Pohjoismaat kuuluvat luonnon oman valaistuksen ääripäihin. Kesäaikaan valoa riittää runsaasti, mutta syksyn tullen ja erityisesti kaamoksen lähestyessä lisävalon tarve kasvaa merkittävästi. Remontoimiseen ja sisustamiseen erikoistuneet liikkeet ovat täynnä monipuolisia valaistuksen vaihtoehtoja, mutta kuinka valita ne, jotka vastaavat parhaiten omia tarpeitasi?
Sisustusvinkit eivät ehkä ole vahvin osaamisen alueemme, mutta olemme laatineet avuksesi kirjoituksen siitä, mitä kannattaa huomioida ennen kuin suuntaat valaisinliikkeeseen tekemään hankintoja. Ja kun valaisin on hankittu, on 24 Center apunasi, kun valaisimet täytyisi saada paikoilleen.
Pohdi, minkälaista tilaa olet valaisemassa ja mitä tilassa tehdään
Harrastatko ehkä käsitöitä tai nautitko lukemisesta? Nämä harrastukset vaativat laadukasta valaistusta, jotta niiden parissa toimiminen on ergonomista eikä silmiin kohdistu turhaa rasitusta pimeyden vuoksi. Toisaalta elokuvaharrastajat saattavat kaivata himmeämpää valaistusta. Jos yhdessä tilassa on monenlaista toimintaa, voi kirkkauden säädöllä varustettu valaisin olla oivallinen valinta. Näin saadaan aina oikeanlainen valaistus käyttöön.
Asutko monikerroksisessa talossa, jossa on paljon portaita tai onko asunnossa paljon käytäviä? Tällöin voi tuntua siltä, että valokatkaisija on aina väärässä paikassa. Liiketunnistin tekee kerrosten välillä ja suurissa huoneissa liikkumisesta helpompaa, erityisesti silloin, kun joudut kuljettamaan esimerkiksi pyykkejä tai painavia ostoskasseja käsissäsi. Liiketunnistimella ja aikakatkaisulla toimivat valot parantavat myös kodin turvallisuutta. Samalla saat säästöjä sähkönkulutuksessa, sillä kun liikettä ei enää havaita, aikakatkaisu estää valojen turhan päällä olon.
Täytyykö mörkö ja muut kummajaiset pitää loitolla lastenhuoneesta? Pehmeä valaistus lapsen huoneessa lisää turvallisuuden tunnetta ilta- ja yöaikaan. Yövalo voi olla lempeämpää valoa, jotta se ei häiritse nukahtamista, mutta on apuna öisiä vessassa käyntejä taitettaessa.
Kiinnitä huomiota energiatehokkuuteen
Valitsemalla energiatehokkaita valoja voit säästää energiaa ja rahaa pitkällä aikavälillä samalla kun pienennät ympäristövaikutuksiasi. Kun harkitset valaisimen tai minkä tahansa sähkölaitteen ostoa, tarkista sen energiatehokkuusluokitus. Energiatehokkuusluokitus arvostelee laitteet asteikolla A-G, jossa A on paras ja G heikoin. Energiatehokkuusluokituksen noudattamista ja valvontaa hoitaa Turvatekniikan keskus, Tukes.
Haluatko luoda tunnelmaa tai korostaa kodin pieniä yksityiskohtia?
LED-valosarjat ovat monikäyttöisiä sisustuselementtejä, jotka sopivat niin lattialistojen korostamiseen kuin keräilyesineiden esille nostamiseen vitriineissä. Näitä valoja voi käyttää myös kosteissa tiloissa. Kauniit LED-valot voivat tuoda tunnelmaa esimerkiksi saunaasi ja tehdä siitä vieläkin viihtyisämmän paikan rentoutumiseen.
Huomioita ulkovalaistukseen
Sopivalla ulkovalaistuksella voit korostaa pihasi parhaita puolia ja samalla lisätä turvallisuutta. Kun pihapolut on asianmukaisesti valaistu, parannat pihassa liikkumisen sujuvuutta ja turvallisuutta. Samalla tarjoat lisäsuojaa postinjakajille ja mahdollisille huoltoyhtiön työntekijöille, jotka aamuvarhaisella hoitavat tehtäviään, kuten sanomalehdenjakoa ja teiden hiekoittamista.
Ulkovalaistuksen osalta voit harkita liiketunnistimella ja aikakatkaisulla toimivaa ratkaisua, erityisesti kirkkaimpien valojen osalta. Lähestyvän kaamoksen aikaan, tämä tekee kotiin palaamisesta mukavampaa iltapimeällä ja helpottaa aikaisia aamulähtöjä. Eikä sinun tarvitse kotoa poissa ollessasi miettiä, unohtuiko kirkkaat valot turhaan päälle.
Kotona arjen puuhien lomassa voit liiketunnistimien avulla pitää silmällä kotipihan tapahtumia – valon syttyessä saat esimerkiksi ilmoituksen pizzaperjantain pizzan saapumisesta perille.
Mitä saa tehdä itse ja milloin pitää kutsua ammattilainen
Voit itse asentaa pistotulpan valaisimeen tai kytkeä sen valaisinliittimellä, jota kutsutaan myös sokeripalaksi. Kuitenkin, jos valaisin on kiinteä ja vaatii liittämisen suoraan seinä- tai kattopintaan, on pyydettävä apua sähköalan ammattilaiselta. Samoin, mikäli tarvitset pistorasian tai kytkentöjen päivitystä tai korjaamista, on aina kutsuttava paikalle sähköalan ammattilainen. Jos asennustyöt tehdään märkätiloissa, kannattaa myös tällöin ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Sähkötyöt vaativat aina korkeaa turvallisuutta.
Voit ottaa yhteyttä 24 Centeriin myös silloin, kun olet epävarma siitä, mitä voit tehdä itse ja missä tarvitset ammattilaisten apua. Me ohjaamme sinua eteenpäin ja lähetämme tarvittaessa avuksesi ammattilaisen.
Muistathan, että voit hyödyntää verottajan myöntämää kotitalousvähennystä, kun tilaat ammattilaisen tekemään kotiisi huolto- ja asennustöitä. Voit laskea kotitalousvähennyksen määrän kätevästi laatimamme laskurin avulla.
24 Center auttaa kodin taloteknillisissä tehtävissä
24 Center on talotekniikan päivystyskeskus, joka tarjoaa laadukkaan palvelun taloteknisiin ongelmiin ajasta ja paikasta riippumatta. Saat avun yhdellä soitolla niin kiireellisiin hätätapauksiin kuin kiireettömiin arkitöihin. Laajasta tekijäverkostostostamme löydät alueesi parhaat talotekniikan ammattilaiset. Löydä lähin vapaana oleva putkimies, sähkömies, lukkoseppä tai vaikka imuauto helposti – yksi soitto riittää 0100 2470 tai voit tehdä tilauksen kiireettömästä työstä verkkotilauksena täältä