Kesä on lähestymässä kovaa vauhtia ja olemmekin saaneet nauttia poikkeuksellisen lämpimistä keleistä jo useaan otteeseen tämän kevään aikana. Lämpimien kelien varjopuolena on ukonilmat ja niihin liittyvä salamointi.
Ukkoskauden alku Suomessa ajoittuu toukokuun loppupuolelta elokuun puoliväliin. Ukkonen on Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä vaarallisin. Sen vaarat liittyvät salamointiin, suuriin rakeisiin, voimakkaisiin trombeihin sekä kaatosateen aiheuttamiin äkillisiin tulviin. Salama pystyy kohdalle osuessaan tappamaan, vammauttamaan vakavasti tai sytyttämään tulipaloja. Yleisimmin ukkonen aiheuttaa aineellisia vaurioita. Esimerkiksi on sattunut tapauksia joissa ukkospilvestä satavat harvinaisen suuret rakeet ovat rikkoneet autojen tuulilaseja. Pelkoon ei ole syytä, kun muistaa muutaman perusohjeen.
Vanha hyvä keino sähkölaitteiden suojaamiseksi on ottaa sähkölaitteiden pistokkeet irti pistorasiasta ukkosen ajaksi. Pelkkä virrankatkaisu virtapainikkeesta ei riitä. Nykytekniikka on herkkää ukkosen aiheuttamille ylijännitteille sähköverkossa. Tyypillisimmin ukkosella vaurioituvat tietotekniikkalaitteet ja digiboksit, sekä jääkaapit ja pakastimet. Sähkölaitteille vahingollinen ylijännite voi siirtyä useita kilometrejä sähkö- tai televerkon välityksellä rakennuksessa oleviin sähkölaitteisiin ja hajoittaa ne. Tämä voidaan välttää esimerkiksi ylijännitesuojalla varustetulla jatkopistorasialla tai pistorasioihin kiinnitettävillä ylijännitesuojilla, jotka suojaavat sähkölaitteita ukkosen aiheuttamilta vaurioilta.
Ylijännitesuojan hankkiminen kannattaa, jos ei halua käyttää perinteistä keinoa eli irrottaa kaikkia sähkölaitteita pistokkeistaan ukkosen ajaksi. Uusiin kiinteistöihin voidaan rakentaa jo valmiiksi ukkossuojausjärjestelmä, joka varmistaa rakennuksen suojauksen salamoinnista huolimatta.
Vinkkejä ukkosen varalle:
- Kytke pois ne sähkölaitteet, joihin pääset käsiksi.
- Älä lähde vesille tai uimaan.
- Vältä ulkona ollessasi aukeita paikkoja.
- Siirry mahdollisuuksien mukaan sisätiloihin ukkosen yllättäessä.
- Vältä hissin käyttöä sähkökatkoksen varalta.
- Pidä ovet ja ikkunat suljettuina ukkosella, estääksesi salaman sisään tulemisen.
- Varmista oman vakuutuksesi ehdot ukkosen tekemille tuhoille, ennen kuin niitä pääsee syntymään.
Vinkit ukkosen jälkeen:
- Tarkista rakennuksen kattorakenteet, savuhormit ja ikkunat mahdollisen vaurioitumisen varalta.
- Puhdista tukkeutuneet sadevesijärjestelmät.
Myrskytuhojen korjaaminen on aina ammattilaisten hommaa. Itsenäisesti ei saa lähteä korjaamaan minkäänlaisia sähköverkon vaurioita. Korjaustyöt on jätettävä sähkön vaarat hallitseville sähkötöiden ammattilaisille. Me varaudumme ukkosmyrskyihin ja seuraamme sääennusteen kehittymistä vuorokauden ympäri. Mikäli myrskyn aikaan tai sen jälkeen tarvitset sähköasentajaa tai muuta apua, niin soita meille 0100 2470 me päivystämme 24/7 ja olemme aina valmiita auttamaan sinua.