Murtovarkaudet vähenivät runsaasti keväällä korona (Covid-19) pandemian takia, koska ihmiset noudattivat yleistä ohjetta pysyä kotona. Mikä olikin hyvä, koska sillä tavalla suomalaiset säästyivät pahemmasta pandemiasta ja suuremmilta tautimääriltä. Nyt murtovarkaat ovat taas liikkeellä, kun rajoituksia on purettu ja ihmiset ovat alkaneet liikkumaan vapaammin. Suomalaiset ovat tämän pandemian aikana intoutuneet erityisesti kotimaanmatkailusta ja mökkeilystä, jolloin he ovat enemmän poissa kotoa ja omakotitaloistaan.
Tilastokeskuksen tutkimusten mukaan Suomessa tehdään keskimäärin yli 6 asuntomurtoa joka päivä. Kesä on murtovarkaiden sesonkiaikaa, kun ihmiset ovat lomailemassa ja poissa kotoa. Lomalle lähtiessään kannattaa ottaa valokuvia kodista ja arvoesineistä. Jos kesän aikana sattuu asuntomurto tai jotakin muuta odottamatonta, pystyy helpommin toteamaan, mitä on hävinnyt. Tämä helpottaa muun muassa tuhoutuneiden ja varastettujen tavaroiden listaamista vakuutusyhtiölle sekä helpottaa korvausten saamista.
Murtovaras voi saada saaliiksi asuntomurrossa rahallisesti arvokkaan omaisuuden lisäksi myös tunnearvoltaan tärkeitä tavaroita. Tällaisia tunnearvoltaan tärkeitä tavaroita ei välttämättä korvaa mikään rahasumma, vaikka ne olisivat rahalliselta arvoltaan mitättömiä niin ne ovat ainutkertaisia kappaleita. Murron vaikutukset ovat usein taloudellisten menetysten lisäksi myös henkisesti raskaita ja tuottavat ylimääräistä selvitystyötä kaiken muun arjen kiireen keskelle. Kotona voi olla ahdistavaa tai jopa pelottavaa asua murron jälkeen.
Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää osakkaalta huoneiston huolellista hoitoa. Jos kotiin kaikesta huolimatta murtaudutaan, taloyhtiö vastaa rikotuista ovista ja ikkunoista. Sen sijaan osakkaan vastuulle jäävät huoneiston sisäpuolella irtaimistolle aiheutetut vahingot. Omakotitaloissa kannattaa olla mahdollisimman laajat kotivakuutukset ja vuokralla ollessa tai taloyhtiössä asuessa vähintään irtaimistot kannattaa vakuuttaa kattavasti.
Tässä vinkit, joilla suojaat kotisi murtovarkailta:
1. Varmista, että kaikissa ovissa ja ikkunoissa on hyvät lukot
2. Varmista, että ovet, ikkunat ja muut räppänät ovat lukittu ja lukot toimivat
3. Älä anna varkaille näköestettä ja työrauhaa esim. puista ja pensaista
4. Investoi ulkovalaistukseen, joka syttyy automaattisesti liikkeestä
5. Asennuta tasareunaiseen oveen rakoraudat, jotka estävät oven vääntämisen auki
6. Muistuta taloyhtiön hallitusta ovikoodien säännöllisestä vaihtamisesta
7. Älä luota tuntemattomiin ihmisiin. Älä päästä vieraita ihmisiä sisään.
8. Huolehdi, että yhteisten tilojen ovet menevät lukkoon
9. Älä jaa tarkkoja lomasuunnitelmia sosiaalisessa mediassa
10. Pidä koti asutun näköisenä: huolehdi, että joku käy poissa ollessasi hoitamassa pihaasi. Pitkä nurmikko ja lakastuneet kukat ovat varkaille hyvä vinkki
11. Hanki etävalvottava hälytysjärjestelmä ja pidä hälytysjärjestelmä näkyvänä
12. Älä jätä pihalla näkösälle esineitä, jotka voisivat helpottaa pääsyä asuntoon, esimerkiksi työkaluja
13. Sovi naapurien kanssa tarkkailusta
14. Pyydä naapuria tyhjentämään postilaatikko tai siirrä postit lomaosoitteeseen
15. Aseta tiedonluovutuskielto: Rikolliset voivat kerätä autojen rekisterinumeroita lentokentän autoparkista ja niiden avulla selvittää autojen omistajien osoitetiedot. Tämän jälkeen tyhjiin asuntoihin voidaan murtautua. Mikäli haluat varmistaa, että osoitetietosi eivät päädy auton rekisteritietojen kautta vääriin käsiin, voit asettaa tiedonluovutuskiellon. Voit tehdä tiedonluovutuskiellon https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/tee-tiedonluovutuskielto