Valaisimen asennus

Valaisimen asennus

Valaisimen asennus on helppoa, kun sen osaa!

Lamppujen asennus on jotakin, mikä tulee kenellä tahansa vastaan jossain vaiheessa elämää. Tämä tarkoittaa sitä, että lamppuja saa asentaa muun muassa muutoissa tai sisustusprojekteissa. Myös lampun vaihto on yleistä, ja se kuuluu jokaisen kodin toimiin. Lamppuihin ja valaisimiin kannattaakin kiinnittää huomiota, sillä ne todella tekevät kodista kodin: hyvät valainsinratkaisut tuovat kotiin sekä käytettävyyttä että tunnelmaa. Hallitse sinäkin siis valaisimen asennus näiden vinkkien avulla!

Itse vai ammattilaisella?

Monet valaisimen tai lamppujen asennuskikat ovat niitä, joita kannattaa opetella kotona. Helpon lampun asennus ei ole vaikeaa, mutta missä vaiheessa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen?

Ohessa listaamme muutamia valaisimen asennustilanteita, joissa voi miettiä, kannattaako tehdä itse, vai pyytää ammattilainen apuun.

  • Kattolampun asennus pistorasiaan: Kattolampun asentamisessa on monia vaiheita, sekä myös liitäntämahdollisuuksia on monia. Parhaassa tapauksessa katossa on pistorasia ja lampussa on pistoke, eikä operaatiossa nokka tuhise siltäkään, joka on tehnyt vähemmän kodin asennusta.
  • Sokeripalan asettaminen: Sokeripalan asettaminen pistorasiaan on astetta vaikeampi operaatio. Tarkoin ohjein tämäkin on mahdollista hoitaa kotioloissa, sillä joko perhe- tai kaveripiiristä saattaa löytyä joku, joka osaa neuvoa tässä asiassa.
  • Kattopistorasian asennus: Jos kodissasi ei ole juuri halutussa kohdassa kattopistorasiaa, se on asennettavissa. Kokeneemmalta kodin remonttireiskalta tämä saattaa onnistua aivan itse, mutta joskus on myös syytä kutsua ammattilainen hätiin. Arvioi tarkkaan omat taitosi, sillä huonosti asennettua pistorasiaa ei kukaan kotiinsa halua!
  • Seinävalaisimen asentaminen: Seinävalaisin eroaa kattovalaisimesta, sillä yleensä sen virta on lähtöisin tavallisesta seinäpistorasiasta. Yleensä seinävalaimesta löytyy reiät, joihin ruuveilla kiinnittämällä valaisimen saa kiinni seinään. Haastavinta tässä on tietää seinän koostumus ja ruuvien tyypit.

Halogeeni vai Led? Kumpi on ympäristöystävällisempi ja tehokkaampi?

Valaisimia ostaessa moni varmasti miettii myös ympäristöystävällisyyttä sekä tehokkuutta – ovathan lamput sähköllä toimivia välineitä! Hehkulamppujen maahantuonti onkin Suomessa loppunut jo vuonna 2012. Monet ovat varmasti kuulleet halogeeni- sekä led-lampuista, mutta tavallisen kuluttajan on vaikea arvioida, mikä on ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Mikä näistä lampuista kuluttaa vähiten energiaa?

Vertailemme tässä led- ja halogeenilampun eroja ja samankaltaisuuksia, jotta saisit paremman käsityksen siitä, mikä sopisi juuri sinun kotiisi.

  • Led: Led-lamppua suitsutetaan ympäristöystävällisemmäksi vaihtoehdoksi, mutta onko se sitä? Led-valaisimen toiminta ei tarvitse korkeaa lämpötilaa, joten sen energiankulutus on usein pientä, sekä elinkaari pitkä. Myöskään Led ei kärsi siitä, että niitä toistuvasti sammutetaan ja sytytetään, joten valot voi sammuttaa juuri silloin, kun niitä ei tarvita. Myös led-valaisimissa on himmennysmahdollisuus saatavilla, mikä takaa pienemmän energiankulutuksen.
  • Halogeeni: Halogeenilamppu on poistunut markkinoilta vuonna 2018 sen energiatehottomuuden vuoksi. Kaupoista kuitenkin saattaa löytyä vielä joitakin halogeenilamppuja ostettavaksi. Halogeenilamppu on siis energiatehoton, ja halogeenilampun sijasta kannattaa valita joko led-, loiste- tai energiansäästölamppu.

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.