Kodin vuosihuolto

Kodin vuosihuolto – 11 kohdan muistilista

Kodin hyvään hoitoon kuuluu pienten säännöllisten huoltotöiden tekeminen – niiden avulla koti pysyy puhtaana ja turvallisena asua. Tässä on 24 Centerin 11 kohdan muistilista kodinomistajalle kodin vuosihuoltoon: 

Kodin vuosihuollon muistilista

  • Puhdista liesituulettimen rasvasuodatin (1-4 kertaa vuodessa)
  • Puhdista vesilukot ja lattiakaivot (1-4 kertaa vuodessa) 
  • Kodinkoneiden taustan imurointi (1-2 kertaa vuodessa) 
  • Sulata ja puhdista pakastin ja jääkaappi (1-2 kertaa vuodessa)
  • Puhdista ilmanvaihtoventtiili (1-2 kertaa vuodessa) 
  • Tarkista pesukoneiden liitännät
  • Ovien ja ikkunoiden saranoiden voitelu 
  • Tarkista saunankiukaan vastusten ja kiuaskivien kunto
  • Omakotilalon rännikourujen putsaaminen kerran vuodessa
  • Jos talossasi on takka – tilaa nuohooja kerran vuodessa 
  • Rasvakaivon tyhjentäminen

1.Liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistus 

Suodatin poistaa ruoankäryjä tehokkaasti vain, jos se on riittävän puhdas. Rasvasuodattimeen kertyy rasvaa ja likaa ruoanlaiton yhteydessä ja muodostaa lian kertymisen myötä palovaaran. Rasvasuodattimen voi puhdistaa joka toinen kuukausi, mutta vähintään 1-2 kertaa vuodessa.  Noudata aina laitevalmistajan ohjeita.

Jos suodatin on vaihdettavaa mallia, irrota likainen suodatin liesituulettimesta ja vaihda uusi sen tilalle. Jos suodatin on pestävää mallia, irrota suodatin liesituulettimesta ja pese se astianpesuaineella. Usein suodattimen voi pestä myös  Metallisen rasvasuodattimen voi yleensä pestä astianpesukoneessa. Muista puhdistaa myös liesituuletin astianpesuaineella. Aseta rasvasuodatin takaisin vasta, kun se on kuivunut.

2.Puhdista vesilukot ja lattiakaivot 

Vesilukkoihin kertyy ajan mittaan likaa, jolloin ne eivät enää vedä kunnolla. Säännöllinen puhdistus auttaa myös ehkäisemään vesivahinkoja. Irrota vesilukko varovasti ja poista lika. Puhdista lukko ja sen osat vedellä tai kevyellä pesuaineella. Kokoa puhdistettu lukko huolellisesti takaisin paikoilleen. Lopuksi laske hanasta vettä ja tarkista, ettei lukko vuoda. Jos lukosta tihkuu vettä ulkopuolelle, tarkista lukon tiivisteiden asento ja korjaa lukon kiinnitys.

Myös lattiakaivot tulee puhdistaa säännöllisesti, jotta vesivahingoilta vältyttäisiin. Esimerkiksi suihkun lattiakaivoon kertyy hiuksia, jotka ajan mittaan tukkivat kaivon. Likainen latttiakaivo saatta myös alkaa levittämään epämiellyttävää hajua huonetilaan. Puhdista lattiakaivot vähintään kerran mutta mielellään 2-3 kolme kertaa vuodessa. Avaa lattiakaivon kansi, poista kaivosta siihen kertyneet hiukset ja muu lika. Huuhtele kaivo, puhdista vesilukko ja kansi. Aseta vesilukko paikalleen ja paina lopuksi kansi takaisin kaivon päälle.

3.Kodinkoneiden taustan imurointi 

Esimerkiksi jääkaapin ja pakastimen taakse kertyy pölyä, joka heikentää laitteiden ilmankiertoa ja lisää sähkönkulutusta. Pöly aiheuttaa myös palovaaran. Siirrä kodinkone paikoiltaan ja imuroi tausta huolellisesti. Siirrä laitte takaisin paikalleen. 

4.Sulata ja puhdista pakastin ja jääkaappi

Sulata jääkaappi ja pakastin, jos sen sisäpinnat ovat huurrekerroksen peitossa. Tyhjennä sisällöstä ja varmista, että virta on sammutettu ja irrotettu pistorasiasta. Muista suojata lattia sulavalta jäältä ja vedeltä. Jätä pakastimen kansi tai ovi auki. Jään sulamista voi nopeuttaa laittamalla lämminvesiastian pakastimeen. Jos jäätä on paljon voit yrittää poistaa sitä varovasti esimerkiksi tylpällä esineellä. Höyrypesuri on myös kätevä työkalu puhdistukseen. Pyyhi pakastin sisältä astianpesuveteen kostutetulla rätillä, anna kuivua ja tuulettua. Kytke jääkaappi ja pakastin takaisin päälle.

5.Puhdista ilmanvaihtoventtiili

Asuntojen ilma vaihtuu poisto- ja korvausilmaventtiilien kautta, joten on syytä pitää ne puhtaana. Venttiilien malli riippuu siitä, onko talossa painovoimainen vai koneellinen ilmanvaihto. Puhdista poisto- ja korvausilmaventtiilit ainakin 1-2 kertaa vuodessa, useammin tarvittaessa. Mikäli venttiilissä on suodatin, sen voi joutua vaihtamaan useamman kerran vuodessa. 

Puhdista venttiilin pintaan ja rakoihin kertynyt nukka, pöly tms. kostealla rätillä. Jos lika on pinttynyttä irrota venttiili ja puhdista osat. Muista pyyhkiä tai imuroida myös suodattimen takana oleva ulkoilmakanava, mikäli kyseessä on korvausilmaventtiili. Huomaa, että koneellisen ilmanvaihdon poistoilmaventtiilin keskiön asentoa ei saa muuttaa puhdistuksen yhteydessä. Mahdollista äänenvaimennusosaa tulee myös varoa, ja sen saa puhdistaa vain kuivalla liinalla. Pesun jälkeen laita venttiili paikailleen.

6.Tarkista pesukoneiden liitännät 

Tarkista pyykinpesukoneen ja astianpesukoneen liitännät 1-2 kertaa vuodessa. Asuntojen vesivahinkojen yleisimpiä syitä on astian- tai pyykinpesukoneen liitännän pettäminen. Tarkista koneen kummatkin liitokset, eli paineveden liitos ja jäteveden liitos. Kokeile käsin, ovatko liitokset tukevasti kiinni. Mikäli liitos ei ole tukeva ja/tai liitoskohdassa tuntuu kosteutta, liitos tulee korjata. Pesukonetta ei saa käyttää, jos ei ole varmuutta liitosten pitävyydestä. Muista, että pesukoneiden letkujen ja liitäntöjen asennukset tulee aina teettää ammattilaisilla.

7.Ovien ja ikkunoiden saranoiden voitelu 

Ovien ja ikkunoiden kunto on hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin riippuen avausmääristä ja kuormituksesta, kuitenkin vähintään kerran vuodessa. Nariseva sarana on öljyn tarpeessa. Tarkoitukseen sopivaa öljyä voit ostaa rautakaupasta, mutta myös tavallinen vedetön ruokaöljy toimii, esimerksiksi teflon- tai vaseliini-sprayt. Ennen öljyä, poista saranoiden laakerointikohtaan tullut musta metallipöly, joka voi sotkea karmin tai oven. Jos öljyäminen ei auta, irrota sarana ja hankaa se puhtaaksi teräsvillalla. Öljyä lopuksi ja kiinnitä takaisin paikoilleen.

8.Tarkista saunankiukaan vastusten ja kiuaskivien kunto

Saunan ja kiukaan huolto on jokaisen saunan omistajan hyvä osata tehdä säännöllisin väliajoin. Sähkökiukaan vastukset ovat usein tiukilla kovasta käytöstä, vastaukset saattavat vääntyillä eikä  lämpö pääse vapaasti virtaamaan. Ensimmäisenä huoltotoimenpiteenä voidaan pitää kiuaskivien kunnon tarkastamisen. Kivet on hyvä myös latoa uudestaan, sekä tarvittaessa vaihtaa kivet uusiin. Mitä useammin kiuasta lämmitetään ja löylyä heitetään, sitä enemmän kivet vaurioituvat. Kivien pinta kuluu ja sen merkkinä saunan lattialle kiukaan edustalle kertyy kivimurskaa ja pölyä. Kun kiukaan pinnalla olevat kivet muuttuvat vaalean harmaiksi on aika vaihtaa järjestystä. Sähkökiukassa kivet kuluvat melko tasaisesti, mutta järjestyksen vaihtaminen lisää hieman niiden käyttöikää. Katso täältä vinkit sähkökiukaan huoltoon.

9.Omakotilalon rännikourujen putsaaminen

Näkyvin merkki roskien tukkimista vesikouruista on sateella yli äyräidensä tulviva ränni.Jos ränni vuotaa, kastuu taloa ympäröivä maa turhan paljon. Salaojituskaan ei aina jaksa kuivattaa maaperää kaikista niistä vesilitroista, joita katon reunalta valuu maahan. Pahimmassa tapauksessa ylimääräinen kosteus voi siirtyä maasta rakenteisiin. Rännit voi puhdistaa perinteisesti käsin tai käyttämällä pitkävartisia ränninpuhdistimia. Samalla kun puhdista rännejä, pidä silmällä ja pistä merkille myös huonokuntoiset kiinnikkeet tai auenneet saumat.   

10.Jos talossasi on takka – tilaa nuohooja kerran vuodessa 

Kiinteistön omistajalla on pelastuslain mukaan velvollisuus huolehtia säännöllisestä nuohouksesta. Paloturvallisuuden lisäksi säännöllinen nuohous on myös tarpeen, jotta tulisija toimisi hyvällä lämmitysteholla ja hormi vetäisi. Nuohousta koskeva sääntely uudistui vuoden 2019 alussa. Uudistuksen myötä pelastuslaitoksilla ei enää ole velvoitetta huolehtia nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan, vaan kiinteistön omistaja voi tilata työn haluamaltaan nuohousyrittäjältä.  

11.Rasvakaivon tyhjääminen 

Rasvakaivon eli rasvanerotuskaivon tyhjennys tulisi suorittaa säännöllisin väliajoin. Rasvakaivo löytyy jokaisesta kotitaloudesta. Käytännössä rasvakaivon rasvanerotin estää sen, että rasvapitoiset vedet pääsisivät viemäriverkostoon. Rasva siis pysähtyy tiettyyn kohtaan kaivossa, jolloin se täytyy myös tyhjentää. Tyhjennettävä osa on erityisesti rasvanerotin, joka on hyvä myös puhdistaa tyhjennyksen yhteydessä. Rasva tukkii helposti viemärin, jolloin siitä voi seurata suurempia ongelmia. Rasva myös aiheuttaa hajuhaittoja.Rasvakaivon tyhjennys voi olla perinteinen säännöllinen tyhjennys tai sitten sille voi olla tarve, koska viemäri on tukkeutunut rasvan kertyessä viemäriin. Imuauto pystyy auttamaan molemmissa tilanteissa.  Linkitä blogiiin! 

24 Centerin kautta saat imuauton paikalle vuoden jokaisena päivänä. Olipa kyseessä kotitalous tai vaikka ravintolan rasvakaivo, imuauto pystyy vastaamaan kaiken kokoisiin tyhjennysoperaatioihin. 

24 Center auttaa kodin talotekniikan huoltamisessa 

24 Center on talotekniikan päivystyskeskus, joka tarjoaa laadukkaan palvelun taloteknisiin ongelmiin ajasta ja paikasta riippumatta. Saat avun yhdellä soitolla niin kiireellisiin hätätapauksiin kuin kiireettömiin arkitöihin. Laajasta tekijäverkostostostamme löydät alueesi parhaat talotekniikan ammattilaiset. Löydä lähin vapaana oleva putkimies, sähkömies, lukkoseppä tai vaikka imuauto helposti – yksi soitto riittää 0100 2470 tai voit tehdä tilaksen kiireettömästä työstä  verkkotilauksena täältä. 

Putkimies |  Sähkömies | Lukkoseppä |  Imuauto |  Suurtehoimurointi |  Asennuspalvelut

Sinua voisi myös kiinnostaa:

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Read More »
Turvallista joulua

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Read More »
Kesämökki talvikuntoon

7+1 muistilista: Kesämökki talviteloille

Kesämökin huolto- ja korjaustyöt tarjoavat mainion tilaisuuden nauttia talkootoiminnasta perheen ja ystävien kesken. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tietyissä huolto- ja korjaustehtävissä on suositeltavaa ja

Read More »

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.