Kevät tekee tuloaan – lämpötila nousee ja lumi sulaa. Nyt on oikea hetki huoltaa kodin talotekniikka! Tarkista ilmanvaihto ja putkistot sekä sisältä että ulkoa varmistaaksesi, että kaikki toimii moitteettomasti. Pienillä toimenpiteillä, kuten ilmanvaihtosuodattimien vaihdolla ja lämmitysjärjestelmän optimoinnilla, voit parantaa kotisi kestävyyttä, säästää energiaa ja pienentää kustannuksia pitkällä aikavälillä.
Monet huoltotyöt voit hoitaa itse, mutta tietyissä tapauksissa on hyvä kutsua ammattilainen paikalle. Tutustu omakotitalon keväiseen tsekkilistaan ja varmista, että kotisi on valmis uuteen vuodenaikaan.
Muista, että jos jokin talotekniikkaan liittyvä asia mietityttää, 24 Centerin asiakaspalvelu on valmiina auttamaan. Palvelemme vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä.
1. Ilmanvaihtojärjestelmän huolto
Säännöllinen ilmanvaihtojärjestelmän puhdistus on tärkeää – se vaikuttaa suoraan sisäilman laatuun, energiatehokkuuteen ja paloturvallisuuteen. Puhdistusväli riippuu monista tekijöistä, kuten asuinympäristöstä ja siitä, onko taloudessa lemmikkejä. Viiden vuoden välein on kuitenkin hyvä tarkistaa järjestelmän kunto.
Mitä voit tehdä itse?
- Vaihda suodattimet noin puolen vuoden välein, esimerkiksi samalla kun säädät laitteen kesä- tai talviasetukselle. Likaiset suodattimet heikentävät ilmanlaatua ja lisäävät energiankulutusta.
- Tarkista näkyvät osat – voit imuroida ja pyyhkiä venttiilit ja ritilät kevyesti itse.
Milloin kutsua ammattilainen?
- Jos sisäilma tuntuu tunkkaiselta tai ilmanlaatu on selvästi heikentynyt.
- Jos ikkunat huurtuvat pakkasella.
- Jos ilmanvaihtojärjestelmä pitää poikkeavia ääniä.
Ammattimainen puhdistus varmistaa, että järjestelmä toimii tehokkaasti ja turvallisesti vuodesta toiseen.
2. Huolla myös ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumpun suositeltu omatoiminen puhdistusväli on 1–2 kuukautta. Keväällä siitepölykauden aikana puhdistusta voi olla tarpeen tehdä useammin, samoin jos kotona on lemmikkejä, joista irtoaa runsaasti karvaa.
Puhdistuksessa huolehditaan sekä sisä- että ulkoyksiköstä, mutta on tärkeää muistaa, että itse saa puhdistaa vain näkyvät osat. Ammattilainen kannattaa tilata tekemään syväpuhdistus noin kolmen tai viiden vuoden välein käyttöasteesta ja laitteen sijainnista riippuen. Syväpuhdistuksen yhteydessä asiantuntija tarkistaa laitteen toimivuuden, huoltaa tarvittaessa ja puhdistaa sen perusteellisesti.
Huom! Ennen kuin aloitat ilmalämpöpumpun puhdistuksen, tarkista ohjekirjasta valmistajan suositukset ja kiellot. Jos toimit ohjeiden vastaisesti, laite voi vahingoittua ja takuu raueta väärinkäytön seurauksena. Lue lisää ilmalämpöpumpun puhdistamisesta.
24 Centerin kautta voit tilata ilmalämpöpumpun syväpuhdistuksen sekä uuden ilmalämpöpumpun ja sen asennuksen, jos hankinta on ajankohtainen. Ota yhteyttä, niin kartoitamme, millainen laite sopii kotiisi parhaiten ja lähetämme ammattilaisen hoitamaan asennuksen. Kaikki tämä hoituu yhdellä yhteydenotolla – juuri silloin, kun sinulle sopii.
3. Vesikourujen tarkastus ja huolto
Vesikourujen tarkastus ja huolto keväällä on tärkeää, jotta sade- ja sulamisvedet ohjautuvat pois rakenteista hallitusti. Talven aikana jää, lumi ja roskat voivat tukkia vesikourut tai vaurioittaa niitä. Rikkinäiset vesikourut voivat ohjata sulavan veden kiinteistön rakenteisiin ja aiheuttaa kosteusvaurioita.
Vesikourut on helppo huoltaa itse. Jos huomaat tukkeumia, joita et saa poistettua, on hyvä kutsua ammattilainen apuun. Ammattilainen on tarpeen myös, jos vesikourut tai rännit ovat viallisia tai vuotavat.
4. Ulkovesipisteiden tarkistus ja huolto
Talven jälkeen ulkovesipisteiden (esim. puutarhahanat, pihakaivot, kastelujärjestelmät) kunto kannattaa tarkistaa ennen aktiivista käyttöä. Pakkasvauriot ja jäätymisestä johtuvat ongelmat voivat aiheuttaa vuotoja, tukoksia tai muita toimintahäiriöitä. Ne voivat johtaa vedenhukan lisäksi myös kosteusvaurioihin.
Ammattilainen kannattaa kutsua paikalle, jos huomaat ulkovesipisteissä vaurioita tai jos vesi ei tule ulos odotetulla tavalla. Vesipisteiden päivityksessä kannattaa turvautua asiantuntijaan, ellei kokemusta kastelulaitteiden asentamisesta ole.
5. Ulkona olevien pistorasioiden läpikäynti
Keväällä kannattaa tarkistaa, että pistorasiat toimivat ja pohtia, tarvitseeko pihalle lisäliitäntöjä. Esimerkiksi sähkögrillin käyttäminen kesäiltoina ei ole mukavaa, jos pistorasia ei toimi kunnolla. Monet turvautuvat jatkojohtoihin, mutta niitä ei suositella pitkäaikaisiin ratkaisuihin. Jatkojohto kuormittaa talon sähköverkkoa ja tuo kompastumisvaaran pihalla kulkijoille. Maassa kiemurteleva johto voi helposti jäädä jalkoihin tai robottiruohonleikkuri voi vahingoittaa sitä, jos se unohtuu korjata pois käytön jälkeen.
24 Centerin kautta voit tilata ammattilaisen kartoittamaan pihasi sähkö- ja valaistustarpeet sekä päivittämään ne ajan tasalle. Oletko harkinnut taloautomaation hyödyntämistä pihan valaisemisessa? Lue lisää pihavalaistuksesta ja siihen liittyvistä sähkötöistä.
Tarkistuslista lyhyesti:
- Tarkista ilmanvaihtojärjestelmä: Varmista, että asetukset ovat oikein ja vaihda suodatin. Hyvin toimiva ilmanvaihto takaa raikkaan sisäilman ja energiatehokkuuden.
- Puhdista ilmalämpöpumppu: Muista huolehtia sekä sisä- että ulkoyksiköstä. Säännöllinen puhdistus takaa laitteen tehokkuuden ja pidemmän käyttöiän.
- Tarkista vesikourut ja poista roskat: Poista jää, lumi ja syksyn lehdet, jotta sade- ja sulamisvedet pääsevät kulkemaan esteettömästi ja ehkäiset kosteusvaurioita.
- Tarkista ulkovesipisteiden kunto: Varmista, että kaikki vesipisteet, kuten puutarhahanat ja kaivot, toimivat moitteettomasti – jäätymisvauriot voivat aiheuttaa tukoksia ja vuotoja.
- Käy läpi ulkona olevien pistorasioiden kunto: Tarkista, että pistorasiat toimivat kunnolla ja että niissä ei ole näkyviä vaurioita.