Installation av varmvattenberedare
Information om varmvattenberedaren och dess installation!

Installation av varmvattenberedare
Varmvattenberedaren spelar en viktig roll, för i finska villor och radhus med elvärme är det den här enheten som värmer upp varmvattnet. Med andra ord, som namnet antyder, är varmvattenberedarens huvudsakliga funktion att värma vatten och se till att det alltid finns tillräckligt med varmvatten tillgängligt för användning av de boende.
Hur mycket kostar det att installera en varmvattenberedare?
Varmvattenberedaren är en välisolerad tank av hållbart material. Varmvattenberedaren är utrustad med ett elektriskt motstånd som värmer upp vattnet med hjälp av elektricitet. Innan du köper en varmvattenberedare är det alltid nödvändigt att bestämma hur många användare beredaren ska ha och hur mycket varmvatten som kommer att behövas.
I vissa hushåll kanske varmvattnet bara behövs för att duscha, medan det i andra hushåll kan behövas för att köra diskmaskinen, duscha, fylla badkaret och städa. Lyckligtvis behöver man inte beräkna varmvattenmängden alltför exakt före installationen, eftersom det viktiga är att det finns tillräckligt med varmvatten även för tillfälliga toppar i förbrukningen.
Själva varmvattenberedaren och kostnaden för att installera den beror på ett antal faktorer:
- Reservoarens storlek, effektivitet och volym
- Reservoarmodell (t.ex. golv, vägg, hybrid etc.)
- Vilka andra åtgärder ingår i tjänsten (bara varmvattenberedaren jämfört med bara installationen eller båda tillsammans)
Som en allmän regel ligger genomsnittspriset för en varmvattenberedare mellan 300 och 2500 euro. Kostnaden för en varmvattenberedare, dess installation och idrifttagning ligger däremot på cirka 600-3 000 euro, beroende på situationen. Om du redan har köpt en panna kostar installation och anslutning i genomsnitt mellan 300 och 1 000 euro. Att byta ut eller byta ut pannan ligger också i samma prisklass som installation och anslutning.
Varför behöver jag underhålla min varmvattenberedare?
Som tidigare nämnts är syftet med en varmvattentank att värma och lagra det varmvatten som behövs för hushållets dagliga bruk. I vissa fall är större varmvattenberedare också en viktig del av hushållets värmesystem.
Den tekniska livslängden för varmvattenberedare är ca 15-20 år, dvs. de håller ganska länge. Men oavsett hur högkvalitativa material och komponenter som används vid tillverkningen av en förrådsberedare är, kommer de långsamt att slitas ut, särskilt om beredaren används kontinuerligt.
När en varmvattentank är äldre än 20 år börjar risken för läckage och brott att öka gradvis. Förr eller senare kommer tanken att gå sönder. Eftersom risken för vattenskador är stor bör pannan servas med jämna mellanrum och bytas ut så snart pannans tekniska livslängd är slut.
Faran med en uttjänt varmvattenberedare är att omfattande vattenskador kan uppstå under så lång tid och så smygande att de boende i huset inte märker det förrän det är för sent. I händelse av vattenskada kommer reparationskostnaden sannolikt också att vara många gånger högre än kostnaden för att underhålla och byta ut varmvattenberedaren. Om varmvattenberedarens tekniska livslängd överskrids i samband med en vattenskada kan det dessutom leda till betydande problem när det gäller att begära och betala ut försäkringsersättning.
Installationen av en varmvattenberedare bör utföras av en fackman
Installationen av en varmvattenberedare bör utföras av en professionell rörmokare, eftersom en felaktig installation gör att försäkringsskyddet upphör att gälla. I vissa fall kan installationen av varmvattenberedaren även kräva elarbeten, och då ska en elektriker anlitas. En korrekt installation säkerställer att pannan har en full teknisk livslängd och förhindrar förtida slitage under användning och därmed potentiell ekonomisk skada.