Kotitalousvähennys 2019

Kotitalousvähennys 2019

Kotitalousvähennys vuonna 2019 on 50 % työn osuudesta

Kotitalousvähennys on henkilökohtaisessa verotuksessa tehtävä vähennys tietyistä kotitalouden teettämistä töistä. Kotitalousvähennyksen avulla työn ostaminen tulee edullisemmaksi.

Kotitalousvähennystä voit saada kotitaloustyöstä, jonka teetät kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Tällaista työtä ovat esimerkiksi putkityöt, sähkötyöt, imuautopalvelut, turvalukon asentaminen, lasitustyöt, kylmälaitepalvelut, automaatiopalvelut, erikoissiivous, asunnon remontointi ja tietotekniikkalaitteiden asennus.

Vuonna 2019 kotitalousvähennys on 50% työn osuudesta. Kotitalousvähennys on erittäin huomattava etuus verotuksessa, joka kannattaa aina hyödyntää esimerkiksi erilaisista talotekniikkapalveluista, kuten putkitöistä niin kotona kuin myös mökin putkityösuoritteista.

Kannattaa huomioida, että asunto-osakeyhtiö ei voi saada kotitalousvähennystä. Sen sijaan luonnollinen henkilö voi saada kotitalousvähennyksen sellaisista asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä, joiden teettäminen kuuluu asunto-osakeyhtiön osakkaalle lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan.

Vähennystä ei saa tarvikkeista tai matkakuluista. Yrityksen on eriteltävä laskulle työn osuus ja vähennykseen oikeuttamattomat kulut, kuten tarvikkeet ja matkakulut.

Talotekniikkapalveluiden kotitalousvähennyksen määrät vuonna 2019 seuraavasti:

  • Voit vähentää 50 % talotekniikkayrityksen työn osuudesta
  • Vähennyksen enimmäismäärä on 2400 euroa vuodessa
  • Vähennyksessä on 100 euron vuosittainen omavastuuosuus
  • Pariskunta voi vähentää jopa 4800 euroa vähennystä, koska vähennys on henkilökohtainen

Helpoiten vähennyksen voi ilmoittaa uutta verokorttia hakiessa. Netin kautta voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen suuruuden ja se päivittyy samalla esitäytetylle veroilmoitukselle. Voit myös täyttää puuttuvat tiedot, kun saat kotiisi esitäytetyn veroilmoituksen ja palauttaa sen Verohallinnolle. Kolmas vaihtoehto on ilmoittaa tiedot Palkka.fi-palvelun avulla. Näistä kolmesta vaihtoehdosta löydät lisätietoja tästä.

Kannattaa merkitä aina ostetut palvelut itselleen ylös, jotta muistat vähentää kaikki mahdolliset kotitalousvähennykset omassa verotuksessasi. Voit säästää niiden avulla satoja euroja vuodessa.

Käytännön esimerkit

Putkityö esimerkki:

Vuotavan lämminvesivaraajan vaihto

Vuotavan lämminvesivaraajan tyhjennys ja putkien tulppaus putkipäivystystyönä ja seuraavana arkipäivänä uuden lämminvesivaraajan asennus. Tässä putkipalvelussa työn osuus oli 2 148 € sis. alv. 24 %. Täysimääräinen verovähennys työn osuudesta on 50%, eli 1 074 €. Ota huomioon, että koko vuoden kotitalousvähennyksestä vähennetään 100 €:n omavastuuosuus. Eli jos tilaat ainoastaan yhden työsuoritteen vuoden aikana, vähennetään 100 € omavastuu kotitalousvähennyksestäsi. Tässä esimerkkitapauksessa saamasi kotitalousvähennys on siis 1 074 € – 100 € = 974 €.

Urakan arvo: 2 148 €, putkityön hinta kotitalousvähennyksen jälkeen (ei huomioida omavastuuta) 1 074 €, omavastuu huomioiden 1 174 € → Säästö jopa yli 1 000 €

Sähkötyö esimerkki:

Valaisimien ja kytkinten asennus

Spottivalaisimien asennus, kytkinten vaihto eteiseen ja keittiöön sekä keittiön pistorasian vaihto. Tässä sähköpalvelussa työn osuus oli 1 330 € sis. alv. 24 %. Täysimääräinen verovähennys työn osuudesta on 50 %, eli 665 €. Ota huomioon, että koko vuoden kotitalousvähennyksestä vähennetään 100 €:n omavastuuosuus. Eli jos tilaat ainoastaan yhden työsuoritteen vuoden aikana, vähennetään 100 € omavastuu kotitalousvähennyksestäsi. Tässä esimerkkitapauksessa saamasi kotitalousvähennys on siis 665 € – 100 € = 565 €.

Urakan arvo: 1 330 €, sähkötyön hinta kotitalousvähennyksen jälkeen (ei huomioida omavastuuta) 665 €, omavastuu huomioiden 765 € → Säästö jopa yli 600 €

Lukkoasennus esimerkki:

Kahden lukon uusinta

2 Abloy-lukkopesää päivitetty uuteen. 65. vuoden rivitalon ulko-ovi ja autotallin ovi, joille tuli sama avain. Tässä lukkopalvelussa työn osuus oli 350 € sis. alv. 24 %. Täysimääräinen verovähennys työn osuudesta on 50 %, eli 175 €. Ota huomioon, että koko vuoden kotitalousvähennyksestä vähennetään 100 €:n omavastuuosuus. Eli jos tilaat ainoastaan yhden työsuoritteen vuoden aikana, vähennetään 100 € omavastuu kotitalousvähennyksestäsi. Tässä esimerkkitapauksessa saamasi kotitalousvähennys on siis 175 € – 100 € = 75 €.

Urakan arvo: 350 €, lukkotyön hinta kotitalousvähennyksen jälkeen (ei huomioida omavastuuta) 175 €, omavastuu huomioiden 275 € → Säästö jopa yli 100 €

Ajankohtaisimmat blogit

Kodin viilennys käy helposti ilmalämpöpumpun avulla.
Kodin viilennys

Vinkit kodin viilentämiseen

Kesähelteiden aikana monissaa kodeissa asumismukavuus kärsii liian korkean huonelämpötilan vuoksi. Liian kuuma huonelämpötila voi tuoda mukanaan terveyshuolia, mutta lisäksi unen laatu voi merkittävästi heiketä. Jos

Lue lisää
Lasi

24 Center – Juhlien pelastaja

Varmana kesän aloituksen merkkinä voidaan pitää sitä, kun koulunsa päättäviä juhlitaan ja useassa kodissa on järjestelty juhlia niin ylioppilas- kuin ammattikoulututkinnon suorittaneita. 24 Centerin väki

Lue lisää
Lasi

24 Center – Juhlien pelastaja

Varmana kesän aloituksen merkkinä voidaan pitää sitä, kun koulunsa päättäviä juhlitaan ja useassa kodissa on järjestelty juhlia niin ylioppilas- kuin ammattikoulututkinnon suorittaneita. 24 Centerin väki

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.