lämminvesivaraajan hinta

Lämminvesivaraajan hinta

Lämminkäyttövesi lämmitetään Suomessa sähkölämmitteisissä omakoti- ja rivitaloissa lämminvesivaraajalla. Lämminvesivaraajan tehtävänä on lämmittää vettä ja huolehtia, että lämmintävettä on saatavilla riittävästi kulutukseen. Lämminvesivaraaja on korroosion kestävästä materiaalista valmistettu hyvin eristetty säiliö, jossa on sähkövastus. Lämminvesivaraajaan ohjataan kylmää vettä, joka lämmitetään sähkövastuksen avulla noin +65 °C ja ohjataan käyttövesiputkistoa pitkin eri käyttöpisteissä oleviin vesikalusteisiin saatavaksi.

Lämminvesivaraajan valinta

Tärkeimmät lämminvesivaraajan valintakriteerit ovat varaajan oikea koko ja laadukkaat valmistusmateriaalit. Lämminvesivaraajan kokoa määritettäessä merkittävää on huomioida käyttäjien määrä sekä lämpimän veden käyttötarpeen määrä. On hyvä muistaa, että lämpimän veden tulee riittää myös hetkellisessä kulutushuipussa eli mieluummin vähän liian iso kuin liian pieni varaaja. Toinen merkittävä asia valinnassa on varaajan sijainti. Pienempiä varaajia asennetaan kesämökeillä usein kaapistoon kun taas kodeissa varaajia asennetaan moduulimallisena kaappirivistöön, tai vaaka-asennuksessa esimerkiksi saunan lauteiden alle.

Lämminvesivaraajan sijoittaminen

Lämminvesivaraaja kannattaa asentaa lämpimään tai edes puolilämpimään tilaan, jotta lämpöhukka jäisi mahdollisimman alhaiseksi. Lisäksi lämminvesivaraaja on asennettava lattiakaivolliseen tilaan, koska varaajan varoventtiilin paisuntavesi tulee johtaa kaivoon ja myös varaajan rikkoutuessa säiliön veden on parempi valua lattiakaivoon kuin parketille, ettei se aiheuta vesivahinkoa. Vesi lämpiää lämminvesivaraajassa noin 2 % säiliön tilavuudesta. Tämän vuoksi varoventtiilin toiminta on tärkeää. Mikäli paisuntavesi ei pääse poistumaan hukkaputken kautta on olemassa riski, että säiliö pahimmassa tapauksessa räjähtää. Varoventtiilin kautta tuleva paisuntavesi tulee johtaa lattiakaivoon niin että hukkaputken pää jää näkyviin, jotta voidaan varmistaa venttiilin toiminta. Varoventtiiliä ei saa koskaan, tulpata tai viedä kaivon veteen jolloin vesi tulppaa yhteen. Varoventtiilistä lähtevä putki ei saisi olla yli 2 m ja putken tulisi olla laskevassa kulmassa. Vaikka varaaja ei vaadi paljon huoltoa, vuosittain on varoventtiili tarkistettava koestamalla (kääntämällä vastapäivää varoventtiilin nuppia), lisäksi varaajan vastukset sekä termostaatti voi vaatia huoltoa, joten asennuspaikka kannattaa mitoittaa siten että huolto onnistuu helposti.

Lämminvesivaraajan käyttöikä

Lämminvesivaraajan käyttöikään vaikuttavat käyttö, huolto sekä veden laatu. Lämminvesivaraajien tekninen kestoikä on noin 15 – 20 vuotta. Lämminvesivaraaja valmistajien kokemuksien mukaan elinikä voi olla tätä lyhyempi, jos vesiolosuhteet ovat haastavat. Useimmiten lämminvesivaraajan vika huomataan vasta, kun lämmintä käyttövettä ei tule tarpeeksi tai se on liian haaleaa. Yleisimpiä lämminvesivaraajan vikoja ovat rikkoutunut käyttöveden esisekoittaja, varoventtiili, sähkövastus tai muovinen sisäputki. Lämminvesivaraaja kannattaa vaihtaa uuteen ajoissa, koska tällöin lämmintä vettä on aina tarvittaessa saatavilla, eikä se lopu ikävästi kesken suihkun. Vesivahingon riski on myös olennaisesti pienempi, mikä voi käyttövesisaneerauksen yhteydessä alentaa myös kotivakuutusmaksua. Uusi vedenlämmitin on aina vanhaa energiatehokkaampi, koska sen lämpöhäviöt ovat paremman eristyksen myötä pienemmät. Jos lämminvesivaraajasi on vanha, kannattaa vaihtaa se uuteen jo ennen kuin se rikkoontuu, välttääksesi mahdolliset vesivahingot. Jos lämminvesivaraaja on vain muutaman vuoden vanha, korjauta se ammattilaisella.

Lämminvesivaraajan hinta

Lämminvesivaraajan hinta määrittyy varaajan koon, tehokkuuden sekä tilavuuden perusteella ja asennuksen hintaan vaikuttaa asennustavat eri mallien välillä eli onko kyseessä esimerkiksi lattialle vai seinälle asennettava varaaja. Myös asennustavalla on väliä eli tehdäänkö se esimerkiksi vanhan varaajan tilalle, jolloin parhaimmillaan liitännät saattavat olla täysin valmiina. Lämminvesivaraajien hinta vaihtelee keskimäärin noin 300 € – 2500 € välillä yhtä varaajaa kohden. Asentamisen ja käyttöönoton kanssa eli asennettuna hinnat vaihtelevat noin 1000 € – 3 000 € välillä. Lämminvesivaraajan pelkkä asennus, kytkentä, vaihto tai uusiminen maksaa keskimäärin noin 500 € – 2000 €. Lämminvesivaraajan huoltotyöt tehdään useimmiten tuntitöinä.

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.