kotitalousvähennys_2022

Kotitalousvähennys muuttuu vuonna 2022

Kotitalousvähennys 2022


Kotitalousvähennys tarkoittaa tiivistettynä helpotusta maksamaasi verotaakkaan. Kotitalousvähennystä saat, kun ostat esimerkiksi palveluita kuten siivousta, lastenhoitoa ja asunnon remontia. Talotekniikan päivitykset lasketaan asunnon remontointiin. Lue lisää kotitalousvähennyksestä, miten sitä haetaan, miten vuoden 2022 muutokset vaikuttavat sinun elämääsi ja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon kotitalousvähennystä hakiessa.

Miten kotitalousvähennys toimii?

Kotitalousvähennyksenä voi vähentää 40 % yrityksen laskuttamasta työn osuudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että voit vähentää vain työstä aiheutuvat kustannukset, et materiaali- tai matkakuluja. Jos palkkaat työntekijän, voit vähentää 15 % tämän palkasta sekä työnantajan sivukulut.

Kotitalousvähennyksen voi tehdä palveluista, jotka on tilattu

  • omaan kotitalouteen
  • omien tai puolison vanhempien kotitalouteen
  • omien tai puolison isovanhempien kotitalouteen
  • omaan vapaa-ajan- tai kakkosasuntoon.

Kotitalousvähennyksen voi tehdä kunnossapito- ja perusparannustöistä kuten remonttikuluista, omakotitalon sähkö-, putki- ja kaapelitöistä sekä maalauspalveluista. Vähennyksen voi tehdä myös kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä kuten siivouksesta ja pihanhoidosta aiheutuneista kustannuksista.

Miten kotitalousvähennys muuttuu vuonna 2022?

Suurimmat kotitalousvähennyksen muutokset vuonna 2022 koskevat lähinnä siivous-, hoito- ja hoivapalveluiden hankkimista, mutta myös öljylämmitystä käyttäviä kotitalouksia halutaan kannustaa vaihtamaan ympäristöystävällisempään muotoon. Näille talouksille on tarjolla korotus kotitalousvähennykseen muutostöiden työn osalta. 

Vuonna 2022 käyttöön otetaan kaksivuotinen kokeilu, jonka aikana kotitalousvähennyksen korvausprosenttia nostetaan kotitalous-hoiva- ja hoitotyön osalta 40 prosentista 60 prosenttiin. Samalla näiden alojen palveluita koskevaa kotitalousvähennykseen oikeuttavaa summaa nostetaan 2250:stä 3500 euroon. Muiden alojen ostopalveluiden osalta kotitalousvähennykset pysyvät ennallaan. Kokeilulla pyritäänkin lisäämään etenkin lapsiperheiden ja iäkkäämpien kotona asuvien ihmisten mahdollisuutta käyttää hyödykseen erilaisia hoitoalan palveluita.

Kotitalousvähennystä korotetaan öljylämmityksen korvaamisen osalta vuosille 2022–2027. Korotus on vastaavansuuruinen kuin hoivapalveluidenkin osalta. Muutostöistä korvataan siis 60 % työn osuudesta ja vähennyksen enimmäismäärä on 3500 euroa. Tämän kokeilun avulla hallitus pyrkii siihen, että mahdollisimman moni kotitalous vaihtaisi lämmitysmuotonsa öljylämmityksestä ympäristöystävällisempään muotoon. 

Tällä hetkellä vähennyksen korotus koskee vain kotitalouksia, jotka luopuvat öljylämmityksestä. Kuitenkin selvityksiä ollaan tekemässä myös muiden energiamuotojen osalta. Suurin osa kotitalouksista, jotka luopuvat öljylämmityksestä, valitsevat uudeksi lämmitysmuodokseen ilmavesilämpöpumpun tai maalämmön, mutta myös kaukolämpöä käytetään edelleen.

Ota nämä asiat huomioon kun haet kotitalousvähennystä 

Kotitalousvähennys vähentää maksamasi veron määrää, mutta jos sinulla ei ole maksettavia veroja, et voi tehdä vähennyksiäkään. Vähennyksen voi tehdä ilmoittamalla siitä verokortilla tai veroilmoituksen täyttämisen yhteydessä. Jos ilmoitat vähennyksestä verokortilla, saat edun käyttöösi heti.

Kotitalousvähennyksen omavastuuosuus on 100 euroa, josta ei voi tehdä vähennystä. Omavastuu koskee aina kalenterivuotta kerrallaan ja on henkilökohtainen eli samassa taloudessa asuvat henkilöt maksavat oman omavastuuosuutensa.

Kotitalousvähennystä on mahdollista hakea myös takautuvasti. Jos olet unohtanut hakea kotitalousvähennystä, voit pyytää verotoimistoa tekemään oikaisun verotukseesi ja saada kotitalousvähennyksen käyttöösi taannehtivasti, jopa kolmen vuoden ajalta.

Käytä kotitalousvähennys hyväksesi – voit saada verokevennystä jopa 4500€

Kun tilaat kotitalouspalveluita tai teetät töitä, jotka liittyvät asuntosi korjaukseen tai remontointiin, kannattaa käyttää hetki tutustumalla vähennysten tekemiseen. Voit saada huomattavan säästön tekemällä kotitalousvähennyksen vuosittain verotuksestasi. Kotitalousvähennyksen korotukset vuonna 2022 lisäävät veroedun määrää ja merkitystä. Kahden aikuisen perheelle tämä tarkoittaa sitä, että vuonna 2022 veronkevennystä voi saada jopa 4500 euroa. Muista kuitenkin ottaa tietyt asiat huomioon, jotta saat edun käyttöösi ja saat siitä maksimaalisen hyödyn.

  • Tarkista, mistä tilaat palvelun. Jotta voit saada kotitalousvähennyksen käyttöösi, käyttämäsi yrityksen tulee olla merkitty ennakkoperintärekisteriin. Tämän voit tarkistaa helposti YTJ:n sivuilta.
  • Jos kyseessä on kahden hengen talous, kannattaa kotitalousvähennys tehdä vain toisen henkilön verotuksesta, mikäli vähennykseen oikeuttavat kulut ovat alle puolet yhden hengen maksimivähennyksestä. Tämä johtuu omavastuuosuudesta, sillä jakamalla vähennyksen kahdelle, molemmilta vähennetään ensin omavastuuosuus. Jos kotitalousvähennykseen oikeuttava summa ylittää yhden hengen maksimivähennysmäärän, vähennys tehdään molempien verotuksesta.

Kotitalousvähennyksestä voit aina lukea ajantasaista tietoa Verohallinnon sivulta osoitteesta www.vero.fi/kotitalousvähennys

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.