Viemäri tukossa

Viemäri tukossa, mitä tehdä?

Toimiva viemäri kuuluu varmasti niihin asioihin, joita jokainen meistä ottaa täysin itsestäänselvyytenä siihen asti, kunnes se epätoivottu asia tapahtuu oikeasti – viemäri menee tukkoon. Jokainen meistä on varmasti jossain kohtaa elämänsä aikana joutunut siihen tilanteeseen, että oma viemäri tukossa joko vessassa tai keittiössä menee tukkoon. Saatat huomata esimerkiksi suihkussa käydessäsi, että vesi ei menekään viemäriin ja suihkun lattiakaivo lakkaa vetämästä. Toinen yleinen tilanne on se, että innokas keittiössä puuhaileva avaa jälleen kerran hanan ja huomaa hetken päästä, että vesi ei valukaan pois viemäriin vaan jää tiskialtaaseen lillumaan. Tällöin on myös kyse siitä, että viemäri on tukossa. Mutta miten viemärin tukkeutumista voi omalla toiminnalla välttää? Mitkä ovat yleisimmät syyt siihen, että oman kodin viemäri tai viemärit menevät tukkoon? Miten tilannetta voi helpottaa kotikonstein, vai voiko? Jatka tämän artikkelin lukemista, niin saat muun muassa näihin kysymyksiin vastauksen.

Miksi viemäri menee tukkoon? Viisi yleisintä syytä viemärin tukkeutumiseen

Viemärin tukkeutuminen ei välttämättä ole heti havaitulla sekunnilla ongelma, mutta se voi hyvin nopeasti johtaa pahoihinkin vesivahinkoihin ja sitä myötä kalliiseen laskuun kodin budjetissa. Kukaan ei halua yllättäviä kuluja viemärin tukkeutumisen takia, joten jokaisen kannattaa olla omassa kodissaan tarkkana siitä, miten viemäriä hoitaa ja mitä aineita viemäriin oikein laittaa.

1. Ruuantähteet

Laitatko innokkaasti vanhat ruuantähteet viemäriin? Valutatko lautaselle jääneet tähteet ennen tiskikoneeseen laittoa viemäriin? Ei kannata. Ruuantähteen ovat yksi isoin syy sille, miksi viemäri on tukossa.

2. Rasva

Joulu on kovaa aikaa viemäreille, sillä kinkunrasva on yksi yleisimpiä syitä sille, miksi talouksissa on viemäri tukossa. Myös muut rasvat, kuten paistamisesta tulevat rasvat tai jo huoneenlämmössä jähmettyvä terveysintoilijan kookosrasva, ovat yleisiä syitä viemärin tukkeutumiselle.

3. Hiukset

Niin suihkun kuin vessan puolella yleisimpiä tukosten aiheuttajia ovat talouden jäsenten hiukset. Etenkin lattiakaivo kannattaa puhdistaa säännöllisesti, jotta tukosta ei ehdi syntyä.

4. Hiekka

Yllättävää kyllä, hiekka ja kivet ovat yleinen syy viemärien tukkeutumiselle. Lemmikeistä ja lapsista pois huuhdottavat ulkoilu jäljet kannattaa viemäröinnin sijaan imuroida pois ja pudistella jo ulkona.

Ei enää viemäri tukossa. Näillä konsteilla voit ehkäistä viemärin tukkeutumista.

Viemärin tukkeutumiseen voi olla monta syytä, joihin kaikkiin ei voi edes vaikuttaa itse. Ei ole kerrostaloasukkaan vika, jos naapurin lemmikkikäärme on karkuteillä, ja ottanut viemärisi asuinpaikakseen!  Tässä myös esimerkki yllättävästä vieraasta vessanpöntössä: perheenäidin kauhistuttanut otus espoolaisessa vessan­pöntössä, IS 2019 (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006289877.html) . Käärme on kuitenkin epätodennäköinen syy viemärin tukkeutumiselle, ja monilla konsteilla voi välttää myös yllä lueteltujen yleisten tukkeumien auheutumista. Esimerkiksi käsin tiskaaminen ei välttämättä ole putkistolle paras asia, vaikka astioille se on hellempää: astianpesukoneiden pesuaineet ja -tabletit on suunniteltu puhdistamaan itse koneen putkia, mutta myös viemäreitä. Käytä siis astianpesukonetta oikein, niin puhdistat samalla omia putkiasi. Toinen vinkki on käsin puhdistaa ne putket viemärissä, joihin ylettyy – esimerkiksi lattiakaivo hiuksista ja keittiön lavuaari ruuantähteistä.

Jos viemäri menee tukkoon eikä sitä kotikonstein saada avattua on paikalle kutsuttava talotekniikan ammattilainen. Putkimies pystyy usein avaamaan tukoksen käsirassilla, mutta kovissa tukoksissa voidaan tarvita imuautoa apuun.

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.