Viemärin avaus

Viemärin avaus

Viemärin avaus ja tukokset

Viemärin avaus ei taida olla kenenkään suosikkipuuhaa. Viemärin tukkeutuminen voi aiheuttaa hajuhaittoja, mutta myös veden tulvimista tiloihin, joissa ei kuuluisi olla vettä. Tällöin vaarana on syntyä vesivahinko, josta koituu pahimmassa tapauksessa useiden kymmenien tuhansien eurojen kulut. Ammattilaiset hoitavat vaikeimmat tilanteet, mutta viemärien tukkeutumiseen voi vaikuttaa myös itse. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit ehkäistä viemärien tukkeutumista ja miten voit avata viemärin kotikonstein.

Ehkäise viemärin tukokset ennalta

Kaikki kodin viemärit pysyvät auki, kunhan niitä muistaa hoitaa ja huoltaa oikein. Lähtökohta on, että lavuaareihin tai lattiakaivoihin ei ikinä pitäisi laittaa asioita, jotka eivät sinne kuuluu. Tällaisia ovat esimerkiksi kahvinpurut ja paistirasvat. Keittiön lavuaarissa oleva viemärisiivilä ehkäisee ruokien jäämien joutumista viemäriin.

Toinen tärkeä asia on viemärin säännöllinen pesu. Huuhtele kaikkia kodin viemäreitä säännöllisesti joko kiehuvalla vedellä tai hanasta tulevalla kuumalla vedellä parin minuutin ajan. Kuuma vesi pehmentää viemärissä ja putkessa olevaa rasvaa ja siten ehkäisee viemärin tukkiutumista. Kylpyhuoneessa tärkeää on muistaa pestä lattiakaivo säännöllisesti.

Suuremman tukoksen syntymistä voidaan ehkäistä myös hajulukon säännöllisellä puhdistuksella. Hajulukolla tarkoitetaan lavuaarin alapuolelta löytyvää osaa tai laitetta, jonka tarkoituksena on estää viemärihajujen pääsy sisäilmaan. Jos viemärin toiminta on puutteellista, kannattaa hajulukko avata. Ennen hajulukon irrottamista kannattaa muistaa laittaa sen alle ämpäri, saavi tai vati. Irrotettu hajulukko kannattaa puhdistaa huolellisesti pesuainetta käyttäen. Hajulukon kiinnittämisessä takaisin kannattaa olla huolellinen, jotta kiinnityskohdasta tulee tiivis.

Viemärin avaus itse

Yleensä viemärin avausta yritetään kotona kaupasta löytyvien putkenavaajien avulla. Nämä putkenavaajat sisältävät kuitenkin vahvoja kemikaaleja, ja niiden käytössä kannattaa siksi olla varovainen. Viemärin avaamista voi kokeilla kotikeittiöstä löytyvien ruokasoodan ja etikan avulla. Näitä kahta tuttua ainetta voi hyödyntää myös muussa kodin puhdistuksessa.

Jos kyseessä on lavuaari, avaaminen kannattaa aloittaa laskemalla lavuaariin mahdollisimman kuumaa vettä muutaman minuutin ajan. Kuten sanottu, kuuma vesi pehmentää putkistoon juttuneita rasvoja ja siten auttaa puhdistusprojektissa. Kaada tämän jälkeen viemäriin noin desilitra ruokasoodaa ja 2 desilitraa väkiviinaetikkaa. Kun nämä kaksi ainetta reagoivat, syntyy voimakasta kuplintaa ja sihinää. Noin 10 minuutissa aineet vaikuttavat. Laske tämän jälkeen viemäriin taas lämmintä vettä ja jatka viemärin käyttöä normaalisti.

Jos avattava kohde on kylpyhuoneen lattiakaivo, kannattaa mahdolliset näkyvät tukkeumat ensin irrottaa manuaalisesti. Tyypillisesti viemärin tukos aiheutuu viemäriin juuttuneista hiuksista, jotka on melko helppoa irrottaa itse. Irrota ensin lattiakaivon ritilä ja sen jälkeen poista tukos käsin. Kädet kannattaa suojata esimerkiksi kumihanskoilla, sillä viemäristä löytyvä tukoksen aiheuttaja on tyypillisesti melko epämiellyttävän tuntuinen.

Milloin tarvitaan ammattilaista?

Jos viemärin avaus ei kotikonstein onnistu tai jos tukoksen tiedetään olevan poikkeuksellisen vaikea, on syytä turvautua ammattilaisten apuun. Pahoissa tukoksissa joudutaan turvautumaan imuautoon. Kun hätä yllättää ja tukoksia ei saa omin avuin auki kannattaa olla yhteydessä 24 Centerin asiakaspalveluun 0100 2470. Me ratkaisemme talotekniset ongelmat ajasta ja paikasta riippumatta.

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.