Installation av armaturen

Installation av armaturen

Att montera en armatur är enkelt när man vet hur man gör!

Att installera lampor är något som kommer upp för alla någon gång i livet. Det innebär att lampor kan installeras i samband med exempelvis flytt eller inredningsprojekt. Byte av lampor är också vanligt och ingår i varje hems verksamhet. Det är värt att uppmärksamma lampor och belysningsarmaturer, eftersom de verkligen gör ett hem: bra belysningslösningar ger både användbarhet och atmosfär till hemmet. Så ta kontroll över din belysningsinstallation med hjälp av dessa tips!

Av dig själv eller av en professionell?

Många av knepen för att installera en armatur eller lampa är sådana som är värda att lära sig hemma. Det är inte svårt att installera en enkel glödlampa, men när ska man vända sig till en fackman?

Nedan listar vi några situationer där du kanske undrar om du ska göra det själv eller be en professionell person om hjälp.

  • Installera en taklampa i ett uttag: det finns många steg för att installera en taklampa, och det finns också många anslutningsalternativ. I bästa fall finns det ett uttag i taket och en kontakt i glödlampan, och operationen kommer inte att vara en snooze för någon som har gjort mindre heminstallation.
  • Sätta in sockerbiten: att sätta in sockerbiten i uttaget är en något svårare operation. Detta kan göras hemma med noggranna instruktioner, eftersom det kan finnas någon i familjen eller bland vänner som kan ge dig råd.
  • Installera ett takuttag: Om ditt hem inte har ett takuttag på exakt den plats där du vill ha det, kan det installeras. En mer erfaren hemrenoverare kanske kan göra det själv, men ibland är det värt att anlita ett proffs. Var noga med att bedöma dina egna färdigheter, för ingen vill ha ett dåligt installerat uttag i sitt hem!
  • Installera en vägglampa: En vägglampa skiljer sig från en taklampa eftersom den vanligtvis drivs av ett vanligt vägguttag. Vanligtvis har vägglampan hål där den kan fästas på väggen med skruvar. Utmaningen här är att känna till väggens sammansättning och typen av skruvar.

Halogen eller Led? Vilket är mest miljövänligt och effektivt?

När man köper lampor tänker många också på miljövänlighet och effektivitet - lampor är ju trots allt eldrivna apparater! Importen av glödlampor till Finland upphörde faktiskt redan 2012. Många har säkert hört talas om halogen- och LED-lampor, men det är svårt för vanliga konsumenter att bedöma vilket som är det mest miljövänliga alternativet. Vilken av dessa lampor använder minst energi?

Här jämför vi skillnader och likheter mellan LED- och halogenlampor för att ge dig en bättre uppfattning om vilken som passar bäst för ditt hem.

  • Led: LED-lampan utmålas som ett grönare alternativ, men är den det? Led-lampor kräver inte höga temperaturer för att fungera, så deras energiförbrukning är ofta låg och deras livscykel är lång. Led-lampor lider inte heller av att slås av och på upprepade gånger, så lamporna kan stängas av när de inte behövs. LED-lampor har också ett dimningsalternativ, vilket säkerställer lägre energiförbrukning.
  • Halogen: Halogenlampan har fasats ut under 2018 på grund av dess ineffektiva energianvändning. Halogenlampor har utgått 2018 på grund av sin låga energiförbrukning. Halogenlampor är därför energiineffektiva och i stället för en halogenlampa bör du välja en LED-, lysrörs- eller lågenergilampa.

De mest aktuella bloggarna

Kylning av ditt hem

Luftvärmepump före sommaren

Våren närmar sig med stormsteg och många hem börjar visa tecken på att inomhusluften håller på att bli varmare. Solens strålar kan snabbt värma upp inomhusluften till en obehagligt varm temperatur och att kyla luften kan

Läs mer
Underhåll av hemmet

Vårunderhåll av en sommarstuga

När våren kommer är det viktigt att ta hand om vårens underhåll av både ditt hem och din sommarstuga. Omfattningen av underhållet påverkas av ett antal faktorer, bland annat om stugan har varit kall, om grundvärme

Läs mer
Uppvärmning

Optimera din golvvärme och spara smart

Golvvärme ger en behaglig och jämn värme i ditt hem - men visste du att ett smart värmesystem också kan ge besparingar? Ett smart system optimerar uppvärmningen efter elpriset, så att du kan

Läs mer
Vår fastighetsteknik
Underhåll av hemmet

Vårens checklista för byggservice i hemmet

Våren är på väg - temperaturen stiger och snön smälter. Nu är det dags att se över husets byggnadstekniska installationer! Kontrollera ventilationen och rören både på insidan och utsidan för att se till att de fungerar,

Läs mer

Få en rabattkod på 10 euro när du prenumererar på nyhetsbrevet!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en rabatt på 10 euro på din prenumeration.