Lämminvesivaraajan asennus

Tietoa lämminvesivaraajasta ja sen asennuksesta!

Lämminvesivaraajan asennus

Lämminvesivaraajan tehtävä on tärkeä, sillä suomalaisissa sähkölämmitteisissä omakotitaloissa ja rivitaloissa käyttövesi lämmitetään juuri tällä laitteella. Eli nimensä mukaisesti lämminvesivaraajan pääasiallisena tehtävänä on lämmittää vettä sekä huolehtia siitä, että sitä on aina riittävissä määrin lämmitettynä asukkaiden käyttöön.

Paljonko lämminvesivaraajan asennus maksaa?

Lämminvesivaraaja on hyvin eristetty säiliö, joka on rakennettu kestävästä materiaalista. Varaajassa on sähkövastus, joka lämmittää veden sähköllä. Ennen lämminvesivaraajan ostoa on aina ensin määritettävä, kuinka monta käyttäjää varaajalle on sekä kuinka suuri lämpimän veden käyttötarpeen määrä tulee olemaan.

Lämmintä vettä voidaan siis joissakin kotitalouksissa tarvita vain suihkussa käyntiin, kun taas toisissa kotitalouksissa sitä tarvitaan tiskikoneeseen, suihkuun, kylpyammeen täyttöön ja siivoukseen. Liian tarkkaan lämpimän veden määrää ei onneksi tarvitse laskea ennen asennusta, sillä tärkeintä on, että lämmintä vettä tulee riittämään myös hetkellisten kulutuspiikkien osalta.

Itse lämminvesivaraaja ja sen asennuksen hinta riippuu useasta eri tekijästä:

  • Varaajan koko, tehokkuus ja tilavuus
  • Varaajan malli (esimerkiksi lattia, seinä, hybridi jne.)
  • Mitä muita toimenpiteitä palveluun kuuluu (pelkkä lämminvesivaraaja vs. pelkkä asennus vai molemmat yhdessä)

Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että lämminvesivaraajan hinta liikkuu keskimäärin noin 300–2 500 euron välimaastossa. Lämminvesivaraaja, sen asentaminen ja käyttöönotto puolestaan maksaa tilanteesta riippuen noin 600–3 000 euroa. Jos lämminvesivaraaja on jo hankittu, sen asennus ja kytkentä maksavat keskinmäärin 300–1 000 euroa. Myös lämminvesivaraajan vaihto tai uusiminen liikkuu samassa hintaluokassa asennuksen ja kytkennän kanssa.

Miksi lämminvesivaraajaa tulee huoltaa?

Kuten aikaisemmin jo mainittiin, lämminvesivaraajan tehtävänä on lämmittää ja varastoida kotitalouden arkeen tarvittavaa käyttövettä. Joissakin tapauksissa suuremmat lämminvesivaraajat ovat myös tärkeä osa kotitalouden lämmitysjärjestelmää.

Lämminvesivaraajien tekninen käyttöikä on noin 15–20 vuotta, eli toisin sanoen ne kestävät käytössä varsin pitkään. Kuitenkin, vaikka varaaja olisi rakennettu miten laadukkaista materiaaleista ja komponenteista tahansa, ne alkavat hiljalleen kulua erityisesti silloin, kun varaaja on jatkuvassa käytössä.

Kun lämminvesivaraaja ylittää 20 vuoden iän, sen vuoto- ja rikkoutumisriski alkaa kasvaa asteittain. Tällöin varaaja tulee ennemmin tai myöhemmin rikkoutumaan. Koska varaajan rikkoutumiseen liittyy suuri vesivahingon riski, lämminvesivaraajaa kannattaa huoltaa säännöllisin väliajoin sekä vaihtaa heti, kun tekninen käyttöikä on mennyt umpeen.

Vaarana kuluneessa lämminvesivaraajassa onkin se, että mittavia vesivaurioita voi syntyä niin pitkällä aikavälillä ja niin salakavalasti, että talon asukkaat eivät sitä huomaa ennen kuin on jo liian myöhäistä. Vesivahingon sattuessa myös korjauksen kulut tulevat todennäköisesti nousemaan moninkertaisiksi lämminvesivaraajan huoltamiseen ja vaihtamiseen verrattuna. Lisäksi vesivahingon sattuessa myös varaajan teknisen käyttöiän ylittäminen voi tuottaa merkittäviä ongelmia vakuutuskorvausten hakemisessa ja myöntämisessä.

Lämminvesivaraajan asennus on ammattilaisen tehtävä

Lämminvesivaraajan asennus kuuluu LVI-alan ammattilaiselle, koska laitteen virheellinen asennus johtaa vakuutusturvan raukeamiseen. Varaajan asennus voi joissakin tapauksissa edellyttää myös sähkötöitä ja näissä tapauksissa paikalle kutsutaan sähkömies. Asianmukainen asennus varmistaa lämminvesivaraajalle sekä täyden teknisen käyttöiän että ehkäisee käytön yhteydessä tapahtuvaa ennenaikaista kulumista ja siitä aiheutuneita mahdollisia taloudellisia vahinkoja.