Saunan vuosihuolto

Saunan vuosihuolto

Saunan vuosihuolto – 8 vinkkiä, joilla pidät saunastasi huolta

Saunan vuosihuolto ja saunan kuntoa ylläpitävät toimenpiteet pitäisi olla jokaisen saunanomistajan tehtävälistalla. Saunominen kun on meille suomalaisille erottamaton osa arkea.  Lauteille kivutaan usein hiljentymään ja rauhoittumaan, palautumaan urheilusuorituksen jälkeen, saunan lauteilla tiivistetään ystävyyssuhteita ja käydäänpä saunassa vielä perinteisesti kauppaakin sekä solmitaan tärkeitä yhteistyösopimuksia. 

Säännöllisellä saunan ja kiukaan vuosihuollolla lisäät sekä saunasi ja kiukaasi käyttöikää että saunan yleistä viihtyvyyttä. 

Saunan huolto – miten saunaa huolletaan? 

  1. Tuuleta ja kuivata sauna aina joka käytön jälkeen
  2. Pese sauna ja lauteet ainakin 3 – 4 kertaa vuodessa
  3. Öljykäsittele lauteet 3 – 4 kertaa vuodessa
  4. Puhdista saunan lattiakaivo pari kertaa vuodessa 
  5. Vaihda kiukaan kiven järjestystä kerran vuodessa
  6. Vaihda kiukaan kivet uusiin 1-3 vuoden sykleillä
  7. Kiristä saunan lauteiden rungon kiinnitys kerran vuodessa
  8. Hio lauteet tarvittaessa
  9. Päivitä saunan ilmettä tarvittaessa ja sisusta mieleiseksesi
  10. Vaihda käyttöikänsä päätyyn tullut sähkökiuas uuteen (10-15 vuoden välein)

Saunan tuuletus 

Saunomisen jälkeen, anna kiukaan olla kuumana noin vajaa puoli tuntia. Avaa tämän jälkeen myös kuivatusventtiili ja sekä sauna ovi läpivedon saamiseksi. Älä avaa saunan ikkunoita välittömästi saunomisen lopetettua, sillä silloin saunan lämpötila laskee liian nopeasti ja sauna ei mahdollisesti kuivu riittävästi. Pahimmassa tapauksessa lauteisiin tai seiniin voi tulla jopa hometta, jos sauna jää jatkuvasti liian kosteaksi.

Saunan lauteiden pesu 

Saunan pesun tärkeyden moni unohtaa vaikka jokainen tietää, että saunaan mennään hikoilemaan. Hiki ja epäpuhtaudet syöpyvät helposti kiinni puupintaan ellei sitä edes kerran vuoteen pestä kunnolla. Ennen pesua, Imuroi sauna tai pyyhi ainakin nähtävissä oleva lika ja pölyt lauteilta harjalla tai lastalla. 

Kastele puupinnat ensin lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Pese lauteet vedellä laimennetulla yleispuhdistusaineella, kuten mäntysuovalla, tai saunanpuhdistusaineella käyttäen pehmeää harjaa tai hankauspesintä. Klooria sisältäviä pesuaineita ei saa käyttää edes saunan lattian pesuun, sillä kloori on höyrystyessään haitallista terveydelle. Pese puun syiden suuntaisesti ja huuhtele lauteet lopuksi kylmällä vedellä puun huokosten sulkemiseksi. Muista pestä lauteiden lisäksi myös seinät ja katto! Samalla kun peset saunan on hyvä puhdistaa myös lattiakaivo. Laita sauna päälle hetkeksi puhdistamisen jälkeen, jotta sauna kuivuu. Muista tuuletus!

Jos sinusta tuntuu, että lauteiden peseminen ei auta, on hyvä tällöin hioa lauteet kevyesti. Hionnan yhteydessä käsittele lauteet parafiiniöljyllä.

Vinkki! Jos käytät saunoessasi laudeliinoja, tarvitsee lauteita pestä harvemmin. 

Saunan öljykäsittely 

Saunan lauteiden kestävyyttä ja käyttöikää voi pidentää hoitamalla puuta. Lauteesta kyllä näkee, kun se on öljyämisen tarpeessa. Parafiiniöljy on paras käsittelyaine lauteille, jolla onkin hyvä käsitellä lauteet kolmesta neljään kertaan vuodessa. Öljy levitetään pensselillä tai kangasliinalla, mutta aina vain puhtaalle ja kuivalle lauteelle. Öljykäsittely voimistaa tummasävyisen laudepuun väriä. Parafiiniöljy on mineraalipohjainen öljy, joka haihtuu ja imeytyy puuhun. Öljyä kannattaa kokeilla ensin pienelle osalle alalauteiden pintaan, jos värin muuttumista haluaa testata etukäteen. Värin lopputuloksen näkee muutama päivä käsittelyn jälkeen. Saunan voi ottaa käyttöön, kun öljy on kokonaan imeytynyt puuhun, johon menee yleensä päivästä kahteen päivään.

Saunan lattiakaivon puhdistaminen 

Lattiakaivon puhdistaminen on yksi kodin ja saunan epämiellyttävimmistä tehtävistä, erityisesti koska sitä usein vältetään hajuhaittojen takia viimeiseen asti. Oikeilla välineillä ja säännöllisin väliajoin tehtynä lattiakaivon puhdistaminen helpottuu huomattavasti. On siis parempi vain vetää kumihanskat käteen ja tarttua toimeen, sillä likainen lattiakaivo on erinomainen kasvualusta erilaisille homeille ja muille mikrobeille. Hajuhaittojen lisäksi hengitysilmaan leviää paljon huomaamattomia, mutta haitallisia mikrobeja.

Suihkun lattiakaivo tulisi puhdistaa vähintään 3-4 kertaa vuodessa, saunan lattiakaivon puhdistamiseen riittää pari kertaa vuodessa. Mitä enemmän taloudessa on henkilöitä ja mitä enemmän saunaa käytetään, sitä useammin lattiakaivoa tulisi pestä. Kun lattiakaivo puhdistetaan riittävän usein, ei pesuun tarvita vahvoja kemikaaleja. Yleensä lattiakaivon puhdistamisesta selviää käsintiskiaineella tai yleispuhdistusaineella käyttäen esimerkiksi vanhaaa tiskiharjaa apuna. Nosta lattiakaivon kansi, poista näkyvät roskat ja puhdista ritilä. Suihkuta lattiakaivoon vettä sekä pesuainetta kaivon reunoja myöten ja harjaa puhtaaksi. Lopuksi huuhtele runsaalla vedellä. Tarvittaessa irrota ja pese myös hajulukko. 

Vinkki! Ekologisemman puhdistusaineen saat sekoittamalla puoli desiä ruokasoodaa desiin etikkaa. Seos on tehokas ja ympäristöystävällinen kodin putkimies.

Kiukaan kivien uudelleen ladonta 

Ennen kuin aloitat kiukaan kivien käsittely, muista kaksi asiaa: sulakkeen irrottaminen (jotta sauna ei voi mennä vahingossa päälle) sekä suojakäsineet. Sähkökiukaissa on usein teräviä kulmia sekä käytössä kuluneet ja lohkeilleen kivet voivat olla teräviä. Varmista myös, ettei kiuas mene operaation aikana vahingossa päälle. Sähkökiukaassa yleensä keskellä olevat kivet kuluvat eniten kun ovat lähimpänä lämpölähdettä. Tarkista kivet ja ota pois selkeästi haljenneet ja kuluneet kivet. Usein saattaa olla helpompi vaihtaa kaikki kivet samanaikaisesti. 

Kivien ladonta onnistuu, kun etenet vastusten ehdoilla. Tässä on kaksi pääasääntöä: älä kiilaa vastuksia ja pitkulaiset kivet asetellaan pystyyn. Vastukset ovat kiviä lämmittäviä, paksujen rautalankojen näköisiä sähköelementtejä. Valikoi kivien koko kiukaan mukaan ja asettele kivet niin, että ne mahtuvat paikoilleen ilman vastuksen taipumista vastakkaiseen suuntaan. Kivet kannattaa myös latoa tasaisesti koko kerros kerrallaan, niin kaikki välit pysyvät tasakokoisina. Pitkulaiset kivet sijoitetaan pystyyn, jotta kivien väliin jää mahdollisimman paljon ilmatilaa. jossa vastusten kuumentava ilma nousee esteettä ylöspäin. Näin kiuas ja sauna lämpenevät nopeammin.

Vinkki! Katso vinkit sähkökiukaan huoltoon täältä.

Kiukaan kivien vaihto 

Kiuaskivien vaihtoväli on kivilaadusta ja saunan käytöstä riippuen 1-3 vuotta. Jos lämmität saunaa keskimäärin kaksi kertaa viikossa, olisi kivet hyvä vaihtaa peräti vuoden välein. Muista katsoa kiukaan ohjeista kivien oikea koko. 

Välillä pelkkä kivien uudelleen latominen riittää tai sillä saa ainakin ostettua hieman lisäaikaa ennen niiden vaihtoa. Kovassa käytössä kivet murenevat, tiivistyvät kiinni toisiinsa ja siten kiukaan ilmankierto heikkenee ja teho laskee. 

Vinkki! Muista, että kivet ovat luonnontuotteita, ei ongelmajätettä! Älä siis heitä kiviä jätteen sekaan vaan hyödynnä vaihtoon menevät kiuaskivet vaikka kukkapenkissä tai rajaamaan tien pientaretta.

Tarkista ja kiristä saunan lauteiden rungon kiinnitys 

Saunan lauteet on meillä suomalaisilla usein kovassa käytössä ja kun puu elää kosteuden  ja kuivumisen vaihteluista, löystyy lauteiden ruuvit helposti. Kiristä siis lauderunkojen kiinnitys seiniin ja kiristä tarpeen mukaan. 

Saunan lauteiden hionta 

Saunan lauteiden hiominen kannattaa viimeistään siinä vaiheessa kun lauteissa on pinttynyttä likaa, lauteet on haurastuneet tai tikkuuntuneet ajan saatossa. Saunan lauteiden käsittely, kuten hiominen ja suojaaminen ovat yllättävän helppoja toimenpiteitä, kun ne tekee oikein varustein ja ohjein. Jos sauna on pieni eikä lauteet ole kovin tikkuuntuneet, saatat päästä käsipelilläkin hionnasta. Suosittelemme kuitenkin hiomakonetta. Jos kuitenkin päädyt käsin hiomaan lauteet, käytä karkeusasteeltaan 120 hiomapaperia. Jos saunan lauteet halkeilevat, ne on kuitenkin jo aika vaihtaa uusiin

Aloita hiontatyö ylälauteista ja etene laude kerrallaan. Hionta tehdään aina puun syyn suuntaisesti. Hionta kannattaa tehdä huolellisesti, jotta pinnasta tulisi mahdollisimman sileä ja siisti. Siisti pölyt, kun olet tyytyväinen hionnan jälkeen. Hionnan yhteydessä on aina syytä myös käsitellä puu parafiiniöljyllä,  joka antaa puulle kestävyyttä ja kirkkaampaa väriä. 

Saunan ilmeen päivitys 

Kodin viihtyisyyteen panostetaan nykyään enemmän kuin koskaan aiemmin, ja muiden huoneiden sisustamisen ohella moni kiinnittää mielellään huomiota myös saunan visuaaliseen ilmeeseen. Saunaan ilmettä voidaan päivittää esimerkiksi petsaamalla seinäpaneelit, uudistamalla valaistus, tuomalla saunatilaan erilaisia sisustuselementtejä ja -tekstiilejä sekä päivittämällä kiuas. Uusi moderni ja tehokas kiuas viimeistelee päivitetyn ilmeen ja varmistaa että sauna täyttää tärkeimmän tehtävänsä, eli antaa varmasti hyvät ja riittävän kuumat löylyt.

Umpinaiset laudemallit ovat jo jonkin aikaa olleet trendikkäiden saunanremontoijien valinta. Tällöin lauteiden välissä on tavallista vähemmän ilmaa läpäiseviä rakoja. Umpinaiset laudemallit ovatkin monen silmään komeita, mutta ne huonontavat ilmankiertoa ja tarjoavat paikan, jonne kertyy likaa muhimaan. Jos toiveissasi on sauna lauteiden päivitys umpinaisiin lauteisiin, on hyvä ottaa huomioon lauteiden alle pääsyn mahdollistaminen, jotta puhdistus onnistuu edes kohtuullisella vaivalla kerran vuoteen. 

Vinkki! Jos kaipaat uutta ilmetta saunaasi uuden energiatehokkaan kiukaan muodossa, kannattaa harkita Helo-kiuasta, jonka saat helposti ja edullisesti pakettihintaan, kotiin toimitettuna ja paikalleen asennettuna!

Sähkökiukaan vaihto uuteen 

Moderni ja toimiva kiuas on myös paitsi turvallinen myös toimii luotettavasti ja lämpenee nopeasti. Sähkökiukaan käyttöikä on keskimäärin 10-15v, joten kiukaan vaihtaminen aika ajoin on tärkeä huoltotoimenpide, jotta saat nauttia kunnon löylyistä. Myös kiukaan energiatehokkuudella on suuri merkitys saunan käyttömukavuuteen. Vanha ja tehoton kiuas lämpenee hitaasti, kuluttaa enemmän sähköä ja on siten vähemmän ekologinen vaihtoehto kuin uusi ja tehokas kiuas. 

Kun kerran sähkökiuas menee vaihtoon joka tapauksessa, niin vaihdon yhteydessä on hyvä miettiä haluaako vanhan seinämallin tilalle uudemman mutta samankaltaisen seinämallin kiukaan vai haluaako samalla vaihtaa kiukaan lattialla seisovaan malliin, tai jopa lauteisiin upotettavaan malliin? 

Moderneja kiukaita ei myöskään enää tarvitse hallita manuaalisesti kiukaaseen asennetuilla kiinteillä säätimillä, vaan voit valita kiukaan, jota voi ohjata kätevästi esimerkiksi pukeutumistilaan asennetulla etäohjauspaneelilla. Digitaaliset seinäpaneelit myös kertovat kätevästi lämpötilan ja lämmitysaikaa on näin helpompi hallita. Nykyaikaisimpia älykiukaita voi jopa ohjata etänä puhelinsovelluksen kautta.

24 Center asennuspalvelut 

Tiesitkö, että 24 Centerin kautta saat kodin pienasennukset helposti ja nopeasti? Soita 0100 2470 ja tiedustele asennuspalvelua – saat taatusti markkinoiden nopeimman asennuksen! Voit tilata asennuspalvelun myös verkkotilauksena täältä!

Sinua saattaisi myös kiinnostaa:

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Read More »

Ajankohtaisimmat blogit

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.