peura olohuoneessa

Peura olohuoneessa

Toukokuinen päivä oli vaihtumassa iltaan. Arkisen elämän äänet rauhoittuivat, ja helsinkiläisessä kerrostalossa ikkunoihin alkoi syttyä valoja yksi kerrallaan. Työt olivat päättyneet, lapset palanneet koulusta ja monien kotien keittiöissä valmisteltiin jo illallista. Asuinalueen ylle oli laskeutunut tavanomainen, turvallinen rauha.

***

Samaan aikaan läheisen metsän reunassa näkyi liikettä. Pensaat kahisivat ja oksat heilahtelivat, kunnes puiden ja kasvillisuuden välistä työntyi näkyviin peuran pää. Se tarkkaili silmillään edessään olevaa autotietä ja kauempana levittäytyvää kaupunkialuetta. Kaikkinainen liike, kirkkaat valot ja oudot hajut tuntuivat siitä pelottavilta, mutta toisaalta valtavan kiehtovilta. Se näki edessään maailman, joka poikkesi täysin takana olevasta metsän hämäryydestä. Keräten hetken aikaa rohkeutta peura seisoi hievahtamatta paikoillaan, kunnes aivan yhtäkkiä pinkaisi juoksuun. Vasemmalta tullut autoilija jarrutti renkaat kirskuen, ja katseli hämmästyneenä ruskean eläimen juoksua kohti asutusaluetta.

Ympäristö oli sille kuitenkin täysin vieras. Siellä oli liikaa ääniä ja liikaa ihmisiä, ja hyvin pian peura alkoi haluta takaisin tuttuun kotiinsa, metsän turvalliseen hämäryyteen. Se juoksi roskakatosten, pihakeinujen ja autojen välistä ja yritti löytää tietä takaisin. Saavuttuaan erään kerrostalon pihaan peura pysähtyi ja näki edessään ikkunan. Sen takana liikkui ihmisiä, ja tätä näkyä se pysähtyi nyt katsomaan.

Eläinten maailma ja ajatukset ovat joskus ihmisille suuri arvoitus. Syytä on vaikea löytää, mutta nyt peura taivutti päänsä alas, kiihdytti itsensä täyteen vauhtiin ja iskeytyi ikkunalasia vasten.

***

Pauketta, kilinää, kirkumista. Lasinsiruja, kaatuneita tuoleja ja maljakkoja. Sekasortoa, jota asunnossa olleet ihmiset eivät olisi koskaan voineet kuvitella tapahtuvan. Siinä he olivat, samassa olohuoneessa, ihmiset ja peura. He tuijottivat toisiaan ja äänettömyyden vallitessa miettivät, että mitähän ihmettä tässä oikein pitäisi sanoa.

Sinä toukokuisena iltana soitettiin kaksi puhelua. Toinen hätäkeskukseen, toinen 24 Centerille. Tehtävänanto oli hyvin poikkeuksellinen: peura oli syöksynyt sisälle kerrostaloasuntoon maantasossa olevasta ikkunasta. 24 Center välitti paikalle välittömästi lasipäivystäjän, jonka tehtävänä oli asentaa asuntoon uusi ikkuna. Hätäkeskus välitti paikalle viranomaiset, jotka hoitivat asiat muuten kuntoon.

Yö laskeutui pian kaupungin ylle. Kun aurinko laski taivaanrannan taakse, kaikki näytti taas aivan tavanomaiselta. Yhdessä kerrostaloasunnossa oli kuitenkin uusi ikkunaruutu, jonka takana asuvilla ihmisillä oli nyt kerrottavana uskomaton tarina. Se tarina kertoi peurasta, joka teki vierailun heidän kotiinsa keskellä arki-iltaa.

Helsingin Sanomien artikkeli luettavissa: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006125116.html

Ajankohtaisimmat blogit

Kodin-yleisimmat-sahkosyopot
Kodin huoltaminen

Kodin yleisimmät sähkösyöpöt

Miten säästää sähkönkulutuksessa?  Moni meistä on jo on tottunut sammutteleman turhia valoja tai harventanut saunomista, jotta sähkölasku ei pomppaisi liian suureksi, mutta kodin todelliset sähkösyöpöt

Lue lisää
sahkokiukaan-huolto
Kodin huoltaminen

Sähkökiukaan huolto

Vinkit sähkökiukaan huoltamiseen Sähkökiukaan huolto on tärkeää kiukaan käyttöiän maksimoiseksi.  Jokaisen saunan omistajan pn hyvä osata tehdä kiukaan huolto säännöllisin väliajoin. Sähkökiukaan vastukset ovat usein

Lue lisää
Valaisimen asennus
Sähkömies

Valaisimen asennus

Valaisimen asennus on helppoa, kun sen osaa! Lamppujen asennus on jotakin, mikä tulee kenellä tahansa vastaan jossain vaiheessa elämää. Tämä tarkoittaa sitä, että lamppuja saa

Lue lisää
Kodin-yleisimmat-sahkosyopot
Kodin huoltaminen

Kodin yleisimmät sähkösyöpöt

Miten säästää sähkönkulutuksessa?  Moni meistä on jo on tottunut sammutteleman turhia valoja tai harventanut saunomista, jotta sähkölasku ei pomppaisi liian suureksi, mutta kodin todelliset sähkösyöpöt

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.