Putket jäässä: estäminen ja huolto

Putket jäässä?

Kun putket ovat jo jäässä, voi aluksi yrittää sulattaa niitä puhaltimella. Tiivistä puhaltimen pää käsilläsi ja käynnistä puhallin. Avaa myös vesihana. Ime pari minuuttia ja veden pitäisi alkaa tihkua. Tästä voikin sitten jatkaa sulattelua valuttamalla vettä. Ammattilainen sulattaa putket yleensä lämpimällä höyryllä, jota voi kokeilla, mikäli kotoa löytyy hörypesuri. Avotulta tai lämpöpuhallinta ei kuitenkaan saa missään nimessä käyttää. Jos tarvitset ammattilaisen apua, ota yhteyttä 24 Centerin asiakaspalveluun soittamalla 0100 2470

Suomessa talvista on tullut edellisen vuosikymmenen aikana melko epävakaita: kuluvalla viikolla saattaa olla aivan nollakeli, mutta seuraavalla viikolla pakkanen putoaa jo reilusti miinuksen puolelle. Tällainen lämpötilamuutos kuluttaa putkia moninkertaisesta. Moni saattaa ajatella, että leuto talvi on ihan mukava; ei tarvitse tehdä lumitöitä, pihalla tarkenee kevyemmässä varustuksessa ja putket eivät jäädy.

Putkien jäätyminen on lähinnä ikävä ja ärsyttävä asia, joka hankaloittaa elämää hetkellisesti. Se vaivaa etupäässä omakotitaloasukkaita varsinkin vanhoissa kohteissa. Pahimmilla paukkupakkasilla putket saattavat kuitenkin jäätyä ihan keneltä tahansa. Putkien jäätyminen ei myöskään aina ole mikään pikkujuttu: vesi on siitä jännittävä aine, että se laajenee muuttuessaan nesteestä kiinteäksi, eli jäätyessään, toisin kuin monet muut kemialliset yhdisteet. Putket jäässä voi siis johtaa putkien halkeamiseen, minkä jälkeen edessä onkin sitten vähän isompi remontti.

Onkin siis kannattavaa miettiä etukäteen, miten estää putkien jäätyminen ja mitä tehdä, kun putket ovat jo jäässä. Ammattilaisen puoleen ei kannata kääntyä aivan heti, sillä etukäteen tehdyt pienet asiat helpottavat paljon ja ammattilainen kertoisi sinulle nämä samat asiat. Putkimies voi saada putket avattua putket mikäli ne eivät ole vielä umpijäässä, mutta jos putket ovat ehtineet jäätyä kokonaan voi olla, että tarvitaan höyrypuhallusta suurtehoimuautolla.

Ennaltaehkäisy on paras konsti

Omakotitaloasujan kannattaa selvittää, missä kulkee niin sanottu ”taloputki”. Se on se putki, josta vesi tulee taloon ja se jäätyy paukkupakkasilla ensimmäisenä. Kun luvassa on pakkasyö, taloputkea lähin hana pitää avata ja antaa veden juosta. Resurssien säästämiseksi kannattaa juoksuttaa kylmää vettä ja hiljaisella, mutta ei kuitenkaan tiputtaen – vain juokseva vesi estää sen, että putket eivät ole jäässä aamulla. Yön aikana valuu keskimäärin 10 litraa vettä, ja viikon valutuksen jälkeen vesilasku on noussut keskimäärin kympillä. Tämä on pientä verrattuna siihen, että haljenneen putken korjauksen hinta lähtee 500 eurosta. Valutetun veden voi luonnollisesti myös kerätä talteen, jos löytyy tarpeeksi iso astia.

Putkien eristäminen on myös tärkeää. On huolehdittava siitä, että lämpötilan vaihtelu putkissa on mahdollisimman pientä. Vuokralla asuva ei tähän voi vaikuttaa, mutta asunnon omistajan kannattaa selvittää, onko eristeille tehty rakentamisen jälkeen mitään ja onko talossa ollut ongelmia jäätyvien putkien kanssa.

Sulanapitokaapeli on oiva apu, jos putket ovat jäätyneet aikaisemmin ja riski jäätymiselle on erityisen korkea. Kaapeli voidaan asentaa joko vesiputken sisään tai sen ympärille. Toimintaperiaate on tästä riippumatta sama: kaapeli lämmittää putkea sen verran, että vesi ei pääse jäätymään. Tällaisen kaapelin saa parilla kympillä, mikä on halpa vakuutus verrattuna jälleen kerran useamman satasen haljenneeseen putkeen.

Voit etsiä myös lähistöllä olevia putkimiehiä sivuilta: https://www.loydaputkimies.fi

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.