ilmalämpöpumpun asennus

Ilmalämpöpumpun asentaminen taloyhtiöön

Ilmalämpöpumpun hankkiminen omakotitaloon on eri juttu kuin taloyhtiöasuntoon.

Viime kesän hellejaksot ovat monella vielä tuoreessa muistissa ja poikkeuksellisen lämmin huhtikuu on saanut monet hereille ilmalämpöpumppujen ja ilmastointien hankkimiseen. Ilmalämpöpumppuja meneekin nyt ennätystahtiin ja kysyntä on kova.

Asunto-osakeyhtiössä eli taloyhtiössä asuu yhteensä n. 2,7 miljoonaa ihmistä. Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Uusimaa, Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ja Rakennustieto on laatinut ohjeen taloyhtiön osakkaille omaan muutostyöhön, kuinka ilmalämpöpumpulla viilennetään kerrostaloasunto.

”Jos taloyhtiössä ei ole aiemmin asennettu ilmalämpöpumppuja, asiaa on syytä käsitellä ensin yhtiökokouksessa. Yhtiökokouksen periaatepäätöksen jälkeen riittää jatkossa hallituksen antama lupa”, kertoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Asennustyöt vain pätevältä urakoitsijalta

Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain kylmäpätevyyden saanut urakoitsija. Jos asennustyöt edellyttävät sähkötöitä, urakoitsijalla on oltava myös sähköpätevyys.

”Taloyhtiöllä on oikeus ja velvollisuus valvoa ilmalämpöpumpun asentamista. Osakas vastaa valvonnasta syntyvistä tarpeellisista ja kohtuullisista kustannuksista”, sanoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioista vastaava johtava asiantuntija Petri Pylsy.

Vastuunjakoa ilmalämpöpumpun asennuksesta, huollosta ja kunnossapidosta on järkevää selkeyttää kirjallisella sopimuksella taloyhtiön ja osakkaan välillä.

Ilmalämpöpumppu kerrostalossa ainoastaan viilennykseen

Asuinkerrostalohuoneistossa ilmalämpöpumppua saa käyttää vain viilennykseen, ei lämmitykseen.

”Lämmityskäytössä ulkoyksikköön parvekkeelle tiivistyy kosteutta, jonka hallittuun poistamiseen ei ole varauduttu asennettaessa laite viilennyskäyttöön. Osakkaan ei ole myöskään oman lompakkonsa kannalta järkevää lämmittää asuntoaan ilmalämpöpumpulla, jonka sähkönkulutus menee omaan sähkölaskuun ja hyöty jakaantuu vähentyneiden lämmityskulujen muodossa kaikille osakkaille”, Pylsy kertoo.

Kiinteistöliitto muistuttaa myös ilmalämpöpumpun asennuksessa on kiinnitettävä huomiota muun muassa meluhaitan ehkäisemiseen ja kondenssiveden hallittuun johtamiseen.

Voit katsoa Kiinteistöliiton tekemän ohjeen kerrostaloasunnon viilennykseen ilmalämpöpumpulla (ILP) – taloyhtiö osakkaan omaan muutostyöhön täältä.

alkuperäinen lähde:
https://www.kiinteistoliitto.fi/uutiset/nayta/?id=7169

Ajankohtaisimmat blogit

Kodin-yleisimmat-sahkosyopot
Kodin huoltaminen

Kodin yleisimmät sähkösyöpöt

Miten säästää sähkönkulutuksessa?  Moni meistä on jo on tottunut sammutteleman turhia valoja tai harventanut saunomista, jotta sähkölasku ei pomppaisi liian suureksi, mutta kodin todelliset sähkösyöpöt

Lue lisää
sahkokiukaan-huolto
Kodin huoltaminen

Sähkökiukaan huolto

Vinkit sähkökiukaan huoltamiseen Sähkökiukaan huolto on tärkeää kiukaan käyttöiän maksimoiseksi.  Jokaisen saunan omistajan pn hyvä osata tehdä kiukaan huolto säännöllisin väliajoin. Sähkökiukaan vastukset ovat usein

Lue lisää
Valaisimen asennus
Sähkömies

Valaisimen asennus

Valaisimen asennus on helppoa, kun sen osaa! Lamppujen asennus on jotakin, mikä tulee kenellä tahansa vastaan jossain vaiheessa elämää. Tämä tarkoittaa sitä, että lamppuja saa

Lue lisää
Kodin-yleisimmat-sahkosyopot
Kodin huoltaminen

Kodin yleisimmät sähkösyöpöt

Miten säästää sähkönkulutuksessa?  Moni meistä on jo on tottunut sammutteleman turhia valoja tai harventanut saunomista, jotta sähkölasku ei pomppaisi liian suureksi, mutta kodin todelliset sähkösyöpöt

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.