sahkomies paikalle

Sähkömies paikalle – vai tee se itse?

Milloin kannattaa kutsua sähkömies paikalle.

Aika ajoin tulee eteen tilanne, jossa pistorasia tai valokatkaisija menee rikki tai tarvitaan uusi paikka valaisimelle. Mitä voi tehdä itse ja milloin on syytä kutsua sähköalan ammattilainen paikalle eli sähkömies?

Vaikka pienet sähkökorjaukset tai osien vaihdot saattavat kuulostaa helpolta, tulee työ lähes aina teettää ammattilaisella. Väärin tehty sähköasennus voi aiheuttaa hengenvaaran.

Tänä päivänä kotona saa itse tehdä ainoastaan muutamia sähkötoimenpiteitä, joita ovat mm. sulakkeiden vaihto sekä valaisimen lampun, sytyttimen ja sokeripalan vaihto. Myös yksivaiheisen liitäntä- tai jatkojohdon voi korjata pistotulpan vaihtamalla. Nämäkin vain siinä tapauksessa, että varmasti osaa tehdä sen oikein ja turvallisesti.

Riittävää huolellisuutta noudattaen on sallittua tehdä seuraavia sähköalan töitä:

  1. Enintään 250 voltin nimellisjännitteisten asennusrasioiden peitekansien irrotusta ja kiinnitystä, yksivaiheisten pistotulppien, liitosjohtojen, jatkojohtojen ja sisustusvalaisimien asennus-, korjaus- ja huoltotöitä sekä näihin rinnastettavia töitä.
  2. Nimellisjännitteeltään enintään 50 voltin vaihtojännitteisiin tai 120 voltin tasajännitteisiin laitteistoihin kohdistuvia sähkötöitä.
  3. Käyttötöitä sähkölaitteistossa, jonka jännitteiset osat on suojattu tahattomalta koskettamiselta.
  4. Omaan käyttöön rakennettujen sähkölaitteiden korjaamista, jos tämä liittyy sähköalan harrastustoimintaan.

Muissa töissä paikalle on kutsuttava ammattilainen, koulutettu sähkömies. Sähkömies lisää tarvittavat pistorasiat ja korjaa rikki menneet kiinteästi asennetut tarvikkeet.

Tavallinen sähkönkäyttäjä ei saa tehdä kiinteitä sähköasennuksia, kuten kiinteiden valaisimien tai valaisimella ja/tai pistorasialla varustettujen peilikaappien asennuksia.

Kaikissa sähkötöissä tärkeintä on asennusten sähkö- ja paloturvallisuus. Sähkö on vaarallista osaamattomissa käsissä. Siksi sähköasennusten tekeminen on lain mukaan sallittua vain pätevyyden ja oikeudet omaaville ammattilaisille. Heiltä saat myös takuun tehdylle työlle.

Jos sinulla heräsi jotain kysymyksiä sähköasennuksiin liittyen tai tarvitset sähkömiehen paikalle nopeasti. Ota yhteys 24 Centerin sähköpäivystykseen soittamalla numeroon 0100 2470, tai jättämällä tarjouspyyntö.  

Ajankohtaisimmat blogit

Kodin-yleisimmat-sahkosyopot
Kodin huoltaminen

Kodin yleisimmät sähkösyöpöt

Miten säästää sähkönkulutuksessa?  Moni meistä on jo on tottunut sammutteleman turhia valoja tai harventanut saunomista, jotta sähkölasku ei pomppaisi liian suureksi, mutta kodin todelliset sähkösyöpöt

Lue lisää
sahkokiukaan-huolto
Kodin huoltaminen

Sähkökiukaan huolto

Vinkit sähkökiukaan huoltamiseen Sähkökiukaan huolto on tärkeää kiukaan käyttöiän maksimoiseksi.  Jokaisen saunan omistajan pn hyvä osata tehdä kiukaan huolto säännöllisin väliajoin. Sähkökiukaan vastukset ovat usein

Lue lisää
Valaisimen asennus
Sähkömies

Valaisimen asennus

Valaisimen asennus on helppoa, kun sen osaa! Lamppujen asennus on jotakin, mikä tulee kenellä tahansa vastaan jossain vaiheessa elämää. Tämä tarkoittaa sitä, että lamppuja saa

Lue lisää
Kodin-yleisimmat-sahkosyopot
Kodin huoltaminen

Kodin yleisimmät sähkösyöpöt

Miten säästää sähkönkulutuksessa?  Moni meistä on jo on tottunut sammutteleman turhia valoja tai harventanut saunomista, jotta sähkölasku ei pomppaisi liian suureksi, mutta kodin todelliset sähkösyöpöt

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.