Turvallisesti talven yli – Vinkit ja toimintaohjeet jäisiin avainhaasteisiin

Suomen talvi on siitä oikukas, ettei tasaisen varmaa, pitkää ja kylmää talvea enää ole. Yhtenä päivänä on pakkasta, toisena plussakeliä, sitten taas pakkasta. Vaihtelevat ilman lämpötilat voivat tehdä asumiseen yllätyksiä, ja yksi niistä voi olla kotioven lukon jäätyminen. Yllättäviä tilanteita voivat tuoda lisäksi kireä pakkasilma ja kotoa tuleva lämmin ilma, jotka yhdessä nopeina lämpötilanvaihteluina voivat aiheuttaa haasteita lukituksen kanssa.

Tässä blogipostauksessa kerromme, kuinka voit ennakoida ja välttää lukkojen jäätymisen. Lisäksi jaamme vinkit, mitä tehdä, jos lukko pääsee jäätymään ja kuinka toimia, jos jäätymisen seurauksena avain hajoaa lukkoon.

Muista, että voit aina soittaa 24 Centerin päivystykseen, jos mietit miten tulisi edetä lukitusjärjestelmien tai minkä tahansa muun taloteknisen haasteen edessä. Asiakaspalvelumme päivystää 24/7. 

Ennakoimalla voit välttää lukon jäätymisen

Paras keino ennakointiin on suojata lukko siten, ettei sinne pääse kertymään kosteutta tai roskia. Tarkista, onko ulko-oven ympäristö sellainen, että se suojaa myös lukkoa. Tarvittaessa lukon ympärille voi asentaa pienen katoksen tuomaan suojaa. 

Lukkoa tulee huoltaa säännöllisesti. Voitele se ennen pakkaskauden alkamista ja tehosta suojaa voitelemalla lukkoa pari kertaa talven aikana. Myös avaimet kannattaa huoltaa ja voidella säännöllisesti. Niiden säilyttäminen lämpimässä, esimerkiksi taskussa, auttaa oven avaamista helpommin talviaikaan.

Perinteisen mekaanisen lukon päivittäminen sähköiseen lukitusjärjestelmään edesauttaa siihen, että fyysiset avaimet voi unohtaa, ja näin ollen yksi huolenaihe vähenee. 24 Centerin kautta saat asiantuntevan ammattilaisen avun, joka arvioi juuri sinun kotisi ja tarpeidesi mukaan sopivan lukitusratkaisun. Voit myös tilata meiltä asentajan, joka päivittää mekaaniset lukkosi kätevästi sähköiseen lukitusjärjestelmään.

Lue lisää, mitä etuja sähköinen lukitusjärjestemä tuo sekä arkeesi että juhlaasi. 

Lukko jäätyi, kokeile näitä

HUOM! Kun lähdet yrittämään itse sulattamista, pidä huolta ettet vahingoita lukkoa, avaimia tai ympäristöä. Pidä huolta myös omasta turvallisuudesta. 

  • Jäätynyttä lukkoa voi yrittää sulattaa lukkosulan avulla. Jos mahdollista, säilytä lukkosulaa käden ulottuvilla talon ulkopuolella. Lukkosulia on myytävänä huoltoasemilla, hyvin varustetuissa tavarataloissa tai rautakaupassa.
  • Lämmitä metallista avainta varovasti tulen avulla. Jos jäätä ei ole paljon, lämmin avain voi sulattaa pienen jää kerrostuman.
  • Puhaltamalla kuumaa ilmaa voi sulatella lukkoa. Esimerkiksi hiustenkuivaaja on kätevä väline tähän. Ymmärrämme, että harvalla kuitenkaan on hiustenkuivaajaa ulkona, jos ongelmana on kotioven lukon jäätyminen, mutta tätä voi hyödyntää, jos varaston, autotallin tai naapurin oven lukko on jäätynyt.
  • Tehokas ja perinteinen konsti on kaataa kuumaa vettä muovipussiin ja asettaa se sitten jäätynyttä lukkoa vasten. Tämä vanha kikka auttaa sulattamaan jäätä nopeasti.
  • Jäätyneeseen lukkoon voi kaataa kuumaa vettä, jos sellaista on saatavilla, mutta tällaisen käsittelyn jälkeen lukon on ehdottomasti kuivuttava täysin, jotta se ei jäädy uudestaan. Emme siis suosittele tätä keinoa, jos lukko on fyysisesti kiinni ovessa. Riippulukkoon tämä kuitenkin käy, sillä lukon voi tuoda sisälle kuivumaan ennen uudelleen käyttöönottoa.

Jos käytät juoksevaa vettä lukon sulatukseen, muista huolehtia että kukaan ei liukastu ja loukkaa itseään, kun ylimääräinen vesi pääsee jäätymään.

Kun avain katkeaa lukkoon

Joskus voi käydä niin, että avain pääsee hajoamaan lukkoon. Tämä tapahtuu yleensä silloin, kun arvelee oven olevan vain jumissa ja käyttää voimaa lukon avaamiseen. Tällöin avain saattaa katketa, ja osa siitä jää jumiin lukon sisälle. Vaikka vara-avain olisi saatavilla, ei siitä ole tällaisessa tilanteessa juurikaan hyötyä.

Lukon ja avaimen rikkoutuessa on tarpeen kutsua paikalle nopeasti lukkoseppä. 24 Center on sinulle avuksi, sillä asiakaspalvelumme on avoinna vuorokauden ympäri. Verkostomme päivystävät lukkosepät ovat valmiina auttamaan sinua kaikissa turva-alan ongelmissa, ovenavauksesta laajempiin remontteihin.

Katso lisää monipuolisista lukkoseppä-palveluistamme ja esimerkki hätäpäivystyksen hinnoittelusta. Jokainen tilaus on yksilöllinen ja tilattujen toimeksiantojen hinta käydään aina yhdessä asiakkaan kanssa läpi, ennen kuin varsinainen työ aloitetaan.

24 Center auttaa, kun tarvitset apua taloteknisten haasteiden kanssa

24 Centerin ammattilaisverkosto on vain yhden yhteydenoton päässä, kun kotonasi tapahtuu kaikki katastrofin ainekset tai jos tarvitset neuvoa siitä, miten edetä pienemmän vahingon kanssa. Päivystävät asiakaspalvelijamme ovat valmiina auttamaan sinua talotekniikan ongelmissa.

24 Centerin kautta hoituvat sekä kiireettömät ja suunnitellut asennustyöt että kiireelliset toimenpiteet, kuten putkien sulatus ja ulko-ovien avaaminen. Voit luottaa ammattitaitoon ja nopeaan reagointiin, kun tarvitset apua haasteiden ratkaisemisessa.

Kiireettömän työn tilaaminen onnistuu kätevästi verkkotilauslomakkeen avulla. Täytä Yhteydenottolomake ja saat apua haluamallesi päivälle. Vaihtoehtoisesti voit lähettää tilaus- ja tarjouspyynnön sähköpostitse osoitteeseen: [email protected].

Ota yhteys 24 Centeriin, kun mietit mitä pitäisi tehdä!

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.