Vinterförvaring av sommarstuga

7+1 checklista: sommarstuga för vintern

Underhålls- och reparationsarbeten på sommarstugan är ett utmärkt tillfälle att ägna sig åt praktiska aktiviteter tillsammans med familj och vänner. Det är dock viktigt att komma ihåg att för vissa underhålls- och reparationsarbeten är det lämpligt och ibland till och med nödvändigt att anlita professionell expertis.

24 Center finns där för att hjälpa dig om det uppstår något under vinterförvaringen av din stuga där dina kunskaper eller verktyg inte räcker till. Kom ihåg att du också kan vända dig till oss när du inte är helt säker på hur du ska hantera en ny teknisk utmaning. I plötsliga och oväntade situationer är 24 Center bara ett telefonsamtal bort. 

Vårt tidigare blogginlägg, Årligt underhåll av bostaden - en checklista med 11 punkter, passar också utmärkt för fritidshus som används året runt. I den här artikeln kommer vi dock att fokusera specifikt på fritidshus som används under sommaren.

Vi har sammanställt en 7+1 checklista över saker som du åtminstone bör tänka på när du förbereder ditt sommarhus för vinterförvaring.



1. Rengör regnvattenrännorna, dvs. takrännorna 

Det är en god idé att rengöra stugans hängrännor två gånger om året, på våren och hösten, och särskilt på hösten innan höstregnen kommer. Rengöringen är enkel, antingen för hand eller med en borste med långt skaft. Slutligen kan du spruta med en trädgårdsslang eller hälla vatten i hängrännan för att upptäcka eventuella blockeringar i stupröret. Om vattnet inte kan rinna fritt och kontrollerat kan det orsaka fuktskador på huskonstruktionen. Kom också ihåg att kontrollera skicket på rännans infästningar och skarvar.


2. Gå igenom den elektriska utrustningen

Gå igenom alla elektriska apparater och deras skick, och torka försiktigt bort damm. Glöm inte att rengöra utrymmena bakom kylskåpet och ugnen, där det samlas förvånansvärt mycket damm som kan förkorta apparaternas livslängd.

Om du hittar felaktig elektrisk utrustning rekommenderas det att du tar den till en fackman för att få den reparerad, eftersom trasig elektrisk utrustning kan utgöra en brandsäkerhetsrisk. Elektrisk utrustning som inte är lämplig för användning ska lämnas till SER:s avfallsinsamling.

Innan du lämnar stugan ska du stänga av alla elektriska apparater och se till att alla lampor är släckta. Överväg dessutom att stänga av huvudströmbrytaren för att förhindra elektriska fel eller brandrisk. Det är dock viktigt att ta hänsyn till vilken typ av värmesystem som finns i stugan i detta sammanhang.



3. Se till att fönster och dörrar är täta, beakta även behovet av underhållsvärme

Kontrollera att fönster och dörrar är ordentligt stängda. På så sätt hindras kall luft, fukt och snö från att komma in i stugan. Det beror helt på vilka material som använts för att bygga stugan, vattenledningarna och deras placering samt vilken utrustning du förvarar i stugan, om du kan låta stugan stå kall under vintern.

En traditionell timmerstuga är vanligtvis byggd så att den inte behöver ett separat underhållsvärmesystem. Isolerade stugor kan dock kräva en liten mängd underhållsvärme för att förhindra fuktuppbyggnad och mögeltillväxt. I vilket fall som helst kan en liten mängd underhållsvärme bidra till att förhindra uppbyggnad av fukt under svår frost, oavsett om din stuga är en traditionell timmerstuga eller en mer modern isolerad stuga.



4. Rengör och töm vattenledningarna

Rengör vattenlås och golvbrunnar för att förhindra att de luktar. Kom också ihåg att koppla bort vattentillförseln och tömma rören på vatten så att fruset vatten inte skadar rören när frosten kommer.


5. Har dräneringen tagits om hand?

Enligt räddningslagen är fastighetsägaren skyldig att sörja för regelbunden sotning av skorstenen. Förutom brandsäkerheten är regelbunden sotning nödvändig för att säkerställa att eldstaden har en god värmekapacitet och att skorstenen fungerar som den ska.

Bestämmelserna om flisning förnyades i början av 2019. Till följd av reformen är räddningsverken inte längre skyldiga att tillhandahålla sotningstjänster inom sitt område, utan fastighetsägarna kan beställa sotningstjänsterna av en sotningsentreprenör som de själva väljer.



6. Locka inte till dig gnagare 

Svalare väder får möss och andra små skogsdjur att söka skydd. Rensa köksskåpen från allt som kan malas, inklusive havregryn och andra torrvaror. Torrvaror kan också förvaras i täta lådor, t.ex. glasburkar.

 

7. Förhindra inbrott och kontrollera om låset är tillräckligt

Ta bort alla värdefulla och ekonomiskt betydelsefulla föremål från stugan. Lämna inte heller alkohol synligt som ett lockbete för potentiella inkräktare.

Vilken typ av låssystem har du i din stuga? Ett traditionellt manuellt lås kan vara lätt att bryta upp. Elektroniska lås ger extra skydd, och appar för elektroniska lås kan till exempel hjälpa dig att få varningar om objudna besökare.

Ett elektroniskt låssystem ger också många möjligheter om du ska hyra ut din stuga till exempelvis höstvandrare. Skulle ett elektroniskt lås vara rätt val för din stuga? Läs artikeln om elektroniska låssystem.

+1 En checklista inför våren

När du gör dina inspektions- och underhållsrundor ska du notera eventuella problem som kräver service och reparation. På så sätt har du en underhållslista klar till våren och du kan göra billiga inköp under vintern, eftersom du vet vilka brister din stuga har och vilka kommande underhålls- och reparationsbehov som finns.

 

24 Center hjälper till med underhåll av byggnadstjänster för ditt hem och din sommarstuga 

24 Center är en jourcentral för fastighetsservice som erbjuder högkvalitativ service för fastighetstekniska problem oavsett tid och plats. Du kan få hjälp med ett enda samtal för både akuta nödsituationer och lugna vardagssysslor. Med vårt omfattande nätverk av entreprenörer hittar du de bästa byggteknikerna i ditt område. Du kan enkelt hitta närmaste rörmokare, elektriker, låssmed eller till och med en slamsugare - ett samtal till 0100 2470 är allt som krävs, eller så kan du göra en beställning för arbete i lugn och ro onlinebeställning härifrånä

De mest aktuella bloggarna

Underhåll av hemmet

Vårunderhåll av en sommarstuga

När våren kommer är det viktigt att ta hand om vårens underhåll av både ditt hem och din sommarstuga. Omfattningen av underhållet påverkas av ett antal faktorer, bland annat om stugan har varit kall, om grundvärme

Läs mer
Uppvärmning

Optimera din golvvärme och spara smart

Golvvärme ger en behaglig och jämn värme i ditt hem - men visste du att ett smart värmesystem också kan ge besparingar? Ett smart system optimerar uppvärmningen efter elpriset, så att du kan

Läs mer
Vår fastighetsteknik
Underhåll av hemmet

Vårens checklista för byggservice i hemmet

Våren är på väg - temperaturen stiger och snön smälter. Nu är det dags att se över husets byggnadstekniska installationer! Kontrollera ventilationen och rören både på insidan och utsidan för att se till att de fungerar,

Läs mer
Vår fastighetsteknik
Underhåll av hemmet

Vårens checklista för byggservice i hemmet

Våren är på väg - temperaturen stiger och snön smälter. Nu är det dags att se över husets byggnadstekniska installationer! Kontrollera ventilationen och rören både på insidan och utsidan för att se till att de fungerar,

Läs mer

Få en rabattkod på 10 euro när du prenumererar på nyhetsbrevet!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en rabatt på 10 euro på din prenumeration.