vastuunjako taloyhtiöissä

Vastuunjako taloyhtiöissä

Vastuunjaosta taloyhtiöissä on annettu selkeät ohjeet Suomen Kiinteistöliiton ja Kiinteistöliitto Uusimaan laatimassa Taloyhtiön vastuunjakotaulukko -oppaassa (Kiinteistöalan Kustannus Oy). Taloyhtiön vastuunjakotaulukko esittelee osakkaan ja taloyhtiön vastuut rakenne-, järjestelmä- ja laitekohtaisesti. Vastuunjakoa erilaisissa ongelmatilanteissa tarkastellaan VastuunjakotaulukkoPlus-oppaassa (Kiinteistöalan Kustannus Oy). Taloyhtiöiden kunnossapitovastuunjako ja erilaisten ongelmatilanteiden käsittely perustuu Asunto-osakeyhtiölakiin.

Vastuunjakotaulukko käsittää normaalista asumisesta ja kulumisesta johtuvia kustannuksia, laki ei siis mitätöi vahingonkorvausvastuuta. Pääsääntöisesti osakkaan vastuulla on osakehuoneiston sisäosat, lukuun ottamatta kantavia rakenteita ja eristeitä. Ulkopuolisista osista vastaa taloyhtiö. Vastuunjakotaulukot sisältävät myös käytännön ohjeistusta osakkaille tiettyjen huoneiston hoitotoimien suorittamisesta.

Remonteista ilmoitettava aina etukäteen

Taloyhtiöllä ja osakkeenomistajalla on lain mukaan velvollisuus ilmoittaa remonteista etukäteen. Taloyhtiön on ilmoitettava sellaisista remonteista ja kunnossapitotöistä, jotka vaikuttavat huoneiston käyttöön.

Osakkeenomistajalla on velvollisuus ilmoittaa remontista etukäteen, mikäli sillä on vaikutusta taloyhtiön muihin tiloihin tai toisiin huoneistoihin. Taloyhtiöllä on myös oikeus valvoa, että remontti tehdään asianmukaisesti. Taloyhtiö voi vaatia osakkaan toteuttamalle remontille valvojan.

Taloyhtiöiden vastuunjakotaulukon mukaiset osakkaan ja taloyhtiön vastuualueet:

Rakenteet
Rakenteista vesikatto, ylä-, ala- ja välipohja, ulko- ja sisäseinät, pilarit, palkit sekä painaumat ja halkeamat rakenteissa kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Osakkeenomistajan vastuulle kuuluu lattiapäällysteen (esim. parketin) kunnossapito.

Parvekkeet
Parvekkeen sisäpintojen pinnoitemateriaalit kuuluvat osakkaan vastuulle. Parvekkeen muut osat eli julkisivupinnat, parvekkeen lattian vedeneriste sekä parveketta kantavat rakenteet yhtiön vastuulle.

Ovet
Huoneiston ulko-ovi sekä parvekkeen uloin ovi ja niiden lukot, postiluukku, nimikilpi, ovenpysäytin, ovikello sekä automaattiulko-ovi kuuluvat kaikki yhtiön vastuulle. Huoneiston väliovet, sisempi parvekeovi, ulko-oven turvalukko, ovensuljin sekä osakkaan asentama ovisilmä kuuluvat osakkaan vastuulle.

Ikkunat
Ikkunoiden ulkopuite ja karmit, sekä ulkolasi kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Osakkeenomistajan vastuulle kuuluvat sisä- ja välipuite, ikkunan sisemmät lasit, tuuletusluukku sekä ikkunan sisäpuolella oleva säppi. Myös parvekeoven ja ikkunanpuitteiden tiivistys, sekä sälekaihtimien kunnossapito kuuluvat osakkaalle.

Kiinteät kalusteet ja laitteet
Kaikki kiinteät kalusteet ja laitteet kuten kaapistot, komerot, ikkunalaudat, ikkunaverhotangot, saunanlauteet sekä takat ja uunit kuuluvat osakkeenomistajan vastuulle.

Vesi-, viemäri- ja vesilämmityslaitteet
Kylpyhuoneessa osakas vastaa pesu- ja suihkualtaista, kylpyammeesta, käsisuihkuletkun sekä pesukoneen letkun kunnosta. Lisäksi pesukoneen liittäminen on osakkaan vastuulla. Vesihanoista, wc-istuimesta sekä mahdollisista viemäritukoksista vastaa yhtiö. Vesilukkojen ja lattiakaivojen puhdistus, korjaus ja uusiminen kuuluu nykyisin taloyhtiön vastuulle.

Ilmanvaihtojärjestelmät
Ilmanvaihtojärjestelmien osat kuuluvat suurimmaksi osaksi yhtiön vastuulle.

Sähkötekniset järjestelmät
Kodinkoneet, kiinteät valaisimet, saunan kiuas sekä keskuspölynimuri ovat osakkaan vastuulla. Yhtiön vastuulla ovat kylmiö, lämminvesivaraaja ja ovisummeri ym. järjestelmät.

Muut laitteet ja laitteisto sekä järjestelmät
Postilaatikko, huoneiston ulkopuoliset käsisammuttimet sekä jäteastiat kuuluvat yhtiön vastuulle. Myös yhteisten tilojen opasteet, kylmähuoneet sekä varastot kuuluvat yhtiölle. Yhtiön vastuulle kuuluvat lisäksi tietoliikenne- ja antennijärjestelmät. Osakkaan vastuulle kuuluvat huoneiston sisäpuoliset käsisammuttimet sekä palovaroitin.

Taloyhtiöllä ja osakkeenomistajalla on lain mukaan velvollisuus ilmoittaa remonteista etukäteen. Taloyhtiön on ilmoitettava sellaisista remonteista ja kunnossapitotöistä, jotka vaikuttavat huoneiston käyttöön. Osakkeenomistajalla on velvollisuus ilmoittaa remontista etukäteen, mikäli sillä on vaikutusta taloyhtiön muihin tiloihin tai toisiin huoneistoihin. Taloyhtiöllä on myös oikeus valvoa, että remontti tehdään asianmukaisesti. Taloyhtiö voi vaatia osakkaan toteuttamalle remontille valvojan.

https://www.kiinkust.fi/tuote/taloyhtion-vastuunjakotaulukko
https://www.kiinkust.fi/tuote/taloyhtion-vastuunjakotaulukko-plus
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20091599#O2

Ajankohtaisimmat blogit

Kodin-yleisimmat-sahkosyopot
Kodin huoltaminen

Kodin yleisimmät sähkösyöpöt

Miten säästää sähkönkulutuksessa?  Moni meistä on jo on tottunut sammutteleman turhia valoja tai harventanut saunomista, jotta sähkölasku ei pomppaisi liian suureksi, mutta kodin todelliset sähkösyöpöt

Lue lisää
sahkokiukaan-huolto
Kodin huoltaminen

Sähkökiukaan huolto

Vinkit sähkökiukaan huoltamiseen Sähkökiukaan huolto on tärkeää kiukaan käyttöiän maksimoiseksi.  Jokaisen saunan omistajan pn hyvä osata tehdä kiukaan huolto säännöllisin väliajoin. Sähkökiukaan vastukset ovat usein

Lue lisää
Valaisimen asennus
Sähkömies

Valaisimen asennus

Valaisimen asennus on helppoa, kun sen osaa! Lamppujen asennus on jotakin, mikä tulee kenellä tahansa vastaan jossain vaiheessa elämää. Tämä tarkoittaa sitä, että lamppuja saa

Lue lisää
Kodin-yleisimmat-sahkosyopot
Kodin huoltaminen

Kodin yleisimmät sähkösyöpöt

Miten säästää sähkönkulutuksessa?  Moni meistä on jo on tottunut sammutteleman turhia valoja tai harventanut saunomista, jotta sähkölasku ei pomppaisi liian suureksi, mutta kodin todelliset sähkösyöpöt

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.