vesipostiventtiilin jäätyminenvesipostiventtiilin jäätyminen

Vesipostiventtiilin jäätyminen

Puutarhan vesipostiventtiili on herkkä menemään rikki. Tässä vinkit sen ehkäisemiseen!

 

Vesipostiventtiilin jäätyminen on yleinen virhe pientaloissa. Pientalorakentamisessa vesipostiventtiilin jäätyminen ja siitä johtuva vesivahinko on mukana vakuutusyhtiöiden yleisimpien korvaustapausten listalla. Vesiposti voi jäätyä, jos venttiili sijoitetaan seinärakenteessa olevaan, esimerkiksi 50 millimetriseen eristyskerrokseen. Umpinaisesta asennuspaikasta voi aiheutua venttiilin jäätyminen, koska pakkanen pääsee johtumaan kuparista seinäputkea pitkin vesipostiventtiilin toiselle puolelle jossa se jäädyttää putkessa olevan veden jolloin putki jäätyy. Venttiili voi myös jäätyä, jos vesipostiventtiilin seinän läpivientiputki on asennettu kaltevaksi huoneeseen päin ja vesi pääsee valumaan seinän sisälle asennettuun venttiiliin. Oikeinkin asennettu vesiposti saattaa jäätyä, jos talveksi kiinni jätettyyn kasteluletkuun on jäänyt vettä. Vesipostiventtiilin jäätyminen rikkoo venttiilin. Vesivahinko tapahtuu kun jää on sulanut, ja paineellinen vesi pääsee rikkoutuneen venttiilirakenteen kautta seinärakenteeseen.

Rakentamismääräysten mukaan rakennukseen asennettava vesijohto ja siihen liitetyt laitteet on sijoitettava siten, että mahdollinen vesivuoto voidaan havaita luotettavasti ja ajoissa, ja vesijohto voidaan helposti tarkastaa ja korjata. Rakentamismääräysten ohjeiden mukaan huollettavien ja tarkastettavien laitteiden kohdalle tehdään riittävän suuri mutta kuitenkin vähintään 500 x 500 millimetrin kokoinen, selkeästi merkitty, irrotettava tai avattava luukku.

Yleinen virhe on myös se, että ihmiset kääntävät vesipostiventtiilin liian tiukkaan kiinni jolloin venttiilin kumitiiviste ajan myötä haurastuu ja se ei mene enään kunnolla kiinni. Vesipostia ei saa ruuvata liian tiukalle kiinni, jotta se pääsee tyhjenemään jäätymisen estämiseksi.

Näin ehkäiset vesipostiventtiilin jäätymisen ja rikkoontumisen:

  • Asenna vesipostiventtiili lämpimään tilaan, jossa siihen pääsee helposti käsiksi ja jossa se ei voi missään tilanteessa jäätyä.
  • Korjaa ja asenna uudelleen väärin asennettu vesipostiventtiili rakentamismääräyksen mukaiseksi.
  • Irrota puutarhaletku talveksi ja tyhjennä se vedestä. Anna myös vesipostiventtiilin valua tyhjäksi asti, niin se ei jäädy.
  • Älä käännä vesipostiventtiiliä liian tiukkaan kiinni, ettei sen kumitiiviste hajoa.

Vesivahingon tai putkien jäätyessä, toimi näin:

  • Sulje hana tai päävesijohto.
  • Kuivaa valunut irtovesi mahdollisimman nopeasti ja huolellisesti.
  • Jos asut kerros- tai rivitalossa, ilmoita vahingosta isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle.
  • Jos asut omakotitalossa, soita 24 Centerin päivystykseen 0100 2470, joka arvioi tilanteen ja tarvittaessa lähettää ammattilaisen apuun.
  • Tee vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöön.

Ajankohtaisimmat blogit

sähköauton latausasema
Sähkömies

Sähköauton lataus

Latauspisteet kotona: Vaivaton tapa ladata sähköautoa Sähköautojen suosio on kasvussa, ja sitä myöten herää kysymys, missä autoaan voi ladata. Monet hyödyntävät kauppakeskusten latauspaikkoja ruokaostosten yhteydessä.

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.