Muista-kotitalousverovahennys

Teetitkö kotonasi taloteknisiä huolto- tai asennustehtäviä? – Muista tehdä kotitalousvähennys vuonna 2024

Vuoden 2024 kotitalousvähennyksen määristä hallitus ei ole vielä tehnyt linjausta. 24 Center seuraa tilannetta ja päivittää tiedot sen mukaan, mitä päätöksiä hallitus tekee. 

Kotitalousvähennys on mahdollista tehdä heti ostetun työn jälkeen tai takautuvasti kolmen vuoden sisään. Onko kotiisi tehty ulkopuolisen toimesta keittiöremontti? Tai asennutitko kotioveesi sähköisen lukitusjärjestelmän? Kaikkiin näihin töihin on saatavilla verohelpotusta. Kokosimme tähän blogitekstiin, mitä kotitalousvähennys tarkoittaa ja laadimme ohjeet, kuinka saat ilmoitettua omat ulkopuolisilta ammattilaisilta tilaamasi talotekniset työt verottajalle.

 

Kotitalousvähennyksen avulla lisää työllisyyttä

 

Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia teettämään ulkopuolisilla sellaisia töitä, jotka on aikaisemmin tehty itse. Lisäksi vähennyksen avulla halutaan torjua harmaata taloutta. Kotitalousvähennyksen saaminen edellyttää, että työn tehnyt yritys tai yrittäjä kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Tämän voi helposti tarkistaa ytj.fi -sivulta.

Kotitalousvähennyksenä voi vähentää 40 % yrityksen laskuttamasta työn osuudesta. Tämä tarkoittaa, että voit vähentää vain työstä aiheutuvat kustannukset, mutta et materiaali- tai matkakuluja. Jos palkkaat työntekijän, voit vähentää 15 % tämän palkasta sekä työnantajan sivukulut.

Kotitalousvähennystä voit hyödyntää niin oman kotisi kuin kesämökkisi tai kakkosasunnon taloteknisten ylläpitoa vaativien tehtävien hoitamisessa. Voit hyödyntää kotitalousvähennystä myös silloin, kun teetät remonttia vanhempiesi tai isovanhempiesi kodissa, mutta omien lasten kotien ylläpitoon sitä ei voi hyödyntää. Sijoitusasunnot ja uudisrakentaminen ovat myös kotitalousvähennyksen ulkopuolella.

Saat kotitalousvähennystä esimerkiksi seuraavista remonttitöistä:

 • kodin huoneiden remontointi
 • omakotitalon kellaritilojen ja saunan remontointi
 • omakotitalon sähkö-, putki- ja kaapelityöt
 • ulkorakennuksen maalaus
 • turvalukon asennus

P.S Huomasithan, että nämä kaikki työt ovat sellaisia, joihin saat avun 24 Centeriltä. 

Onko kodissasi vielä öljylämmitys?


Kotitalousvähennystä on korotettu öljylämmityksen korvaamisen osalta vuosille 2022–2027. Korotus on vastaavansuuruinen kuin hoivapalveluidenkin osalta. Muutostöistä korvataan siis 60 % työn osuudesta ja vähennyksen enimmäismäärä on 3500 euroa. Tämän kokeilun avulla hallitus pyrkii siihen, että mahdollisimman moni kotitalous vaihtaisi lämmitysmuodon öljylämmityksestä ympäristöystävällisempään muotoon. 

Tällä hetkellä vähennyksen korotus koskee vain kotitalouksia, jotka luopuvat öljylämmityksestä. Kuitenkin selvityksiä ollaan tekemässä myös muiden energiamuotojen osalta. Suurin osa kotitalouksista, jotka luopuvat öljylämmityksestä, valitsevat uudeksi lämmitysmuodoksi ilmavesilämpöpumpun tai maalämmön, mutta myös kaukolämpöä käytetään edelleen.

 

Ohjeet kotitalousvähennyksen tekemiseen

 

Voit tehdä veroilmoituksen tehdystä työstä heti, kun saat työn tehneeltä kuitin tai laskun. Vähennyksen tiedot voi ilmoittaa joko verokortille tai veroilmoitukseen. Jos ilmoitat tiedot verokortille, saat edun vähennyksestä heti. Jos ilmoitat tiedot veroilmoitukseen, vähennys huomioidaan myöhemmin jäännösveron tai veronpalautuksen määrässä.

Verovähennysilmoituksen voi tehdä kätevästi OmaVero.fi-sivulla. Ilmoituksen laadintaa varten tarvitset seuraavat tiedot:

 • yrityksen Y-tunnus (24 Centerin y-tunnus: 2774786-8)
 • laskun loppusumma
 • työn arvonlisäverollinen osuus.

Mikäli olet palkannut työntekijän tekemään kotitalousvähennyskelpoista työtä tarvitset:

 • työntekijän henkilötunnus
 • työntekijälle maksettu bruttopalkka (sisältää ennakonpidätyksen)
 • tiedot palkkojen sivukuluista.

Muista säilyttää kaikki kuitit, jotta verottaja voi tarkistaa ne tarvittaessa.

 

Huomioitavia asioita


✔ Kotitalousvähennyksen omavastuuosuus on 100 euroa, josta ei voi tehdä vähennystä. Omavastuu koskee aina kalenterivuotta kerrallaan ja on henkilökohtainen eli samassa taloudessa asuvat henkilöt maksavat oman omavastuuosuutensa.

✔ Maksimissaan vähennyksen suuruus on 2250 euroa per henkilö. Koska vähennys on henkilökohtainen, voi puolison kanssa vähennystä saada yhteensä 4500 euroa. Ellei 2250 euron raja ylity, kannattaa vähennys hakea vain yhdelle henkilölle, jolloin omavastuun raja ylittyy vain kerran.

✔ Unohditko tehdä kotitalousvähennyksen – ei haittaa, sen voi tehdä takautuvasti kolmen vuoden ajalta. Ole yhteydessä verotoimistoon ja pyydä oikaisua.

✔ Kaava verovähennysten tekoon on: (Työn osuus € x 40 %) – 100 € = Kotitalousvähennys
24 Centerin laskurilla voit arvioida, paljonko vähennysten määrä pitää sisällään: https://24center.fi/kotitalousvahennys/ Kotitalousvähennys-työkalu on kehuttu hyödylliseksi myös silloin, kun asiakkaamme ovat suunnitelleet tulevia remontteja ja laatineet niihin budjettia. 

Lue lisätietoja vero.fi. 


24 Center auttaa kodin taloteknillisissä tehtävissä

 

24 Center on talotekniikan päivystyskeskus, joka tarjoaa laadukkaan palvelun taloteknisiin ongelmiin ajasta ja paikasta riippumatta. Saat avun yhdellä soitolla niin kiireellisiin hätätapauksiin kuin kiireettömiin arkitöihin. Laajasta tekijäverkostostostamme löydät alueesi parhaat talotekniikan ammattilaiset. Löydä lähin vapaana oleva putkimies, sähkömies, lukkoseppä tai vaikka imuauto helposti – yksi soitto riittää 0100 2470 tai voit tehdä tilauksen kiireettömästä työstä  verkkotilauksena täältä

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.