Putkimiehen hinta voi vaihdella
Suihkun putki vuotaa tai lavuaari ei vedä kunnolla. Nämä ovat melko arkisia ongelmia, joiden kanssa jokainen meistä painiskelee ainakin jossain vaiheessa elämää. Pieni ja merkityksettömältä tuntuva kiusa saattaa tosin paisua pahimmillaan kymmenien tuhansien eurojen vesivahingoksi, joten tällaiset asiat kannattaa hoitaa kuntoon mahdollisimman nopeasti. Vaikka vika näyttää yksinkertaiselta, ei sitä kannata alkaa korjailemaan omin päin. Tässäkin on tuhansien eurojen vesivahingon riski, vaikka tietäisitkin aivan satavarmasti, miten homma suoritetaan.
Kodin pienimmätkin putkirempat kannattaa jättää suosiolla ammattilaisen hoidettavaksi, vaikka hinta kirpaisee jo pelkästä ajatuksesta. Kerromme tässä artikkelissa hieman tarkemmin, mistä oikein maksat putkimiehelle ja miksi se on kannattavaa.
LVI-asentaja on usein pienyrittäjä
Moni putkimies, tai virallisemmin LVI-asentaja, toimii yksin. Valmistumisen jälkeen on tullut ajankohtaiseksi miettiä, josko sitä laittaisi pystyyn oman yrityksen ja asettuisi aloilleen mahdollisen perheen kanssa. Yksityinen putkimies vastaa kaikista yrityksen kustannuksista itse ja toivon mukaan pystyy sen jälkeen maksamaan itselleen vielä palkkaakin. Kaikki tämä on kustannettava asiakkaan maksamasta hinnasta.
Pienyrittäjät ovat myös usein tärkeitä veronmaksajia paikallisissa kunnissa, joten palkkaamalla paikallisen ammattilaisen olet samalla tukemassa lähiseutusi elinvoimaisuutta. Halpa hinta voi näyttää hyvältä, mutta siinä on se vaara, että työn tarjoaja kiertää veroja tai jättää niitä jopa kokonaan maksamatta.
Takuu työlle – monessakin suhteessa
Jos alkaa tekemään putkiremonttiaan itse, on myös itse vastuussa siitä; täysmääräisesti. Tämä siksi, että käytännössä yksikään kotivakuutus ei korvaa vahinkoja, joiden aiheuttajana on epäpätevä asukas. Palkkaamalla ammattilaisen hintaan sisältyy takuu: mikäli asennustyössä ilmenee jokin ongelma, joka johtuu huolimattomuudesta, saat asentajan korjaamaan virheen veloituksetta. Lisäksi vakuutus kattaa mahdolliset vesivahingot.
Toinen osa takuuta ovat laadukkaat varaosat. Joka kodin remontoija menee rautakauppaan ja valitsee vaistonvaraisesti halvimmat työvälineet, varaosat ja muut tarvikkeet – miettimättä sen tarkemmin, kuinka kestäviä ne ovat. Ammattilaisella on silmää ja usein omiakin kontakteja, joilla saadaan laadukkaat varaosat järkevään hintaan. Putkimies osaa myös asentaa nämä osat oikein ja kertoa, miten asukas voi omalta osaltaan vaikuttaa niiden mahdollisimman pitkään käyttöikään.
Toimintaympäristö näkyy hinnoissa
Putkimiehiä tarvitaan ympäri maata, mutta toimintaympäristöt vaihtelevat Suomessa suuresti: on ihan eri asia toimia pienen kylän ainoana pätevänä LVI-asentajana kuin ison kaupungin putkimiehenä. Mitä enemmän alueella on kilpailua, sitä aggressiivisemmin putkimiehet joutuvat kilpailemaan asiakkaista. Tämä tarkoittaa usein ahkeraa markkinointia, jonka kustannukset siirtyvät luonnollisesti hintoihin. Myös tavaran toimittaminen on lähtökohtaisesti isoihin kaupunkeihin helpompaa ja halvempaa.
Näin yhteenvetona kannattaakin siis ajatella, että putkimiehen hinnoissa ei ole ilmaa, vaan erilaisia vakuuksia sille, ettei purkimiehelle tarvitse soittaa yhtä mittaa. Lisäksi maksamalla rehtiä hintaa olet osaltasi mukana työllistämällä suomalaisia, jotka puolestaan maksavat veronsa Suomeen. Kaikki tämä näkyy putkimiehen hinnoissa. Niihin pätee myös vanha kansanviisaus: jos se on liian hyvä ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole totta.