putket jäätyvät

Putket jäätyvät, onko kiinteistösi valmis?

Tässä vinkit putkien jäätymisen ennalta ehkäisemiseen ja toimintaohjeet vesivahingon sattuessa.

Suomalaiset talviolosuhteet ovat monen kiinteistön koetinkivi: nollakelien kosteus ja vaihteleva pakkanen aiheuttaa jo tarpeeksi ongelmia sinänsä, ja kun lämpötila putoaa reilusti pakkasen puolelle, alkavat monenlaiset vaivat nostamaan päätään – jos niihin ei varaudu!

Putkien jäätyminen alkaa yleensä putken reunoilta ja etenee hitaasti sisemmälle, kunnes putki on umpijäässä. Sään lauhduttua jää lämpölaajenee, jolloin putki halkeaa. Kovilla pakkasilla jäätynyt putki voi olla jo vaurioitunut, mutta jää pitää putken tiiviinä. Jään sulaessa vesivahinko on jo valmis. Pakkanen etenee rakenteissa vielä säiden lauhduttua. Vaikka ilma lämpenee, eivät rakenteet kuitenkaan ehdi lämmetä ja myös sisäilman lämpötilan laskeminen edesauttaa putkien jäätymistä. Suurin osa jäätymisistä johtuu huolimattomuudesta, siksi onkin olennaista ehkäistä putkien jäätyminen. Putket tulee sijoittaa rakenteisiin oikeille paikoille, eristää huolella ja käyttää riskialttiissa paikoissa sähköllä toimivia sulanapitoratkaisuja.

Ainakin iltapäivälehtien klikkiotsikoiden perusteella vaikuttaa siltä, että joka talvi se pakkanen ja liukkaat kelit yllättävät autoilijat. Samoin se talvi tuntuu yllättävän monen suomalaisen kiinteistön, kerrostalon, omakotitalon ja mökin omistajan, joka talvi. Kun pakkaset ovat pahimmillaan niin putket jäätyvät ja ihmiset alkavat soittamaan etsiäkseen putken sulattajia – Syntyy sulatus piikki 24 Centerin asiakaspalveluun.

Ohjeet putkien jäätymisen ehkäisemiseksi:

 • Pidä vesimittaritila yli 15 asteisena.
 • Jätä kaikki hanat valumaan hiljalleen kovimpien pakkasten aikaan.
 • Eristä kaikki riskialttiit putket hyvissä ajoin ennen pakkasia.
 • Sulje ikkunat ja ovet, niin säästät lämmityskuluissa. Muista sulkea myös mahdolliset alapohjan tuuletusaukot, jotta pakkanen ei pääse alapohjaan ja jäädyttämään putkia.
 • Asennuta sähkövastus vesijohtoputkiin.

Vesivahingon tai putkien jäätyessä, toimi näin:

 • Sulje hana tai päävesijohto.
 • Kuivaa valunut irtovesi mahdollisimman huolellisesti.
 • Jos asut kerros- tai rivitalossa, ilmoita vahingosta isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle.
 • Jos asut omakotitalossa, soita 24 Centerin päivystykseen 0100 2470, joka arvioi tilanteen ja tarvittaessa lähettää ammattilaisen apuun.
 • Tee vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöön.
 • Mikäli varotoimistasi huolimatta vesiputki jäätyy, niin ole yhteydessä 24 Centerin päivystykseen 0100 2470, niin tulemme korjaamaan tilanteen.

Ajankohtaisimmat blogit

Kodin viilennys käy helposti ilmalämpöpumpun avulla.
Kodin viilennys

Vinkit kodin viilentämiseen

Kesähelteiden aikana monissaa kodeissa asumismukavuus kärsii liian korkean huonelämpötilan vuoksi. Liian kuuma huonelämpötila voi tuoda mukanaan terveyshuolia, mutta lisäksi unen laatu voi merkittävästi heiketä. Jos

Lue lisää
Lasi

24 Center – Juhlien pelastaja

Varmana kesän aloituksen merkkinä voidaan pitää sitä, kun koulunsa päättäviä juhlitaan ja useassa kodissa on järjestelty juhlia niin ylioppilas- kuin ammattikoulututkinnon suorittaneita. 24 Centerin väki

Lue lisää
Lasi

24 Center – Juhlien pelastaja

Varmana kesän aloituksen merkkinä voidaan pitää sitä, kun koulunsa päättäviä juhlitaan ja useassa kodissa on järjestelty juhlia niin ylioppilas- kuin ammattikoulututkinnon suorittaneita. 24 Centerin väki

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.