Milloin_sahkokiuas_kannattaa_vaihtaa

Milloin ja miksi sähkökiuas kannattaa vaihtaa?

Milloin sähkökiuas kannattaa vaihtaa uuteen?

Moderni sähkökiuas on löytänyt tiensä lähes jokaiseen kotiin, mikä on tehnyt saunomisesta nopeaa ja helppoa. Jotta saunahetkestä saisi suurimman mahdollisen nautinnon ja hyödyn irti, kannattaa saunan sydämeen, eli tehokkaaseen ja toimivaan kiukaaseen, panostaa. Hyvillä löylyillä on ainutlaatuisen tärkeä paikkansa suomalaisten sydämessä. Saunan pehmeällä lämmöllä on myös positiivinen vaikutus terveyteen. Saunominen esimerkiksi parantaa verenkiertoa, vähentää sydäntautien riskiä, auttaa lihaksia palautumaan, syventää unta, vähentää stressiä ja rentouttaa niin fyysisesti kuin henkisesti

Sähkökiuas kannattaa vaihtaa…. 

  • Kun kiuas ei enää lämpene kunnolla 
  • Kun saunasta on tullut sähkösyöppö 
  • Kun kaipaat saunaan uutta ilmettä 
  • Kun kiukaan käyttöikä on tullut vastaan 

Kiuas ei lämpene kunnolla 

Yleisin syy siihen, että sauna ei lämpene kunnolla löytyy yleensä joko kiukaan rikkinäisestä vastuksesta tai kivien vanhenemisesta. Yksittäinen vastus voi rikkoutua, jolloin kiuas ei enää kuumene kunnolla ja näin ollen löylyt jäävät vaisuiksi. Kiuas saattaa siis toimia, mutta tehottomasti, vaikka yksi vastus on rikki. Katso vinkit sähkökiukaan huoltoon täältä. 

Kiuasta, jossa on rikkinäinen vastus, ei saisi turvallisuussyistä kiuasta käyttää, sillä seurauksena saattaa olla muita vikoja tai paloriski. Itseasiassa ajastinkellon tai vastuksen vika on tyypillinen syy sähkökiukaan paloon. Rikkoutunut vastus itsestään harvoin on vastuussa saunapalosta, vaan kiukaan sähkövian ja/tai ylilämpenemisen seurauksena kiukaan läheisyydessä olevat palavat materiaalit syttyvät. Jokatapauksessa rikkoutuneen vastuksen ja ajastinkellon vaihtaminen sekä kiukaan asentaminen sähköverkkoon on aina alan ammattilaisen tehtävä.

Yli 10 vuotta vanhaan kiukaaseen ei yleensä ottaen kannata enää vaihtaa vastuksia vaan useimmiten uuden kiukaan vaihto tulee jopa edullisemmaksi. Sähkökiukaan käyttöikä on noin 10-15 vuotta.  

Jos vika ei ole vastuksessa, tarkista milloin viimeksi olet vaihtanut kiukaan kivet. Kiuaskivien vaihtoväli on kivilaadusta ja saunan käytöstä riippuen 1-3 vuotta. Jos lämmität saunaa keskimäärin kaksi kertaa viikossa, olisi kivet hyvä vaihtaa peräti vuoden välein. Välillä pelkkä kivien uudelleen järjestäminen riittää tai sillä saa ainakin ostettua hieman lisäaikaa ennen niiden vaihtoa. Kovassa käytössä kivet murenevat, tiivistyvät kiinni toisiinsa ja siten kiukaan ilmankierto heikkenee ja teho laskee. 

Tehokkain keino parantaa saunan tehoja on kuitenkin kiukaan vaihto kokonaan uuteen. Näin voi olla varma siitä, että kiuas toimii asianmukaisesti ja että saunassa on varmasti parhaat mahdolliset olosuhteet rentouttavasta saunaillasta nautiskeluun.

Saunasta on tullut sähkösyöppö 

Sähkösauna on kodin sähkön käytön isoimpia yksittäisiä kuluttajia, joten sähkölasku voi erityisesti vastuksen rikkoutuessa aiheuttaa ikäviä lisäkuluja. Jos vanha ja tehoton kiuas lämpenee hitaasti, kuluttaa se siis myös enemmän sähköä. Yli 50 prosenttia sähköstä kuluu saunan esilämmitykseen. Uudella energiatehokkaalla kiukaalla voi saunanlämmityskuluissa säästää jopa 30%. Moderni ja toimiva kiuas on taloudellinen, turvallinen, ekologinen valinta, joka toimii luotettavasti ja lämpenee nopeasti. 

Yleisimmin käytössä olevat sähkökiukaan ovat yleensä kuuden kilowatin tehoisia kiukaita. Jos saunan lämmitysaika on 45 minuuttia, sähköenergiaa kuluu keskimäärin noin 4,5 kilowattia. Lämmityksen kustannus nousi merkittävästi viimevuosina ja kustannus per kilowattitunti nousi jopa 20 senttiin per kilowatti. Näin lämmitykseen menisi tällä sähkönhinnan tasolla noin 0,90 euroa kerta. Kokonaisuudessaan sähkökiukaan osuus kotitalouksien sähkökulutuksesta on kuitenkin vain keskimäärin 5%, joten mikäli saunomisen ilo ja nautinto on sinulle tärkeää, on kustannus sen arvoinen!

Kun kaipaat saunaan uutta ilmettä ja modernia teknologiaa

Kodin viihtyisyyteen panostetaan nykyään enemmän kuin koskaan aiemmin, ja muiden huoneiden sisustamisen ohella moni kiinnittää mielellään huomiota myös saunan visuaaliseen ilmeeseen. 

Saunan lauteita voidaan helposti hioa ja lakata tai petsata uudella värillä, kuten myös seinäpanelointeja. Valaistusta uudistamalla voidaan saunan ilmettä ja tunnelmaa muuttaa merkittävästi. Saunatilaan voidaan tuoda uutta ilmettä myös tuomalla erilaisia sisustuselementtejä, kuten lyhtyjä, koriste-esineitä tai kauniita saunatekstiilejä. Tällaisen päivityksen yhteydessä myös sähkökiuas kannattaa vaihtaa uuteen, jotta kokonaisuus pysyy harmonisena ja sauna täyttää tärkeimmän tehtävänsä, eli antaa varmasti hyvät ja riittävän kuumat löylyt.

Kiukaat ovat viime vuosina kehittyneet vauhdikkaasti sekä teholtaan että ulkonäöltään. Erilaisia kiukaita on tarjolla reilusti ja valinnanvaraa on aivan perinteisistä perusmalleista erikoisempiin ja näyttäviin design-ratkaisuihin. On hyvä miettiä jo saunan päivitystä miettiessä, haluaako saunaan vaihtaa vanhan seinämallin tilalle uuden kiukaan vai vaihtaa kiukaan lattiallaseisovaan malliin tai jopa lauteisiin upotettavaan malliin? Modernit pilarikiukaat tai erikoiset tasokiukaat ovat tyylikkäitä ja kauniita ja sihauttavat ilmoille lempeät ja kosteat löylyt.

Moderneja kiukaita ei enää tarvitse hallita manuaalisesti kiukaaseen asennetuilla kiinteillä säätimillä, vaan voit valita kiukaan, jota voi ohjata kätevästi esimerkiksi pukeutumistilaan asennetulla etäohjauspaneelilla. Digitaaliset seinäpaneelit myös kertovat kätevästi lämpötilan ja lämmitysaikaa on näin helpompi hallita. Nykyaikaisimpia älykiukaita voi jopa ohjata etänä puhelinsovelluksen kautta. 

Sähkökiukaan käyttöikä on 10-15 vuotta 

Jos yli 10 vuotta vanhassa sähkökiukaassa ilmenee ongelmia on usein järkevämpi ratkaisu vaihtaa kiuas uuteen. Esimerkiksi yli 10 vuotta vanhaan kiukaaseen ei yleensä ottaen kannata enää vaihtaa vastuksia vaan useimmiten uuden kiukaan vaihto tulee jopa edullisemmaksi. Sähkökiukaan käyttöikä on noin 10-15 vuotta. 

24 Center asennuspalvelut 

Tiesithän, että 24 Centerin kautta saat sähkömiehen nopeasti paikalle myös pienempiin asennustöihin, kuten kiukaan asennukseen? Soita
0100 2470 ja tiedustele asennuspalvelua – saat taatusti markkinoiden nopeimman asennuksen! Voit tilata asennuspalvelun myös verkkotilauksena täältä!

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Ajankohtaisimmat blogit

Kodin viilennys käy helposti ilmalämpöpumpun avulla.
Kodin viilennys

Vinkit kodin viilentämiseen

Kesähelteiden aikana monissaa kodeissa asumismukavuus kärsii liian korkean huonelämpötilan vuoksi. Liian kuuma huonelämpötila voi tuoda mukanaan terveyshuolia, mutta lisäksi unen laatu voi merkittävästi heiketä. Jos

Lue lisää
Lasi

24 Center – Juhlien pelastaja

Varmana kesän aloituksen merkkinä voidaan pitää sitä, kun koulunsa päättäviä juhlitaan ja useassa kodissa on järjestelty juhlia niin ylioppilas- kuin ammattikoulututkinnon suorittaneita. 24 Centerin väki

Lue lisää
Lasi

24 Center – Juhlien pelastaja

Varmana kesän aloituksen merkkinä voidaan pitää sitä, kun koulunsa päättäviä juhlitaan ja useassa kodissa on järjestelty juhlia niin ylioppilas- kuin ammattikoulututkinnon suorittaneita. 24 Centerin väki

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.