pikatilausportaali

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu parantamaan asunnon käyttömukavuutta

Ilmalämpöpumppu on kylmälaite, jolla siirretään lämpöenergiaa ulko- ja sisäyksikön avulla. Sisätilan lämpötilaa säädellään siirtämällä lämpöä ulkoilmasta sisäilmaan ja tarvittaessa päinvastoin sisäilman jäähdyttämiseksi. Ilmalämpöpumppuun kuuluu rakennuksen ulkopuolelle asennettava ulkoyksikkö, sekä sisälle, lämmitettävään/viilennettävään tilaan asennettava sisäyksikkö. Molemmat yksiköt kytketään sähköverkkoon ja toisiinsa joten ilmalämpöpumpun asennus edellyttää seinän läpi tehtävää läpivientiä.

Ilmalämpöpumpun hankkimisesta on hyötyä, jos sitä käyttämällä pystytään pienentämään kodin lämmitykseen kuluvan energian määrää. Käytännössä pumpusta saadaan suurin ilo irti sähkölämmitteisessä omakotitalossa tai rivitaloasunnossa, joissa energian hinta on suurin.

Hankintaohjeita:

 • Hanki ilmalämpöpumppu asennettuna.
 • Tee kirjallinen sopimus.
 • Vaadi takuu tapauksia sekä huoltoa varten yhteystiedot kirjallisina.
 • Vaadi asentajalta käyttöönottopöytäkirja, käyttöönotto–opastus pumpulle ja järjestelmälle osana talosi lämmitysjärjestelmää.
  Käy läpi myös laitteen suodatusominaisuudet, niiden huollon tarve ja ohjeet sekä jäähdytyksen toiminta ja energiankulutus.
 • Varmista pumpun asentajan pätevyys, pumpun saa asentaa vain sellainen asentaja tai yritys, jolla on kylmäainepätevyys ja sähköpätevyys.
 • Valitse luotettava myyjä.
 • Tarkempia ohjeita ilmalämpöpumpun hankinnasta saat esimerkiksi Kuluttajaviraston osto-oppaasta.

Huomioi ilmalämpöpumpun asennuksessa ainakin seuraavat asiat:

 • Taloyhtiöltä tarvitaan lupa laitteen asentamiseen ja laitteen saa asentaa vain luvat omaava
  asennusliike.
 • Laitteen hankkimisesta ja asentamisesta on hyvä tehdä kirjallinen sopimus asunto-osakeyhtiön ja osakkeenomistajan välille.
 • Sopimuksessa on hyvä sopia vastuut ja säännöt laitteen asentamisesta, käytöstä, kunnossapidosta.
 • Ulkoyksikkö asennetaan tärinävaimennetulle parvekeasennusjalustalle parvekkeelle parvekekaiteen alapuolelle siten, että ulkoyksikkö ei ole näkyvillä.
 • Kondenssivedet johdetaan huoneiston sisäpuoliseen viemäröintiin tai parvekkeen vedenpoistoputkeen.
 • Naapureille ei saa syntyä äänihaittaa. Ulkoyksikkö saa tuottaa ääntä enintään 45 dB
 • Huomioi, että ulkoyksikössä muodostuu kondenssivettä lämmityskäytössä. Vettä voi tulla välillä runsaastikin ja yksikön puhaltama ilma voi olla hyvinkin viileätä.

Ilmalämpöpumpun asennuksen saa suorittaa ainoastaan koulutettu ammattilainen. Näin varmistetaan laitteen moitteeton ja turvallinen toiminta vuosiksi eteenpäin. Myös laki ja takuuehdot edellyttävät ammattiasentajan käyttöä, sillä ilmalämpöpumpun asennus vaatii lupasertifikaatteja muun muassa kylmäaineiden ja sähkötöiden osalta. Lisäksi kylmälaite ammattilaisen asentamana ilmalämpöpumpusta saadaan maksimaalinen hyöty irti.

Kun tarvitset ilmalämpöpumpun asennusta tai huoltoa, niin ota yhteyttä 24 Centerin päivystysnumeroon 0100 2470.

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.