Mitä tehdä, jos ukkonen aiheuttaa vahinkoja?

Ukkosen havaittuasi, kytke sähkölaitteet pois päältä, sulje ovet ja ikkunat ja pysyttele mahdollisuuksien mukaan sisätiloissa myrskyn ajan. Voit lukea ennakoinnista lisää aiemmasta blogikirjoituksesta: Miten varautua ukkoseen

Ennakkovalmisteluista huolimatta ukkosen aiheuttamia vahinkoja voi silti tapahtua. Tässä blogikirjoituksessa kerromme, mitä tehdä sähkökatkon aikana ja miten tulee toimia sähkökatkon ja ukkosmyrskyn jälkeen.


Oho, kuului jyrähdys ja koti pimeni! 

 

Ukkonen jyrähtelee, salamoi ja kotona valot sammuvat samalla kun kodinkoneet pysähtyvät. Ukkonen on aiheuttanut sähkökatkon. Viimeistään tässä vaiheessa on tärkeää sammuttaa kotisi valot, sähkölaitteet ja irrottaa sähköjohtojen töpselit seinästä. Erityisesti television, tietokoneiden, kodinkoneiden ja jatkojohtojen töpselien irrottaminen seinästä on suositeltavaa. Jos salama sattuu osumaan sähköverkkoon, se voi aiheuttaa ylijännitepiikin, joka voi vahingoittaa herkkiä sähkölaitteita. Myös tulipalon riski on mahdollinen.

Laitteiden sammuttaminen on tärkeää myös siksi, että sulakejärjestelmä voi ylikuormittua sähköjen palautumisen jälkeen. Useiden laitteiden samanaikainen käynnistyminen sähkökatkon jälkeen voi aiheuttaa ylimääräistä kuormitusta sulaketauluun, mikä voi vaurioittaa sitä. Siksi kannattaa olla varovainen laitteiden samanaikaisen käynnistämisen suhteen ja tarvittaessa jakaa niiden käynnistämistä eri aikoihin, etenkin jos sähkökatko on kestänyt pitkään.

Useimmat nykypäivän rakennukset ovat varustettuja tehokkailla suojajärjestelmillä, jotka auttavat ehkäisemään ylijännitteiden vaikutuksia. Vaikka nämä suojaukset ovatkin nykyään yleisiä, luonnonvoimien edessä ei koskaan voi olla liian varovainen. Erityisesti vanhempien rakennusten kohdalla on suositeltavaa noudattaa erityistä varovaisuutta ukkosmyrskyn aikana.

Edellä mainittujen seikkojen vuoksi on suotavaa irrottaa sähkölaitteiden pistokkeet seinästä, kun poistut kotoa pidemmäksi aikaa. Koskaan ei voi täysin tietää, kuinka lähelle ukkonen tulee ja kuinka paljon vahinkoa se voi aiheuttaa.

 

Myrskyn jälkeen havainnointikierros 

 

Rajujen ukkosmyrskyjen jälkeen on hyvä tehdä tarkistuskierros sekä sisätiloissa että ulkona. Laadimme pienen tarkistuslistan, jonka avulla voit kartoittaa yleisimmät vahingot. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että ukkonen on luonnonvoima, joka voi aiheuttaa odottamattomia vahinkoja. Muista aina pitää turvallisuus etusijalla, kun liikut ulkosalla myrskyn jälkeen. 

  1. Tarkkaile lähiympäristöä, erityisesti silloin jos kotisi lähellä on sähkö- tai voimalinjoja. Jos havaitset maahan pudonneita sähköjohtoja, noudata erityistä varovaisuutta. Sähköjohdot maassa ovat äärimmäisen vaarallisia, ja sinun tulee pysyä vähintään 20 metrin päässä niistä. Älä koskaan kosketa sähköjohtoja tai yritä siirtää tai korjata niitä itse. Lisäksi, jos huomaat, että puita tai puiden oksia on kaatunut sähkölinjojen päälle, ole varovainen. Älä yritä poistaa niitä itse, sillä se voi aiheuttaa sähköiskun vaaran. Jos tilanne näyttää vaaralliselta, soita 112 tai sähkölaitokselle. 24 Center auttaa tarvittavissa korjaustöissä.
     
  2. Tutki rakennusten kunto. Tarkista huolellisesti kattorakenteet, savuhormit ja ikkunat mahdollisten vaurioiden varalta. Kiinnitä erityistä huomiota mahdollisiin halkeamiin, irtoaviin osiin tai muihin, jotka viittaavat myrskyn aiheuttamiin vaurioihin. Jos havaitset vakavia vaurioita, älä mene rakennukseen sisälle, vaan kutsu apuun ammattilainen tarkistamaan rakennuksen perusteellinen kunto ja tekemään tarvittavat korjaustyöt.

  3. Käy läpi sadevesijärjestelmät ja tarkista niiden kunto. Tarvittaessa puhdista ne huolellisesti. Varmista, että rännit, syöksytorvet ja muut osat ovat vapaita roskista ja lehdistä, jotka voivat estää veden virtaamisen normaalisti. Sadevesijärjestelmät kannattaa tarkistaa säännöllisesti, jotta ne eivät olisi tukossa ukkosmyrskyn yllättäessä.

  4. Tarkista sähkölaitteet, erityisesti jääkaappi ja pakastin sekä pistorasioiden kunto. On tärkeää huolehtia niiden kunnon tarkastamisesta myrskyn jälkeen, sillä vaurioitunut sähkölaite tai virtalähde voi aiheuttaa tulipalon. Jos laite ei käynnisty, siitä kuuluu outo ääni tai se haisee palaneelle, lopeta käyttö ja ole yhteydessä korjaajaan. Sähköverkon ja -laitteiden vaurioiden korjaaminen on ammattilaisten vastuulla, joten älä yritä korjata niitä itse. 24 Centerin verkostosta löytyy useita sähkötöiden ammattilaisia.

  5. Jos havaitset vesivahingon, toimi nopeasti ja tehokkaasti. Sulje välittömästi päävesijohto, jotta veden virtaus pysähtyy. Tämän jälkeen tuki tai rajaa vuotokohta väliaikaisilla keinoilla, kuten pyyhkeillä tai muilla sopivilla esteillä, jotta vesi ei pääse aiheuttamaan lisää vahinkoja. Tärkeintä on minimoida veden leviäminen ja estää sen pääsy muihin tiloihin tai rakenteisiin. 24 Centerin verkostosta löytyy apua vesivahinkojen varalta. Lisää ohjeita vesivahingon sattuessa pääset lukemaan täältä. 

24 Center auttaa

Me 24 Centerillä seuraamme sääennusteen kehittymistä vuorokauden ympäri ja varaudumme ukkosmyrskyihin. Mikäli myrskyn aikana tai sen jälkeen tarvitset sähköasentajaa tai muuta korjausapua, voit ottaa meihin yhteyttä numeroon 0100 2470. Ole meihin yhteydessä myös silloin, kun et ole varma, kuinka täytyisi toimia. Me päivystämme 24/7 ja olemme aina valmiita auttamaan sinua.




Ajankohtaisimmat blogit

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.