expressorderportal

Luftvärmepump

Luftvärmepump för att förbättra komforten i hemmet

En luftvärmepump är en kylmaskin som överför värmeenergi mellan en utomhus- och inomhusenhet. Inomhustemperaturen regleras genom att värme överförs från utomhusluften till inomhusluften och vice versa om det behövs för att kyla inomhusluften. En luftvärmepump består av en utomhusenhet som installeras utanför byggnaden och en inomhusenhet som installeras i det utrymme som ska värmas/kylas. Båda enheterna är anslutna till elnätet och till varandra, så installationen av luftvärmepumpen kräver en kanal genom väggen.

En luftvärmepump är användbar om den kan minska mängden energi som används för att värma upp ditt hem. I praktiken är pumpen mest användbar i ett eluppvärmt villa- eller radhus, där energikostnaderna är som högst.

Riktlinjer för upphandling:

 • Få en luftvärmepump installerad.
 • Gör en skriftlig överenskommelse.
 • Kräv skriftliga kontaktuppgifter för garantiärenden och service.
 • Be installatören om ett driftsättningsprotokoll, driftsättningsinstruktioner för pumpen och systemet som en del av ditt husvärmesystem.
  Gå också igenom enhetens filtreringsfunktioner, deras underhållsbehov och instruktioner, samt kylsystemets drift och energiförbrukning.
 • Se till att pumpinstallatören är behörig, pumpen ska endast installeras av en installatör eller ett företag som har köldmediekvalifikationer och elektriska kvalifikationer.
 • Välj en pålitlig säljare.
 • För mer detaljerade råd om köp av luftvärmepump, se till exempel Konsumentverkets köpguide.

När du installerar en luftvärmepump ska du åtminstone tänka på följande:

 • Byggnadsföreningen måste ge tillstånd för installation av enheten och endast en licensierad installatör får installera enheten.
  Installatör.
 • Ett skriftligt avtal mellan bostadsbolaget och aktieägaren bör upprättas för inköp och installation av anordningen.
 • Det är en god idé att komma överens om ansvarsområden och regler för installation, användning och underhåll av utrustningen.
 • Utomhusenheten monteras på ett vibrationsdämpat balkongfäste på balkongen under balkongräcket så att utomhusenheten inte syns.
 • Kondensvatten leds till ett internt dräneringssystem eller till ett dräneringsrör på balkongen.
 • Det får inte förekomma några bullerstörningar för grannarna. Utomhusenheten får inte avge mer än 45 dB
 • Observera att det bildas kondens i utomhusenheten under uppvärmningsdrift. Vattnet kan ibland vara rikligt och luften som blåses ut från enheten kan vara mycket kall.

Installationen av en luftvärmepump bör endast utföras av en utbildad fackman. På så sätt säkerställs att enheten fungerar korrekt och säkert under många år framöver. Att anlita en professionell installatör är också ett krav enligt lag och garantivillkor, eftersom installationen av en luftvärmepump kräver licenscertifikat för köldmedier, elarbeten osv. Dessutom installerar en kyltekniker en luftvärmepump för att få ut maximal nytta av den.

När du behöver installation eller underhåll av luftvärmepump, kontakta 24 Center på 0100 2470.

De mest aktuella bloggarna

Genom att spara el sparar du pengar på dina hushållsräkningar.
Underhåll av hemmet

10 sätt att spara el

Tiden för årets högsta elförbrukning är här, och många minns de höga elräkningarna förra vintern. Vi uppmuntrar dig att fortsätta spara el, eftersom små åtgärder kan göra stor skillnad och

Läs mer på engelska
Ha en säker jul
Underhåll av hemmet

TOPP 3 sätt att få en tekniskt säker jul

Nu är julen här! Detta är en av de mest hektiska tiderna på året när det gäller hushållsarbete, med huset som städas, större rengöringsarbeten som utförs och fler läckra måltider som förbereds i köket. I virvelvinden av hushållsarbete kan du hitta

Läs mer på engelska

Få en rabattkod på 10 euro när du prenumererar på nyhetsbrevet!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en rabatt på 10 euro på din prenumeration.