Putkien jäätyminen

Putkien jäätyminen kovilla pakkasilla

Näin vältät putkien jäätymisen ja vesivahingon kovilla pakkasilla

Putkien jäätyminen alkaa yleensä putken reunoilta ja etenee hitaasti sisemmälle, kunnes putki on umpijäässä. Sään lauhduttua jää lämpölaajenee, jolloin putki halkeaa. Kovilla pakkasilla jäätynyt putki voi olla jo vaurioitunut, mutta jää pitää putken tiiviinä. Jään sulaessa vesivahinko on jo valmis.

Pakkanen etenee rakenteissa vielä säiden lauhduttua. Vaikka ilma lämpenee, eivät rakenteet kuitenkaan ehdi lämmetä ja myös sisäilman lämpötilan laskeminen edesauttaa putkien jäätymistä. Suurin osa jäätymisistä johtuu huolimattomuudesta, siksi onkin olennaista ehkäistä putkien jäätyminen. Putket tulee sijoittaa rakenteisiin oikeille paikoille, eristää huolella ja käyttää riskialttiissa paikoissa sähköllä toimivia sulanapitoratkaisuja.

Ohjeet putkien jäätymisen ehkäisemiseksi:

1. Pidä vesimittaritila yli 15 asteisena

Tilassa, jossa vesimittari sijaitsee, tulee olla tarpeeksi lämmintä, ettei se jäädy. Lämpötilaa voi nostaa myös lisälämmityspatterilla.

2. Jätä kaikki hanat valumaan hiljalleen

Putkistoissa liikkuva vesi ennaltaehkäisee niiden jäätymistä. Vessaa kannattaa myös vetää säännöllisesti. Kannattaa mieluummin maksaa vähän enemmän vesilaskua, sillä se tulee huomattavasti halvemmaksi kuin putkien jäätyminen.

3. Eristä riskialttiit putket

Vesijohtoputki saattaa kulkea liian lähellä maan pintaa. Tälläisten kohtien päälle kannattaa kasata lunta tai styroksilevyjä eristeeksi. Myös muut riskialttiit putket kannattaa eristää hyvin.

4. Sulje ikkunat ja ovet

Etenkin alapohjassa olevien aukkojen sulkeminen ja eristäminen on tärkeää, ettei pakkanen pääse jäädyttämään rakenteita. Muista pitää kaikkia ovia ja ikkunoita mahdollisimman vähän auki. Näin säästät myös lämmityskuluissa.

5. Asennuta sähkövastus vesijohtoputkeen

Voit tilata putkimiehen asentamaan vesijohtoputkeen sähkövastuksen, joka pitää putken sulana. Kaapelia ei tule laittaa koko putkistoon, vaan esimerkiksi niihin osiin, jotka tulevat ulos rakennuksesta. Myös alapohjassa menevien viemärien ympärille voidaan laittaa kaapelia.

Ensiarvoisen tärkeää on ehkäistä putkien jäätyminen, mutta siinä vaiheessa, kun hanasta ei tule enää vettä ollaan jo myöhässä jäätymisen ennaltaehkäisyn suhteen. Sulamaan jätetty vesiputki lämpölaajenee sulatessaan ja voi aiheuttaa putken rikkoutumisen sekä vesivahingon. Putkien sulatus ennaltaehkäisee vaurioita ja ylläpitää putkiston toimivuutta.

Putkien sulatus kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi. Hän sulattaa putket oikeaoppisesti ja minimoi mahdolliset vauriot. Oikein asennettu vesiputki ei aiheuta ongelmia, joten jäätynyt putki on väärin asennettu tai ympäristön olosuhteet ovat muuttuneet asentamisen jälkeen. Ongelmia aiheuttaneet putket tulisi paikallistaa, korjata ongelmien syy ja ehkäistä ongelmien uusiutuminen. Putket tulisi sijoittaa esim. sisälle rakennuksiin tiloihin, joissa lämpötila pysyy nollan yläpuolella tai maahan routarajan alapuolelle. Keskustele putkimiehen kanssa ongelmastasi ja pyrkikää paikallistamaan ongelma, jotta se voidaan korjata ennen seuraavaa pakkaskautta.

Mikäli varotoimistasi huolimatta vesiputki jäätyy, niin ole yhteydessä 24 Centerin päivystykseen 0100 2470, niin tulemme korjaamaan tilanteen.

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.