Veden kulutus on aina säännöllisesti tapetilla, sillä yhä useampi meistä maksaa vesilaskunsa puhtaasti kulutuksen mukaan. Näin ollen omilla valinnoillaan voi vaikuttaa suoraan siihen, paljonko postiluukusta tipahtava vesilasku kirpaisee. Veden säästämiseen on lukuisia vinkkejä netti täynnä, mutta melko harvoin tulee puheeksi muuan pikkujuttu, jolla on kuitenkin kauaskantoiset seuraukset veden kulutusta ajatellen: WC-pönttö.
Monille WC-pönttö ei ole ollenkaan mieluisa puheenaihe, mikä on ihan ymmärrettävää. On kuitenkin pidettävä mielessä, että sitä käytetään päivittäin ja sen toiminta perustuu nimenomaan siihen, että vesi vie mennessään jätteet ja pitää hajuhaitat kurissa. Suihku ja vessa ovat kodin suurimmat veden kuluttajat: keskimäärin ne kuluttavat 100 litraa vettä asukasta kohden – joka päivä. Onkin siis tärkeää, että näissä tiloissa olevat laitteet toimivat tehokkaasti ja oikealla tavalla. Kerromme tässä tekstissä siitä, miten WC-istuimen mahdollisen vuodon voi havaita ja mitä se voi pahimmillaan tarkoittaa.
Vuotavan WC-istuimen tarkistaminen
Vuotavalla WC-pöntöllä tarkoitetaan siis sitä, että istuimen reunuksilta valuu vettä, vaikka vessaa ei olisi vedetty. Tämä voi kuulostaa lähinnä pieneltä harmilta, mutta näin ei kuitenkaan ole. Suurin osa varsinkin alkavista vuodoista on havaittavissa pöntön sisäpuolella.
Onneksi mahdollisen vuodon havaitseminen on erittäin helppoa. Tarvitset vain pari palaa vessapaperia. Aseta vessapaperi sitten pöntön sisäseinää vasten. Mikäli paperi jää kiinni, on pöntössä todennäköisesti vuoto. Jos taas paperi ei millään jää kiinni, voit olla huoleti. Jos veden pinnalla näkyy selkeää aaltoliikettä, vaikka vessan vetämisestä olisikin jo aikaa, voit olla varma, että pönttö vuotaa.
Pienempien, pöntön sisällä tapahtuvien, vuotojen kanssa ei ole akuuttia kiirettä, vaikkakin putkimieheen kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman pian. Sen sijaan vessan lattialle vettä vuotava pönttö pitää korjata samantien vesivahingon välttämiseksi.
Paljonko vuotava pönttö maksaa ja voiko sen korjata?
Kuten jo aiemmin sanottu, pieni vuoto ei välttämättä tunnu muulta kuin pieneltä harmilta. Mutta ajattelepa asiaa näin: jo nuppineulan pään kokoinen vuoto liruttaa vettä hukkaan vuodessa sen verran, että vesilaskusi saattaa nousta tonnilla – jokaista vuotavaa pönttöä kohti. Nämä eurot on syytä käyttää siihen, että laittaa omat pönttönsä kuntoon.
Vuodot johtuvat lähes poikkeuksetta kuluneista tiivisteistä. Kuluminen on täysin normaalia ja mitä vanhempi WC-istuin on sitä todennäköisemmin sen tiivisteet ovat tulleet tiensä päähän. Näitä tiivisteitä on onneksi saatavilla runsaasti eri malleihin kaikissa yleisimmissä rautakaupoissa, eikä niitä ole hinnalla pilattu.
Vuodon korjaamiseen vaikuttaa ennen kaikkea WC-istuimen malli. Suurin osa suomalaisista istuu melko yleisellä WC-istuinmallilla, johon on saatavilla varaosia helposti ja nopeasti. Parhaimmillaan vuodon voi korjata jopa itse, kunhan hankkii sopivat varaosat. Sen sijaan halpojen pönttöjen kohdalla varaosia ei välttämättä edes valmisteta, jolloin ainoa vaihtoehto on vaihtaa koko pönttö.