lämpöpumppu

TUKES: Lämpöpumppujen sähköasennuksissa virheitä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) uutisoi, että heidän tietoonsa on tullut viime aikoina ilmi, että lämpöpumppujen sähköasennuksissa on ollut vaarallisia puutteita. Sähköasennuksia tehneillä yrityksillä ei ole ollut töihin vaadittavaa sähkötyöoikeutta. Oikeudettomasti ja ammattitaidottomasti tehdyt sähköasennukset voivat aiheuttaa sähköiskun tai tulipalon vaaran ja vahinkotapauksessa korvausvelvoitteen.

Kylmäasennukset ja siihen liittyvät sähkötyöt ovat kaikki luvanvaraisia töitä, joihin pitää olla lain vaatimat luvat. Kylmäalalla toimivien yritysten ja henkilöiden on haettava pätevyys ennen toiminnan aloittamista. Jos lämpöpumppuja asentava yritys tekee kylmäasennusten lisäksi pumpun verkkoliitännän vaatimat sähkötyöt, tarvitaan myös sähkötyöoikeus.

Yrityksen sähkötyö- ja kylmäasennusoikeudet voi tarkistaa Tukesin verkkosivuilta löytyvästä rekisteristä http://rekisterit.tukes.fi/fi/Urakoitsijat/

Mitä tehdä, jos vastaan tulee ilman ammattitaitoa tehty tai omasta mielestä vaarallinen sähkötyö?

  • Irrota kaikki sähkölaitteet pistorasiasta ja lopeta pistorasian käyttö.
  • Ota yhteys sähköurakoitsijaan, joka tekee asennuksen vaarattomaksi. Asennuksen tehnyt urakoitsija on korjausvelvollinen. Jos asentajasta ei ole tietoa, on kuntoonlaitto kustannettava itse.
  • Sähkötöiden asianmukaisen asennuksen tarkastuksen voi tilata esimerkiksi Keskuskauppakamarin hyväksymältä tavarantarkastajalta (HTT).
  • Vakavissa virheissä ota suoraan yhteys Tukesiin ja tee tutkintapyyntö.

24 Center pitää aina huolen siitä, että kaikilla kylmäasennus-, sähköasennus– ja muilla yhteistyökumppaneilla on työhön vaadittavat luvat ja ammattitaito kunnossa.

Alkuperäinen artikkeli:
https://tukes.fi/artikkeli/-/asset_publisher/lampopumppujen-sahkoasennuksissa-asennusvirheita-ja-oikeudettomia-sahkotoita

Ajankohtaisimmat blogit

sähköauton latausasema
Sähkömies

Sähköauton lataus

Latauspisteet kotona: Vaivaton tapa ladata sähköautoa Sähköautojen suosio on kasvussa, ja sitä myöten herää kysymys, missä autoaan voi ladata. Monet hyödyntävät kauppakeskusten latauspaikkoja ruokaostosten yhteydessä.

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.