Ilmalämpöpumpun hankinta ja asennus

Ilmalämpöpumpun hankinta ja asennus: Energiatehokkuutta ja mukavuutta kotiisi asumismuodosta riippumatta

Kesä on jälleen täällä, ja sen myötä saapuvat lämpimät säät. Viime vuosina myös Suomessa on päästy nauttimaan pitkäkestoisista hellejaksoista, mikä saa ihmiset etsimään keinoja viilentää sekä omaa oloaan että kotiaan. Kodin viilentäminen on erityisen tärkeää, sillä jatkuva kuumuus voi vaikuttaa haitallisesti kotien rakenteisiin ja altistaa kosteuden kertymiselle. 

Tiesitkö, että ilmalämpöpumpun voi hankkia myös rivi- ja kerrostaloasuntoon? 


Miksi hankkia ilmalämpöpumppu?

Hankkimalla ilmalämpöpumpun voit tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti viilentää kotiasi, työpaikkaasi tai kesämökkiä. Jos pohdit, olisiko ilmastointilaite riittävä vai olisiko ilmalämpöpumppu parempi vaihtoehto, on hyvä tietää, että ilmalämpöpumppu viilentämisen ohella se myös puhdistaa ilmaa. Tämä voi olla ratkaisevan tärkeä tieto heille, jotka kärsivät allergioista siitepölyn vuoksi. 

Ilmalämpöpumppu tuo merkittävää asumismukavuutta ja edistää hengitysteiden terveyttä sekä parantaa unenlaatua, kun makuuhuoneen lämpötilan saa säädettyä optimaaliseksi. Lisäksi ilmalämpöpumppu toimii tärkeänä apuvälineenä taloteknisissä tarkoituksissa, suojellen samalla kodin rakenteita. Se estää tehokkaasti lämpötilakerrostumien muodostumisen ja poistaa ylimääräistä kosteutta. Sitä on mahdollista käyttää sekä asunnon viilennyksessä että lämmityksessä. On kuitenkin huomioitava, että useimmissa rivi- ja kerrostaloissa lämmityskulut sisältyvät yleensä vastikelaskuun, ja lämmön jakelu tapahtuu taloyhtiön omien lämmitysjakelukanavien kautta. Omakotitaloissa ilmalämpöpumppua voidaan hyödyntää lämmityksen tukena, ja laadukkaimmat laitteet toimivat moitteettomasti jopa -25 asteen pakkaskelillä.


Saanko siis hankkia ilmalämpöpumpun rivi- tai kerrostaloon?

Kyllä saat. Ilmalämpöpumpun hankinta rivi- tai kerrostaloon edellyttää taloyhtiön hallituksen kautta tapahtuvaa lupaprosessia. Käytännössä kuitenkin asunto-osakkaat voivat asentaa ilmalämpöpumpun omalle parvekkeelleen, mikäli se ei aiheuta haittaa kiinteistölle tai ympäristölle. Asennus- ja poistotyöt sekä isommat huoltotyöt on kuitenkin suoritettava ammattilaisen toimesta, sillä siihen sisältyy luvanvaraisia sähkötöitä. 

Ilmalämpöpumpun äänitaso saa säädösten mukaan olla korkeintaan 45 dB lähellä olevan rakennuksen ikkunan ulkopuolella, parvekkeella ja pihamaalla. Oikein valitun ja asennetun ilmalämpöpumpun käytöstä ei aiheudu naapurustoon äänihaittoja. Nykyiset ilmalämpöpumput on suunniteltu siten, että niistä lähtee hyvin vähän ääntä. Itse asennustyö ei naapureita juurikaan kerkeä häiritä, sillä asennusvaiheen äänekkäin osio kestää yleensä vain noin 15 minuuttia. Naapureilta kannattaa myös kysyä, olisivatko he kiinnostuneita yhteistilaukseen. Tällöin taloyhtiön hallituksella käsittelyssä oleva lupaprosessi hoituu nopeammin ja kimpassa tehty tilaus voi käydä edullisemmaksi. 

Asennustyön yhteydessä varmistetaan lisäksi, että ilmalämpöpumpun keräämät kondenssivedet ohjataan hallitusti viemäriverkostoon, sadevesikouruihin, kaivoon tai salaojituksiin. Tällä varmistetaan, että ylimääräinen kosteus ei pääse kertymään kiinteistön rakenteisiin ja lisäksi estetään kondenssiveden tihkuminen, mikä voisi aiheuttaa haitallisia kosteusvaurioita.

 

Miten pidän huolta ilmalämpöpumpusta?

Ilmalämpöpumppu säilyy hyvin hoidettuna 12–15 vuotta. Suodattimet voi imuroida ja pestä itse. Puhdistusväliin vaikuttaa ilmalämpöpumpun käyttöaste ja esimerkiksi se, onko taloudessa lemmikkejä. Myös laitteen sijoituspaikka vaikuttaa puhdistustarpeisiin. Jos ilmalämpöpumppu on asennettu keittiöön, suodattimet keräävät ruoanlaitosta nousevaa rasvaa, jolloin suodattimet tulisi puhdistaa viikoittain. On myös tärkeää säännöllisesti tarkistaa ulkolaitteen puhtaus, erityisesti syksyllä, jolloin sen ympärille saattaa kerääntyä risuja ja lehtiä.

Ammattilainen kannattaa tilata tekemään syväpuhdistus noin kolmen vuoden välein. Tällöin ammattilainen tarkistaa laitteen osien toimivuuden ja suorittaa niiden perusteellisen puhdistuksen.

 

Huomioithan nämä ilmalämpöpumpun hankinnassa:

  1. Jos asut kerros- tai rivitalossa, tee muutostyölupahakemus taloyhtiön hallitukseen.
  2. Arvioi tarpeesi. Haluatko ilmalämpöpumpun jäähdyttämään, lämmittämään vai molempiin tarkoituksiin. Ota selvää, onko lämmitysominaisuus välttämätön, jos asut kerros- tai rivitalossa.
  3. Tarkista ilmalämpöpumpun energiatehokkuusluokitus ja valitse energiatehokas vaihtoehto. Saat säästöjä sähkölaskussasi. 
  4. Huomioi, millainen asuntosi on. Avarat tai sokkeloiset asunnot vaativat erilaiset laitteet. Myös useamman kerroksen kodeissa on omat huomioitavat asiat. 
  5. Kun valitset ilmalämpöpumpun sijoituspaikkaa, varmista, että siihen on riittävästi tilaa ja hyvä ilmankierto.

Muista: Hankkiessasi ilmalämpöpumpun kotiisi tai mökille voit laittaa asennustyön kotitalousvähennykseen. Lue 24 Centerin laatimat ohjeet. 

 

24 Center auttaa ilmalämpöpumpun hankinnassa ja asennuksessa

24 Centerin kautta saat sekä ilmalämpöpumpun että asennuksen. Ota yhteyttä, niin kartoitamme, millainen ilmalämpöpumppu sopii kotiisi parhaiten ja lähetämme verkostostamme ammattilaisen suorittamaan asennustyöt. Muistathan, että voit tilata kauttamme myös laitteen huollon ja poistotyön. Kaikki tämä järjestyy yhdellä soitolla, sinun aikataulusi mukaan.

Ajankohtaisimmat blogit

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.