Kun on aika vaihtaa kylpyhuoneen hana, voi sen joko ulkoistaa ammattilaisen hoidettavaksi tai tehdä itse. Hanan asennusta varten ei tarvitse olla rakennusalan ammattilainen, vaan jo vähänkin käsistään näppärät henkilöt pystyvät suoriutumaan hanan asentamisesta itse. Jos vähänkin epäilet kädentaitojasi niin kannattaa tilata asennus ammattilaiselta, koska vesivahingon iskiessä vakuutusyhtiöt eivät suostu korvaamaan aiheutuneita kuluja.
Hanan päällimmäinen tarkoitus on sekoittaa vettä ja näin saada vesi käyttäjän haluamaan lämpötilaan. Sen lisäksi hana on kuitenkin tänä päivänä myös osa sisustusta. Hana voidaan siis vaihtaa myös ainoastaan sen vuoksi, että sen halutaan sopivan sisustukseen paremmin. Nykyään on olemassa suuri valikoima erilaisia hanoja, joten jokainen löytää takuulla itselleen mieluisimman vaihtoehdon.
Mihin kylpyhuoneen hanan voi asentaa?
Useimmiten kylpyhuoneen hana asennetaan suoraan seinään. Seinän sisällä kulkee vesijohtoputkia, joten sinällään hanan asennus kylpyhuoneeseen on helppoa. Toki hanan tulee täyttää standardimitat, jotta asentaminen onnistuu. Standardimitat tarkoittavat sitä, että sekoitin asennetaan 1,2 metrin korkeuteen lattianrajasta mitattuna. Etäisyys hanassa olevien veden poistoaukkojen välillä taas on 15 senttimetriä. Sekoitin toimii oikein ainoastaan silloin, kun se on asennettu oikein. Mitat kannattaa siis tarkastaa ja niitä tulee noudattaa huolella.
Toinen vaihtoehto on asentaa hana kylpyammeeseen. Monesti tällöin hanan osat jätetään kylpyammeen taakse siten, että ne eivät ole näkyvissä. Kylpyammeeseen asennettaessa kannattaa käyttää joustavia letkuja, jotka taipuvat hankaliinkin paikkoihin. Näin asentamiseen saa joustavuutta ja se onnistuu helpommin.
Kylpyhuoneen hanan voi asentaa myös lattialle, mutta tätä vaihtoehtoa käytetään kohtalaisen harvoin. Se on myös kalliimpaa kuin muut asennustavat, eikä se sovi kaikkiin kylpyhuoneisiin. Lattialle asentaminen on sen verran hankalampaa, että sitä varten tulee palkata yleensä asiaan erikoistunut putkimies.
Erityylisiä sekoittimia
Kun puhutaan kylpyhuoneen hanasta, tarkoitetaan yleensä sekoitinta. Sekoittimia on monta eri tyyppiä. Sekoittimet, joissa kylmä ja kuuma vesi saadaan erikseen, ovat vanhanaikaisia, eikä niitä juurikaan ole Suomen markkinoilla enää tänä päivänä. Sen sijaan sekoittimia voi olla yhdellä tai kahdella vivulla. Sekoittamien asentaminen ei juurikaan eroa sen suhteen, onko vipuja yksi vai kaksi. Kyse on lähinnä ainoastaan ulkonäöllisistä ja pienistä toiminnallisista seikoista.
Kaksivipuinen eli kaksiventtiilinen sekoitin on kaikista yleisin. Kaksivipuisuus tarkoittaa sitä, että kuuman ja kylmän veden syöttämiseen on kaksi eri venttiiliä. Veden lämpötilaa säädetään termostaatista, jota pyöritetään joko lämpimämpään tai kylmempään suuntaan. Vaikka kaksiventtiilisillä sekoittimilla on paljon hyviä puolia, on niissä kuitenkin huonot puolensa. Yksi tällaisista on venttiilin nopea kuluminen. Venttiilin joutuu siis vaihtamaan kohtalaisen usein, mutta toisaalta venttiilin vaihtaminen on nopea työ, joka onnistuu keneltä tahansa.
Yksiventtiiliset sekoittajat tarkoittavat taas sitä, että kaikkia toimintoja säädellään yhdestä vivusta. Niiden käyttäminen on siis helppoa ja samalla myös kuluvia osia on vähemmän. Yksivipuisilla sekoittimilla säästetään myös aikaa. Veden lämpötila on välittömästi sopiva toisin kuin kaksivipuisilla sekoittimilla.