lås- och dörröppning

Snabblås och dörröppning

En snabb öppning av låset av en fackman

Har du någonsin tappat bort dina nycklar eller förlagt dem? Det kan hända vem som helst, och det är något du kan och bör förbereda dig för i förväg. Låsrelaterade problem är nästan alltid ett jourjobb för en låssmed, så att anlita en låssmed kan sänka en betydande summa pengar på nolltid. I den här artikeln går vi igenom de vanligaste låsrelaterade problemen och naturligtvis hur du kan förbereda dig för dem i förväg.

De vanligaste anledningarna till att öppna ett lås

En av de vanligaste orsakerna till att man blir utelåst är helt enkelt att nycklarna har glömts kvar antingen inne i bostaden eller på fel ställe, till exempel på jobbet eller hos en vän. Den här typen av glömska drabbar både barn och vuxna och är ett ganska vanligt problem. Ibland går det att återfå en borttappad nyckel, men av praktiska skäl är det inte alltid möjligt. I bostadsrättsföreningar kan en vaktmästare öppna dörren, men även på kvällar och helger är deras arbete inte gratis.

Ett liknande problem uppstår om nyckeln tappas bort eller blir stulen. Att tappa bort en nyckel kan bli mycket kostsamt, eftersom du kanske måste återställa nycklarna till hela huset. Med moderna elektroniska lås kan man spärra en borttappad nyckel och få en ny, men det är inte gratis. Det är mycket viktigt att även stora familjer vet vilken nyckel som används av vem och kommer överens om en gemensam policy för reservnycklar.

Om nyckeln bryts av i låset går dörren fortfarande inte att öppna. Det är bäst att överlåta borttagningen av en avbruten nyckel till proffs, så att låset inte skadas av borttagningsförsöket. Det finns låssmeder som har jour dygnet runt, men det är inte säkert att de finns i närheten av ditt hem. I en sådan situation kommer du sannolikt att behöva vänta ett tag på hjälp, och avståndet kommer naturligtvis att öka kostnaden för tjänsten.

Undvik dyr låsöppning

Varje person bör ha minst en reservnyckel i sitt hem. Det är ingen bra idé att förvara en reservnyckel i hemmet, där den inte hjälper till om nyckeln tappas bort eller blir stulen. Att lägga en reservnyckel under dörrmattan eller i en blomkruka vid dörren är en lösning som många känner igen från filmer, men i verkligheten är dessa gömställen också mycket lätta att hitta för objudna gäster. Förvara därför inte din reservnyckel direkt utanför ytterdörren för länge. Att lämna dörren olåst är inte heller en bra lösning, även om detta kanske fortfarande är fallet på landsbygden i Finland.

Om du vet att din granne tillbringar mycket tid hemma kan det vara värt att ge honom eller henne en reservnyckel. På så sätt finns hjälpen åtminstone fysiskt nära till hands om det skulle behövas. Du kan också ge en reservnyckel till en släkting eller vän, men det är viktigt att komma ihåg att en reservnyckel är mest användbar när den är lättillgänglig om du tappar bort din egen.

En husnyckel är inte alls den enda nyckel som människor bär med sig. Nycklar för transport och arbete är lika värdefull last att ta hand om. En reservnyckel till bilen bör förvaras separat från huvudnyckeln, och en bra plats att förvara den på är till exempel i hallen i ditt hem.

De mest aktuella bloggarna

Det är enkelt att kyla ditt hem med en luftvärmepump.
Kylning av ditt hem

Tips för att kyla ditt hem

Under sommarens värmeböljor lider många hem av bristande komfort på grund av alltför höga rumstemperaturer. För höga rumstemperaturer kan inte bara orsaka hälsoproblem, utan även försämra sömnkvaliteten avsevärt. Om

Läs mer på engelska

Få en rabattkod på 10 euro när du prenumererar på nyhetsbrevet!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en rabatt på 10 euro på din prenumeration.