Underhåll av sågverk

Underhåll av elvärmare

Tips för underhåll av din elektriska värmare

Underhåll av ett elektriskt bastuaggregat är viktigt för att maximera aggregatets livslängd. Varje bastuägare bör veta hur man servar sitt aggregat med jämna mellanrum. Motstånden i ett elektriskt bastuaggregat är ofta trånga på grund av tung användning, motstånden kan bli skeva och värmen kan inte flöda fritt.

Elektriska spisar används ofta flitigt 

Moderna elektriska bastur har letat sig in i nästan alla hem, vilket gör det snabbt och enkelt att bada bastu. Detta har dock inte förändrat det faktum att bastun har en unikt viktig plats i finländarnas liv, och för många människor är bastun och de ritualer som är förknippade med den oerhört värdefulla, till och med heliga. Man sätter sig på brädorna för att sakta ner och lugna ner sig, kanske lägger man bastulammen i bastugrytan och dricker en svalkande bastudryck.

Bastubadandet är en integrerad och viktig del av den finska kulturen. Förr i tiden föddes och dog man i bastun, men idag drar sig människor tillbaka till bastuns milda värme för att slappna av i trötta muskler eller för att friska upp tankarna efter en hektisk dag. För att få ut mesta möjliga av din bastuupplevelse bör du investera i atmosfären, renligheten och naturligtvis bastuns hjärta - ett effektivt och ändamålsenligt aggregat.

Underhåll av elvärmare 

Hur underhåller jag min spis? 

  • Håll ett öga på stenarnas skick
  • Ändra ordningen på stenarna en gång om året
  • Byt ut stenarna vart 1-3:e år
  • Håll ett öga på hur resistanserna fungerar
  • Om värmaren fortfarande är relativt ny, byt ut det trasiga motståndet
  • Byt ut värmaren om verkningsgraden försämras och värmarens livslängd börjar påverkas

Ju oftare spisen värms upp och ju mer ånga som kastas, desto mer skadas stenarna. Den första underhållsåtgärden är därför att kontrollera stenarnas skick.

Det är också en bra idé att ladda om stenarna och vid behov byta ut dem mot nya. Stenarnas yta slits, och som ett tecken på detta samlas stenflisor och damm på bastugolvet framför kaminen. När stenarna på kaminens yta blir ljusgrå är det dags att byta ut dem. I en elektrisk kamin slits stenarna ganska jämnt, men om man ändrar ordningen på stenarna ökar deras livslängd något.

Det lönar sig att byta ut din elspis vart 10-15 år

Det är inte längre bastutomtens öga som kikar genom sprickorna i kaminens stenar, utan kaminens röda flammande motstånd. Ett funktionellt och modernt elaggregat ger en behaglig och mjuk ånga, men med tiden kan dess effektivitet börja avta och dess funktionalitet försämras. Denna förändring kan ske gradvis och bastubadaren kanske inte ens märker den.

Ett enda motstånd kan också gå sönder, vilket innebär att värmaren inte längre värmer ordentligt och att ångan förblir svag. Trasiga resistorer kan bytas ut, men detta bör göras av en fackman. Den mest effektiva lösningen är dock att byta ut värmaren mot en ny då och då. På så sätt kan du vara säker på att aggregatet fungerar som det ska och att bastun verkligen ger dig bästa möjliga förutsättningar för en avkopplande bastukväll.

För att få ut mesta möjliga av din bastuupplevelse bör du investera i atmosfären, renligheten och naturligtvis bastuns hjärta - ett effektivt och funktionellt aggregat.

Om du funderar på att byta ut din kamin kan du läsa våra tips om när och varför du ska byta ut den här

En modern kamin är effektiv och vacker

Kaminer har utvecklats snabbt under de senaste åren, både när det gäller effektivitet och utseende. Det finns ett brett utbud av kaminer att välja mellan, allt från traditionella basmodeller till mer ovanliga och iögonfallande designlösningar. De modernaste smarta kaminerna kan till och med fjärrstyras via en app i telefonen. Moderna pelarkaminer eller speciella platta kaminer är eleganta och vackra och avger mjuka, fuktiga strålar.

Det är därför mycket viktigt att noggrant välja det bästa bastuaggregatet för din bastu när det gäller storlek, utseende, användbarhet, effektivitet och pris.

I stället för mekaniskt vändbara reglage kan nya bastuaggregat ha behändiga digitala väggtermostater som visar bastutemperaturen och som kan installeras t.ex. i badrumsdörren bredvid strömbrytaren, så att bastuaggregatsanvändaren slipper sitta på huk i mörkret vid bastuaggregatets bas. Det metallgallerförsedda pelaraggregatet kan också infällas i taket, vilket gör det till ett fantastiskt dekorativt element och blickfång som tillför stil och atmosfär till basturummet och kröner en härlig stund av bortskämdhet.

Det är därför mycket viktigt att noggrant välja det bästa bastuaggregatet för din bastu när det gäller storlek, utseende, användbarhet, effektivitet och pris. På så sätt blir slutresultatet givande och du kan njuta av bastun på ett bekvämt och bekvämt sätt. En bra bastus inverkan på livskvaliteten är obestridlig, och vem vet - kanske kan du med det fräscha badvattnet som susar på de heta stenarna och den milda ångan som fyller bastuns bastu fortfarande ana att det finns en gammal andevärld?

24 Center installationstjänster 

Visste du att du genom 24 Center även kan få en elektriker snabbt på plats för mindre installationer, t.ex. en kamin?
Ring0100 2470 för att fråga om installationstjänsten - du får garanterat marknadens snabbaste installation! Du kan också beställa installationstjänsten online här

Du kanske också är intresserad av

De mest aktuella bloggarna

Det är enkelt att kyla ditt hem med en luftvärmepump.
Kylning av ditt hem

Tips för att kyla ditt hem

Under sommarens värmeböljor lider många hem av bristande komfort på grund av alltför höga rumstemperaturer. För höga rumstemperaturer kan inte bara orsaka hälsoproblem, utan även försämra sömnkvaliteten avsevärt. Om

Läs mer på engelska

Få en rabattkod på 10 euro när du prenumererar på nyhetsbrevet!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en rabatt på 10 euro på din prenumeration.