sähkön päivä

Sähkön päivä 23.1.

Vaikka ensimmäiset sähkölamput sytytettiin Suomessa jo 1870-luvulla, kesti kuitenkin lähes 100 vuotta ennen kuin kaikki syrjäisimmätkin mökit oli liitetty sähköverkkoon.

Ensimmäiseksi sähkövalon tuottamista kokeiltiin Suomessa vuonna 1877 VR:n konepajalla Helsingissä. Vuonna 1882 oltiin jo niin pitkällä, että Tampereen Finlaysonin tehtaan kutomosali valaistiin pysyvästi, mutta muuten helposti suurin osa Suomesta oli vielä tuolloin sähköttä. 1900-luvun alussa sähköä tuotettiin paikallisissa sähkölaitoksissa, jotka saattoivat olla asunto-, kortteli- tai yrityskohtaisia. Ennen talvisotaa miltei puolet maaseututalouksista oli ilman sähköä, mutta vähitelle koko Suomi sähköistyi. Sähkö hiipi asteittain suomalaiskoteihin ensin tuli valo, sitten radio ja lopulta jääkaappi. Nopeimmin Suomessa sähköistyivät kaupungit ja teollisuuspaikkakuntien liepeillä olevat taajamat, joihin sähköä riitti teollisuuden voimaloista. Harvaan asutuille kylille sähköt saatiin vasta 1970-luvulla.

Tänään 23.1. vietetään yhteispohjoismaista Sähkön päivää jo viidennen kerran. Päivän tavoite on nostaa esille sähköä ja sen merkitystä hyvinvoinnin mahdollistajana. Nyky-yhteiskunnassa lähes kaikki järjestelmät toimivat sähköllä. Tulevaisuudessa älykäs sähköverkko mahdollistaa energian tehokkaamman käytön ja entistä hajautetumman sähköntuotannon. Palataan lähelle entisaikojen paikallista sähköntuotantoa, mutta moderneilla järjestelmillä esimerkiksi aurinkoenergian hyödyntämisellä eri keinoilla. Kuluttaja voi tuottaa itse sähkönsä, vaikuttaa entistä paremmin omaan sähkön kulutukseensa ja jopa myydä ylimääräistä valtakunnalliseen verkkoon. Sähköistyksellä ja älykkäillä kodinkoneilla voidaan lisätä turvallisuutta, säästää energiaa ja helpottavaa ikääntyvien arkiaskareita.

Yhteiskunnan sähköistyminen on myös mahdollisuus ilmaston lämpenemisen hidastamiseen. Hallitus haluaa tehdä Suomesta ensimmäisen hiilineutraalin hyvinvointivaltion vuoteen 2035 mennessä. Päästötön sähköntuotanto tekee mahdolliseksi Suomenkin tavoitteleman hiilineutraalin yhteiskunnan, ja on siksi tehokas väline ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Päästötöntä sähköntuotantoa lisäämällä voidaan tehokkaasti vaikuttaa kokonais päästöihin.

Järkevässä energiankäytössä riittää vielä opittavaa. Kuluttajat kaipaavat puolueetonta neuvontaa arkisessa energiansäästössä, uusien sähkön kulutusta ohjaavien järjestelmien ja palvelujen hyödyntämisessä sekä esimerkiksi aurinkosähkön ja muun pientuotannon käyttöönotossa.

24 Center tarjoaa apua sähköalan tarpeisiin ja kaikkiin muihinkin talotekniikan haasteisiin.

Ajankohtaisimmat blogit

Kodin viilennys käy helposti ilmalämpöpumpun avulla.
Kodin viilennys

Vinkit kodin viilentämiseen

Kesähelteiden aikana monissaa kodeissa asumismukavuus kärsii liian korkean huonelämpötilan vuoksi. Liian kuuma huonelämpötila voi tuoda mukanaan terveyshuolia, mutta lisäksi unen laatu voi merkittävästi heiketä. Jos

Lue lisää
Lasi

24 Center – Juhlien pelastaja

Varmana kesän aloituksen merkkinä voidaan pitää sitä, kun koulunsa päättäviä juhlitaan ja useassa kodissa on järjestelty juhlia niin ylioppilas- kuin ammattikoulututkinnon suorittaneita. 24 Centerin väki

Lue lisää
Lasi

24 Center – Juhlien pelastaja

Varmana kesän aloituksen merkkinä voidaan pitää sitä, kun koulunsa päättäviä juhlitaan ja useassa kodissa on järjestelty juhlia niin ylioppilas- kuin ammattikoulututkinnon suorittaneita. 24 Centerin väki

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.