sähkötyöt

Sähkötyöt itse vai ammattilaisella?

Kotona riittää monenlaisia sähkötöitä, joista osa vaatii enemmän ammattitaitoa kuin toiset. Osan sähköalaan liittyvistä töistä voi toki tehdä itse, jos taitoa riittää, mutta jos tuntee pienintäkin epävarmuutta, kannattaa turvautua ammattilaisen apuun. Lisäksi suuri osa sähkötöistä vaatii ammattiosaamista, laitteita sekä kattavat vakuutukset. Näitä töitä ei koskaan tule tehdä itse, vaan kutsua koulutettu sähkömies paikalle.

Myös asumistyypistä riippuu, mitä töitä kannattaa lähteä itse tekemään. Vuokralla asuvan kannattaa olla yhteydessä isännöitsijään tai vuokranantajaan lähes kaikkien sähköön liittyvien asennusten ja korjausten tiimoilta pienimpiä sähkötöitä lukuun ottamatta. Mikäli asut omassa asunnossa tai omakotitalossa, sinulla on enemmän vapauksia itse tehtävien töiden osalta, mutta usein sähköasentajan käyttäminen on kuitenkin järkevä vaihtoehto. Uudiskohteissa sähkötyöt tehdään ammattilaisen laatiman sähkösuunnitelman mukaisesti. Asukas on yleensä mukana suunnitelman tekemisessä sähköalan yrityksen kanssa yhteistyötä tehden. Loma-asunto on usein pidemmän etäisyyden ja toisinaan huonompien kulkuyhteyksien päässä, mutta sielläkin kannattaa luottaa ammattitaitoisen sähköasentajan osaamiseen.

Tee-se-itse

Osan sähkötöistä voi toki halutessaan tehdä itse. Etenkin valmistelevia töitä riittää, joissa itse tekemällä voi vähentää sähkömiehelle jääviä töitä. Pieniä töitä, joita jokainen voi itse tehdä ovat sulakkeen ja lampun vaihtaminen sekä valaisimen kiinnittäminen sokeripalaan. Myös sokeripalan vaihtaminen uudempaan pistokkeeseen on sallittua. Näitäkin töitä tehdessä tulee olla varma siitä, että osaa tehdä ne oikein ja ohjeisiin kannattaa aina tutustua etukäteen. Voit myös asentaa itse omakotitalon tai oman asunnon antennin, mutta varmista, että tiedät mitä olet tekemässä.

Käytä ammattilaista

Kaikki muut sähkötyöt pieniä toimia lukuun ottamatta tulee jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Esimerkiksi pistorasioiden asennus ja voimavirtakytkennät, kuten lieden tai kiukaan asennus tulee suorittaa sähkömiehen toimesta. Jokainen sähköasentaja on koulutettu ammattiinsa ja hänellä on lupa suorittaa sähköalan korjauksia ja asennuksia. Ammattilaista käyttämällä vältyt erilaisilta kytkentävirheiltä, joten laitteitasi on varmasti turvallista käyttää. Lisäksi säästyt vahingoilta, joita itse asentamalla voisi sattua. Ammattitaidon lisäksi sähköasentajalla on käytettävissään asianmukaiset suojalaitteet sekä vakuutukset.

Pelaa varman päälle

Jos suoritat itse pieniä sähkötöitä, muista aina pitää huolta työturvallisuudesta. Katkaise virta pääkytkimestä tai irrota sulake ennen työhön ryhtymistä. Pidä huoli siitä, että tila on valaistu, jotta näet mitä olet tekemässä. Jos tarvitset työn suorittamiseen tikkaita, varmista että ne ovat kunnolla tuetut. Kerro myös muille kotonasi oleville, mitä olet tekemässä.

Ammattilaista käyttämällä voit olla varma kotisi ja sähkölaitteittesi käytön turvallisuudesta. Kotivakuutuksesi ei myöskään välttämättä korvaa vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet väärin ja ilman ammattilaista asennetuista sähkölaitteista. Myöskään rahan säästäminen ei ole syy omien asennusten tekemiseen, sillä väärin tehdyt sähköasennukset saattavat tulla paljon kalliimmiksi kuin ammattilaisen käyttäminen. Sähköasentajan tekemillä töillä on myös takuu ja lisäksi sähkötöistä voi saada kotitalousvähennystä, mikä pienentää huomattavasti niiden kustannuksia.

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.