7 yleisintä ongelmaa omakotitalossa

7 yleisintä ongelmaa omakotitalossa

7 yleisintä ongelmaa vanhoissa omakotitaloissa – nämä asiat kannattaa korjata ajoissa

Vanhan omakotitalon hankinta on monen uutta kotia etsivän haave ja projektin toteuttamisessa onnistuu parhaiten, kun suunnittelee etukäteen ja tekee pohjatyöt hyvin. Vanhaa omakotitaloa hankkiessa kannattaa tutustua kohteeseen hyvin ja tehdä itselleen remonttibudjetti, jonka avulla on helppo pitää kirjaa menoista. Tältä sivustolta voit lukea lisää yleisimmistä vanhojen omakotitalojen taloteknisistä ongelmista ja voit varautua etukäteen kohteesi vaatimiin korjauksiin.

Salaojat

Yksi tärkeimmistä vanhan talon tarkistuskohteista ovat salaojat. Jos salaojat puuttuvat tai ne toimivat puutteellisesti, talon perustukset voivat kärsiä kosteusongelmista. Iäkästä taloa ostaessa kannattaakin aloittaa salaojien tarkastuksesta. Samalla sadevesijärjestelmä kannattaa tarvittaessa uudistaa. Salaojien toimivuutta voi testata juoksuttamalla vettä ylimpään tarkistuskaivoon ja tarkistaa, ettei vesi keräänny salaojajärjestelmään. Vanhojen salaojien toimivuutta voi parantaa myös niiden huuhtelulla, mutta toimienpide ei välttämättä ole kuitenkaan pitkäaikainen ratkaisu. Salaojaputkiston kokonaiskunto selviää parhaiten kuvaamalla. Tarkastuksen yhteydessä kannattaa ottaa huomioon se, minkälaista maa-ainesta talon vierustalla on, ja onko seinustalla kasvillisuutta. Lisäksi kannattaa tarkastaa, viettääkö maa talon vierustalla taloa kohti vai siitä poispäin. Lisäksi tulee tarkastaa salaojaputkien kunto sekä patolevyt ja kosteussulku.

Eristeet

Vanhan talon eristeet kannattaa tarkastaa ja tarvittaessa vaihtaa nykyaikaisiin. Vanhoissa taloissa on usein käytetty lämmöneristeenä purua, joka painuu ajan kuluessa ja lisäksi lastu on erittäin herkkää kosteudelle ja homekasvustolle. Remonttia tehdessä vanhat eristeet kannattaakin aina poistaa ja korvata ne uusilla. Kunnolliset eristeet ehkäisevät paitsi kosteusvaurioilta, myös pitävät lämmön paremmin sisällä ja samalla pienentävät sähkökustannuksia.

Tuuletus

Monet iäkkäät omakotitalot kärsivät puutteellisesta tuuletuksesta, mikä kannattaa tarkistaa ja korjata mahdollisimman nopeasti, jotta kosteusvaurioilta vältytään. Tuulettuminen on tärkeää niin katon, julkisivun kuin myös pohjan kannalta. Vesikaton alapuolella olevan välikaton tuuletus on tärkeää, jotta kattorakenteet pysyvät kuivina. Tuulettumista voidaan tehostaa lisäämällä tuuletusaukkoja tai alipainetuulettimia. Julkisivun tuulettumisen ongelmia aiheuttaa erityisesti se, että talossa on poistoilmahormit, mutta korvausilmaa ei ole johdettu vaan se tulee rakenteiden kautta. Maan pinnan kohoaminen vuosien saatossa saattaa estää rossipohjan tuulettumista. Jos talossa ei ole rossipohjaa ja tuulettuvaa ryömintätilaa, vaan se on rakennettu maanvaraiselle laatalle, kosteusvaurioiden mahdollisuus on entistä suurempi ja rakenteet tulee tarkistaa.

Märkätilat

Vanhojen talojen ongelmana ovat myös usein puutteellisesti asennetut märkätilojen rakenteet. Joihinkin vanhoihin taloihin on jälkikäteen asennettu märkätiloja kellariin ilman että tarpeellisista kosteussuluista ja ilmanvaihdosta on huolehdittu. Nämä asiat kannattaa tarkistaa nopeasti ja korjata nykypäivän vaatimusten tasolle. Kylpytiloja kunnostaessa tai uusia tiloja rakentaessa tulee ottaa huomiin, että vanha puutalo elää ja ilmankosteus saa puurakenteet laajenemaan ja supistumaan. Tärkeintä on lisätä riittävä vedeneristys ja huolehtia ilmanvaihdosta. Suihkukaappi vähentää kosteuden määrää huoneilmassa ja ehkäisee kosteusvaurioilta. Lisäksi nykyään suositellaan jättämään putket seinän pinnalle näkyviin, jolloin mahdolliset vauriot voidaan havaita huomattavasti helpommin.

Kattorakenteet

Vuotava tai muuten puutteellisesti toimiva katto on yksi suurimmista vanhojen talojen ongelmista. Kate on saattanut rikkoontua, jolloin vettä pääsee vuotamaan välikattoon. Vettä tai lunta voi päästä välipohjaan myös rikkoutuneen tai puutteellisen räystään tai vuotavien yksityiskohtien kautta. Kattoon on saatettu myös tehdä erilaisia läpivientejä, kuten tuuletuskanavia tai kattoikkunoita eikä niiden asennuksen yhteydessä ole tehty riittäviä tiivistyksiä, mikä aiheuttaa kosteuden pääsemistä rakenteisiin. Myös vanha, väärin asennettu tasakatto tai tasakaton päälle myöhemmin asennettu harjakatto voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Katon uusiminen ajanmukaisten standardien tasolle saattaa pidentää talon käyttöikää huomattavasti ja mahdollisilta vaurioilta voidaan välttyä kokonaan.

Vanhat putkistot

Jos ostamassasi omakotitalossa on vielä alkuperäisiä putkistoja, on erittäin tärkeää kartoittaa niiden todellinen kunto. Putkistojen kuntoa ei usein voi luotettavasti arvioida päältäpäin, sillä suurin osa putksistosta on rakenteiden sisällä piilossa. Hyvin usein putkiston sisäpuoli on huonomassa kunnossa kuin mitä voisi päältäpäin olettaa. 

Erityisesti jos putkisto on yli 35 vuotta vanha tai materiaali tiedetään olevan vanhaa valurautaa tai betonia, on syytä toteuttaa viemärikuvaus jonka avulla voidaan määrittää aikatalu putkiremontille. Ajoitus on tärkeää, sillä vesivahinkoja voi ehkäistä tekemällä putkiremontin ajoissa. Vesivahingon sattuessa rakenteita voidaan joutua purkamaan ja uusimaan, eikä vakuutus välttämättä korvaa vesivahinkoa, mikäli putkiston kuntoa ei ole kartoitettu ajoissa. 

Tee-se-itse sähkökytkennät

Vanhoissa taloissa on usein mitä ihmeellisempiä sähköviritelmiä, jopa hengenvaarallisia sellaisia. Vanhoissa taloissa myös itse sähköjohdot saattavat olla riski, sillä sähköjohdot hapertuvat ja haurastuvat ajan saatossa. Vanhojen talojen sähköjä ei myöskään ole suunniteltu nykypäivän  älylaitteiden ja vempainten määrän tarpeisiin. Usein sähkötaulu ja ampeerimäärä on riittävä, mutta on hyvä antaa ammattilaisen arvioitavaksi pitääkö vanha keskus uusia kokonaan. Erityisesti 50-luvun ja sitä vanhempien talojen sähkön ovat jo tulleet tiensä päähän. Sähkövahingon sattuessa on tärkeää, että sähköt on huollettu asianmukaisesti. Jos esimerkiksi sähköt ovat reistailleet kauan ja kohteessa on ollut pieni palonalku, eikä asukas ole tilannut valtuutettua sähkömiestä korjaamaan vikaa, ei vakuutusyhtiö välttämättä korvaa vahinkoa. 

24 Center auttaa kodin talotekniikan huoltamisessa 

24 Center on talotekniikan päivystyskeskus, joka tarjoaa laadukkaan palvelun taloteknisiin ongelmiin ajasta ja paikasta riippumatta. Saat avun yhdellä soitolla niin kiireellisiin hätätapauksiin kuin kiireettömiin arkitöihin. Laajasta tekijäverkostostostamme löydät alueesi parhaat talotekniikan ammattilaiset. Löydä lähin vapaana oleva putkimies, sähkömies, lukkoseppä tai vaikka imuauto helposti – yksi soitto riittää 0100 2470 tai voit tehdä tilaksen kiireettömästä työstä  verkkotilauksena täältä. 

Putkimies |  Sähkömies | Lukkoseppä |  Imuauto |  Suurtehoimurointi | 

24 Center asennuspalvelut 

Tiesitkö, että 24 Centerin kautta saat kodin pienasennukset helposti ja nopeasti? Soita
0100 2470 ja tiedustele asennuspalvelua – saat taatusti markkinoiden nopeimman asennuksen! Voit tilata asennuspalvelun myös verkkotilauksena täältä!

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

Säästämällä sähköä säästät kodin talouden menoissa.

10 tapaa säästää sähköä

Vuoden kovimman sähkönkulutuksen aika on täällä, ja monet muistavat viime talven piikit sähkölaskuissa. Kannustamme jatkamaan edelleen sähkön säästämistä, sillä pienillä teoilla on iso vaikutus sekä

Read More »

Ajankohtaisimmat blogit

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.