 24 Centeriin yhteyttä 

Kiireellisissä tapauksissa, on paras olla yhteydessä 24 Centeriin puhelimitse: Soita numeroon 0100 2470. Numero palvelee ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. 

Ei-kiireellisissä tapauksissa voit olla yhteydessä puhelimen lisäksi myös chatin kautta. Chat palvelee sinua arkisin klo 8-20. Voit jättää chatin kautta myös soittopyynnön, ja olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. Aloita chat-keskustelu kotisivuillamme painamalla oikeassa alareunassa olevaa keltaista välkkyvää palloa.

Kiireettömän työn tilaaminen onnistuu kätevästi verkkotilauslomakkeen avulla. Täytä Yhteydenottolomake ja saat apua haluamallesi päivälle. Vaihtoehtoisesti voit lähettää tilaus- ja tarjouspyynnön sähköpostitse osoitteeseen: [email protected].

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.