Kesä strategiatyön parissa

Kesä strategiatyön parissa

24 Center. Talotekniikan kasvava alustapalvelu. Scale-up vaihe. Kansainvälisyys. Strategiatyön tukeminen. Oppiminen. Kuvaus kuulosti hienolta kokonaisuudelta. 

Keväällä kaikki näytti epävarmalta. Sumu oli laskeutunut tulevaisuuden suunnitelmien ylle ja oli löydettävä keino suunnistaa kaikille uuden epävarmuuden keskellä. Osa aikaisemmista suunnitelmista kariutui ja tuntui, että käsissä oleva kartta ei sovellu jalkojen alla olevaan maastoon. Onneksi kompassi osoitti yhä oikeaan suuntaan. Nuorelle opiskelijalle epävarmuuden sietäminen opettaa paljon. Suunnistaessa, olosuhteiden muutos voi pakottaa hidastamaan ja tarkastamaan tiheämmin suuntaa, mutta keskeistä kuitenkin on, olosuhteisiin mukautuminen ja keskittyminen olennaiseen. 

Viimein maali löytyi. Kesätyö 24 Centerin strategiaharjoittelijana. Käydyt opinnot tulisivat varmasti hyödyttämään työn tekemistä ja olisi mahtava saada kokeneemmilta työntekijöiltä sekä strategiatyön keskiössä olevalta hallitukselta neuvoja omaan tekemiseen. Kesäkuussa pääsin aloittamaan ja siitä alkoikin mielenkiintoinen matka uuden oppimiseen ja oman mielenkiinnon entistä voimakkaampaan vahvistamiseen.

Työskentelyn pohjana kokonaiskuvan muodostaminen

Kesätyöni alkupäivinä pääsin keskittymään yritykseen tutustumiseen. Asiakaspalvelu, joka toimii yrityksen ytimenä ja talotekniikan hätäkeskuksena oli tutustumiskierroksen ensimmäinen osa. Puheluita tulee sisään ja lähtee ulos ja toiminta muistuttaa jokseenkin osakemeklarin työpistettä. Mielenkiintoista oli huomata, kuinka suurella innolla asiakaspalvelijat suhtautuivat asiakkaan ongelmien ratkaisemiseen ja yrityksen arvojen mukaiseen erinomaisen asiakaskokemuksen tarjoamiseen.

Seuraavana pääsin sukeltamaan yrityksen teknologian pariin. Jos asiakaspalvelu on toiminnan selkäranka, niin tietojärjestelmät muodostavat hermoston, joka kuljettaa dataa läpi organisaation eri sidosryhmien. Tietojärjestelmien toiminta vaikutti olevan vahvan osaamisen tulos sekä mahdollistaja yrityksen ainutlaatuisen konseptin toteuttamiselle. Tietojärjestelmien kehittämisen kursseilta opittuna oli hauska huomata, kuinka kehitystyötä tehtiin joustavasti, vallitsevien järjestelmäkehityksen trendien mukaisesti.

Taloushallintoon tutustuminen avarsi yritystoimintaa entisestään. Numeroiden kiellellä katsottuna yrityksen eri operaatiot aukesivat jälleen uudella tavalla. Kasvuyrityksessä jatkuva kassavirta-analyysi, uusien kokeilujen tukeminen sekä tulevaisuuden suunnittelu ovat keskeisessä roolissa ja mielenkiintoista oli huomata, kuinka todella kaikki tapahtuu reaaliajassa. Laskutuksen toiminta on liiketoiminnan jatkumisen edellytys ja palkat on maksettava oikea-aikaisesti. Taloushallinnossa keskiössä oli tarkka sekä huolellinen tekeminen.

Markkinoinnissa korostui korkea tekninen osaaminen sekä jatkuvaluonteinen, askel askeleelta parantaminen. Liikenteen saaminen yrityksen asiakaspalveluun sekä verkkosivuille on jatkuvasti tarkkailussa ja muutoksiin reagoiminen on nopeaa. Konversioiden seuraaminen on keskeistä ja optimointi tapahtuu yhdessä eri osastojen kanssa. Laaja palveluportfolio sekä koko maan kattava toiminta-alue tarkoittavat, että markkinoinnissa riittää tekemistä. Osaaminen vaikutti kuitenkin olevan hyvissä käsissä ja analytiikka osoitti kehityksen oikean suunnan. Teknisen toteutuksen lisäksi markkinointia tehtiin myös panostamalla yrityskuvaan sekä parantamalla yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa. 

Sidosryhmistä luontainen siirtyminen olikin partnereiden hallintaan, joka on myös yksi toiminnan edellytyksistä. 24 Centerin noin 500 kumppanin hallinta vaatii paljon kuuntelemista sekä jatkuvaa yhdessä kumppaneiden kanssa toteutettavaa kehitystä. Korkean tyytyväisyyden eteen työskennellään jatkuvasti, jotta yhteistyö olisi laadukasta myös tulevaisuudessa. 

Läpileikkaus yrityksestä opetti paljon. Toimitusjohtajan roolia läheltä seuratessa oli huomionarvoista, kuinka nopean kehityksen keskellä, on löydettävä tasapaino erilaisten hankkeiden välillä. Yrityksen on jatkuvasti tehtävä valintoja priorisoinnissa, jotta suunta pysyy oikeana. Suuntaa onkin tärkeää aika ajoin kirkastaa ja niinpä päästäänkin strategiakierroksen käynnistämiseen. Tätä odotinkin jo innolla, sillä onhan strategia liiketoiminnan punainen lanka, tulevaisuuden suunta sekä käytäntöön vietynä koko yrityksen tulevaisuus.

Kokonaiskuvasta strategian täsmentämiseen

Kokonaiskuvan muodostamisen jälkeen pääsinkin oman työni pariin. Uuden strategiatyön tukeminen oli tehtävä, jonka parissa vietin valtaosan ajastani. Keskeisinä tehtävinäni oli markkina-analyysin koostaminen, kansainvälisten markkinoiden tutkiminen sekä erilaisten päätöksentekoa tukevien materiaalien kerääminen. Kaiken toiminnan taustalla jatkuva yhteydenpito ja keskustelu eri vastuualueista vastaavien työntekijöiden kanssa. Pidin siitä, että 24 Centerillä koko henkilökunnan välinen yhteydenpito oli helppoa, eikä kysymistä tarvinnut epäröidä. Osittain etätyössä ollut henkilökunta oli aina helposti tavoitettavissa. 

Nuorena ja kasvuhakuisena yhtiönä työn alla on jatkuvasti merkittäviä päätöksiä. Suurten päätösten tausta on syytä käydä huolellisesti läpi ja olemassa olevaa tietoa on kyettävä hyödyntämään. Rohkeitakin päätöksiä on kyettävä tekemään nopeasti, mutta kuitenkin harkiten ja markkinadataan pohjautuen. Strategiatyössä itselleni muodostui keskeiseksi opiksi kokonaiskuvan muodostaminen, löydösten kriittinen analysointi sekä näiden pohjalta kirkkaan tulevaisuuden suunnan määrittäminen. Tärkeää myös on, että henkilökunta on päätösten taustalla ja on valmis ajamaan uusia avauksia eteenpäin tulevaisuuden menestyksen takaamiseksi. 

Pidin roolissani erityisesti siitä, että pääsin toimimaan paljon eri henkilöiden kanssa. Operatiivisen organisaation sekä hallituksen roolit avautuivat entisestään. Oli hieno huomata kuinka vankka kokemus yhdistettynä innokkuuteen ja rohkeaan tekemiseen voi tosiaankin synnyttää arvokkaita tuloksia. Koen, että työ antoi paljon ja sopi erinomaisesti opintojeni täydentämiseen. Tulevaisuudessa kokemuksesta on varmasti paljonkin hyötyä ja uskon, että nyt koko strategiatyö, kansainvälistyminen sekä kasvuyrityskenttä näyttäytyvät itselleni aivan uudella tavalla. 

– Kristian Ruotsalainen

Ajankohtaisimmat blogit

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää
Turvallista joulua
Kodin huoltaminen

TOP 3 keinoa taloteknisesti turvalliseen jouluun

Joulu on täällä! Taloteknisesti vuodenaika on yksi kiireisimmistä, kun kotona siivotaan, tehdään mahdollisesti suurempia puhdistustöitä ja keittiössä valmistellaan toinen toistaan herkullisempia ruokia. Kotitöiden pyörteissä saattaa

Lue lisää
Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.
Kodin huoltaminen

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.