Viemärin avaus

Viemärin avaus

Viemärin avaus ja tukokset

Viemärin avaus ei taida olla kenenkään suosikkipuuhaa. Viemärin tukkeutuminen voi aiheuttaa hajuhaittoja, mutta myös veden tulvimista tiloihin, joissa ei kuuluisi olla vettä. Tällöin vaarana on syntyä vesivahinko, josta koituu pahimmassa tapauksessa useiden kymmenien tuhansien eurojen kulut. Ammattilaiset hoitavat vaikeimmat tilanteet, mutta viemärien tukkeutumiseen voi vaikuttaa myös itse. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit ehkäistä viemärien tukkeutumista ja miten voit avata viemärin kotikonstein.

Ehkäise viemärin tukokset ennalta

Kaikki kodin viemärit pysyvät auki, kunhan niitä muistaa hoitaa ja huoltaa oikein. Lähtökohta on, että lavuaareihin tai lattiakaivoihin ei ikinä pitäisi laittaa asioita, jotka eivät sinne kuuluu. Tällaisia ovat esimerkiksi kahvinpurut ja paistirasvat. Keittiön lavuaarissa oleva viemärisiivilä ehkäisee ruokien jäämien joutumista viemäriin.

Toinen tärkeä asia on viemärin säännöllinen pesu. Huuhtele kaikkia kodin viemäreitä säännöllisesti joko kiehuvalla vedellä tai hanasta tulevalla kuumalla vedellä parin minuutin ajan. Kuuma vesi pehmentää viemärissä ja putkessa olevaa rasvaa ja siten ehkäisee viemärin tukkiutumista. Kylpyhuoneessa tärkeää on muistaa pestä lattiakaivo säännöllisesti.

Suuremman tukoksen syntymistä voidaan ehkäistä myös hajulukon säännöllisellä puhdistuksella. Hajulukolla tarkoitetaan lavuaarin alapuolelta löytyvää osaa tai laitetta, jonka tarkoituksena on estää viemärihajujen pääsy sisäilmaan. Jos viemärin toiminta on puutteellista, kannattaa hajulukko avata. Ennen hajulukon irrottamista kannattaa muistaa laittaa sen alle ämpäri, saavi tai vati. Irrotettu hajulukko kannattaa puhdistaa huolellisesti pesuainetta käyttäen. Hajulukon kiinnittämisessä takaisin kannattaa olla huolellinen, jotta kiinnityskohdasta tulee tiivis.

Viemärin avaus itse

Yleensä viemärin avausta yritetään kotona kaupasta löytyvien putkenavaajien avulla. Nämä putkenavaajat sisältävät kuitenkin vahvoja kemikaaleja, ja niiden käytössä kannattaa siksi olla varovainen. Viemärin avaamista voi kokeilla kotikeittiöstä löytyvien ruokasoodan ja etikan avulla. Näitä kahta tuttua ainetta voi hyödyntää myös muussa kodin puhdistuksessa.

Jos kyseessä on lavuaari, avaaminen kannattaa aloittaa laskemalla lavuaariin mahdollisimman kuumaa vettä muutaman minuutin ajan. Kuten sanottu, kuuma vesi pehmentää putkistoon juttuneita rasvoja ja siten auttaa puhdistusprojektissa. Kaada tämän jälkeen viemäriin noin desilitra ruokasoodaa ja 2 desilitraa väkiviinaetikkaa. Kun nämä kaksi ainetta reagoivat, syntyy voimakasta kuplintaa ja sihinää. Noin 10 minuutissa aineet vaikuttavat. Laske tämän jälkeen viemäriin taas lämmintä vettä ja jatka viemärin käyttöä normaalisti.

Jos avattava kohde on kylpyhuoneen lattiakaivo, kannattaa mahdolliset näkyvät tukkeumat ensin irrottaa manuaalisesti. Tyypillisesti viemärin tukos aiheutuu viemäriin juuttuneista hiuksista, jotka on melko helppoa irrottaa itse. Irrota ensin lattiakaivon ritilä ja sen jälkeen poista tukos käsin. Kädet kannattaa suojata esimerkiksi kumihanskoilla, sillä viemäristä löytyvä tukoksen aiheuttaja on tyypillisesti melko epämiellyttävän tuntuinen.

Milloin tarvitaan ammattilaista?

Jos viemärin avaus ei kotikonstein onnistu tai jos tukoksen tiedetään olevan poikkeuksellisen vaikea, on syytä turvautua ammattilaisten apuun. Pahoissa tukoksissa joudutaan turvautumaan imuautoon. Kun hätä yllättää ja tukoksia ei saa omin avuin auki kannattaa olla yhteydessä 24 Centerin asiakaspalveluun 0100 2470. Me ratkaisemme talotekniset ongelmat ajasta ja paikasta riippumatta.

Ajankohtaisimmat blogit

Kodin-yleisimmat-sahkosyopot
Kodin huoltaminen

Kodin yleisimmät sähkösyöpöt

Miten säästää sähkönkulutuksessa?  Moni meistä on jo on tottunut sammutteleman turhia valoja tai harventanut saunomista, jotta sähkölasku ei pomppaisi liian suureksi, mutta kodin todelliset sähkösyöpöt

Lue lisää
sahkokiukaan-huolto
Kodin huoltaminen

Sähkökiukaan huolto

Vinkit sähkökiukaan huoltamiseen Sähkökiukaan huolto on tärkeää kiukaan käyttöiän maksimoiseksi.  Jokaisen saunan omistajan pn hyvä osata tehdä kiukaan huolto säännöllisin väliajoin. Sähkökiukaan vastukset ovat usein

Lue lisää
Valaisimen asennus
Sähkömies

Valaisimen asennus

Valaisimen asennus on helppoa, kun sen osaa! Lamppujen asennus on jotakin, mikä tulee kenellä tahansa vastaan jossain vaiheessa elämää. Tämä tarkoittaa sitä, että lamppuja saa

Lue lisää
Kodin-yleisimmat-sahkosyopot
Kodin huoltaminen

Kodin yleisimmät sähkösyöpöt

Miten säästää sähkönkulutuksessa?  Moni meistä on jo on tottunut sammutteleman turhia valoja tai harventanut saunomista, jotta sähkölasku ei pomppaisi liian suureksi, mutta kodin todelliset sähkösyöpöt

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.